DEBATT. The Indenpendent skriver att den amerikanska regeringen släppt föreställningen att kolesterol och fet mat är skadligt för hälsan. Fetterna ger inte hjärt- och kärlsjukdomar tex stroke och hjärtinfarkt.
”The US government has dropped fatty foods containing cholesterol – long thought to cause heart disease and strokes – from its list of ’nutrients of concern’, following the publication of a new report.”
Beslutet är följden av rapporten: Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee.
Fokus kommer istället att hamna på att minska överkonsumtionen av snabba kolhydrater i USA.
”For 40 years, people have been warned against eating fatty foods containing high cholesterol, such as butter, eggs, red meat, shellfish and liver, because of supposed links to the substance in our blood.”
”But now the US Department of Agriculture plans to revoke their long-standing dietary guidelines and to focus on the amount of sugar people are eating, instead.” – The Independent
Svenska Livsmedelverket vägrar följa de nya forskningsrönen
Livsmedelverket fortsätter att varna för smör (mättat fett) och kolesterol trots att vetenskaplig forskning visar att kolesterol är naturligt, att det inte finns ”ondskefullt kolesterol” och att mättat fett som tex smör är det bästa för kroppen.
Bild av Time Magazine från den 12 juni 2014: Eat butter – Scientist labeled fat the enemy. Why they were wrong.
Livsmedelsverket påstår på sin hemsida diverse om mättat fett, smör och kolesterol som numera anses vara helt felaktigt.
Några exempel på myndighetens förvillande hälsoinformation:
”Att ersätta en del av det mättade fettet i maten med fleromättat fett kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.”
Källa: ”Smör, margarin och matolja” senast granskad 2015-02-24 av myndigheten.
”Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar har minskat kraftigt sedan 1980-talet och det beror bland annat på att andelen personer med höga kolesterolvärden (blodfetter) är lägre nu än tidigare.”
”Vissa mättade fettsyror höjer nivåerna av det man brukar kalla för det onda kolesterolet, LDL (low density lipoprotein).”
”LDL bidrar till att fett lagras i blodkärlen. Om det finns mycket LDL-kolesterol i blodet är risken stor att LDL oxideras, härsknar. Oxidationen gör att fett, kolesterol och kolesterolestrar fastnar i kärlens väggar. Blodkärlen blir trånga och blodcirkulationen sämre.”
Källa: ”Hjärt- och kärlsjukdomar” senast granskad 2015-02-16 av myndigheten.
Livsmedelverket väljer istället att fortsätta förorda det hälsoskadliga margarinerna och kolhydratrik kost medan tex Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) redan i september 2013 slog fast efter en utredning att låghydratkost är bäst för hälsan.
Dödsmedelsverket?
Livsmedelverket utnämndes av folket till Årets förvillare 2013 på grund av farliga kostråd. Det är fritt fram att nominera myndigheten igen så länge den förvillar allmänheten år efter år. Antalet svenskar som dör varje år på grund av Livsmedelsverkets hälsoskadliga råd kan räknas i tusentals. Myndigheten har inte ens totalförbjudit transfett.
Enligt Hjärt- och lungfonden drabbas varje år 30 000 svenskar av stroke, varav många dör. Varje år dör 28 000 svenskar av hjärtinfarkt. Många av dessa tror att margarin är bra samt att smör och kolesterol är farligt.
Forskningsrön och bla hjärtläkare visar att riklig kolhydratkost, transfett och margarin bidrar till inflammationer i blodkärlen (vaskulit), åderförfettning och/eller åderförkalkning, tillstånd som leder till stroke och hjärtinfarkt.
Text: Torbjörn Sassersson
Källor
Cholesterol U-turn as research shows fatty foods might not be bad for us after all
Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee
World Renown Heart Surgeon Speaks Out On What Really Causes Heart Disease
Uppkomst, diagnos och behandling av inflammation i blodkärlen
Kosten kan dämpa farlig inflammation
Intake of trans fatty acids and risk of coronary heart disease among women
DN: ”Transfetter borde redan vara förbjudna”
DN: Kakor kan öka risken för stroke