Vi blir allt fler i Sverige som önskar en jämvikt och en mångfald i informationen om hälsa och medicin. Vi blir allt fler som tröttnat på myndigheter och verk som slår knut på sig själva för att ge korruptionen och dumheten ett ansikte. Och vi blir allt fler som fått nog av att begrepp som ”humanism”, ”vetenskap” och ”folkbildning” stulits av tvivelaktiga föreningar och tömts på innehåll och betydelse.
Text: Stefan Whilde, redaktör, författare, journalist | Foto: eget verk
I september startade jag tillsammans med Jane Hansson på Bokförlaget Hansson@Notis projektet ”Hälsa och Folkbildning”. Projektet arbetar för hälsofrihet och medicinsk mångfald och dess primära syfte är att folkbilda svenskar om hälsa och medicin ur ett internationellt perspektiv, men också att bidra till att det medicinska monopolet i Sverige luckras upp och avvecklas.
Under 2016-2017 kommer projektet att ge ut tre böcker med cirka hundra medverkande skribenter per bok. Release för första boken är planerad till sen vår 2016. Arbetet är redan i full gång, men vi söker fler skribenter!
Vi blir allt fler som ser behovet av en bredare folklig kunskap i Sverige, en kunskap som innefattar beprövade läkekonster som t ex kinesisk medicin, indisk medicin och klassisk homeopati, men också fakta och erfarenheter om medicinalväxter (däribland växten Artemisia annua som gav Youyou Tu nobelpriset i medicin i år) och behandlingar med vitaminer, mineraler och metaller. För att inte tala om vikten av livsnjutning, motion, meditation samt god och näringsrik mat och dryck. För att nu nämna något.
Hälsa och Folkbildning är öppet för alla som vill göra sin röst hörd (så långt platserna räcker). Du som terapeut, läkare, debattör, människa – ta chansen och berätta om behandlingsformer och medicinska metoder, även egenvård och huskurer, som inte ryms inom det som till vardags kallas för ”skolmedicin”.
Målsättningen med bokprojektet Hälsa och Folkbildning är att nå ut på bred front, till så många läsare i Sverige och övriga norden som möjligt, med folkbildande information.
Text: Stefan Whilde, redaktör, författare, journalist