Åsa Linderborg om NATO:s desinformation som ger oss beredskapsjournalistik och nya krig

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 oktober 2015
- NewsVoice redaktion
Åsa Linderborg 2014 - Foto: Frankie Fouganthin -Wikimedia Commons

Åsa Linderborg 2014 - Foto: Frankie Fouganthin -Wikimedia CommonsNATO:s center för strategisk kommunikation NATO STRATCOM ska lära Sverige propagandakrig.  “Deras desinformation och medialögner drev oss in i Irak-kriget”, skriver Åsa Linderborg i en kulturartikel i Aftonbladet idag. Hon kommenterar försvarsminister Peter Hultqvists utspel om att Sverige måste lära av NATO:s informationskrigföring.

Text: NewsVoice | Åsa Linderborg, 2014 – Foto: Frankie Fouganthin –Wikimedia Commons

Linderborg skriver att NATO orsakat eller underblåst fyra krig på tolv år – Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien.

“Hultqvist aviserade Stratcom i måndags, samma dag som Tony Blair bad om ursäkt för skrönorna om Saddams massförstörelsevapen. Invasionen av Irak föregicks av en av världshistoriens största och mest katastrofala desinformationskampanjer.”

“Elva år efter att USA förklarat invasionen av Irak som vunnen, dör tusen irakier i månaden. Att detta krig inte beskrivs som ett folkmord signerat Blair och Bush är i sig ett uttryck för propagandans effektivitet.”

Hon avslutar med att konstatera att vi redan har beredskapsjournalistiken i full sving.

Läs mer 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Aftonbladet (3 feb 2017 ): 28 500 polisanställda ska krigsplaceras: ”Förväntas inställa sig”

  “All personal inom Polismyndigheten ska omgående krigsplaceras – efter order från rikspolischef Dan Eliasson. Vid händelse av kris eller krig ska varje polis veta sin roll.
  – Våra anställda förväntas inställa sig för tjänstgöring i händelse av höjd beredskap eller krig, säger Julia Simryd på Nationella operativa avdelningen.”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KxwqG/28-500-polisanstallda-ska-krigsplaceras-forvantas-installa-sig

 • Landsförrädarna arbetar för främmande makt och har demonterat svenskt totalförsvar, invaderat Afghanistan, lurat bort Sverige från en balanserad svensk välfärdsdemokrati och vill att Sverige skall samarbeta med en samling terrorstater som stödjer IS så att vi får massiv migration och kärnstridsspetsar riktade mot oss. Det kallar landsförrädarna för “försvarspolitik”…

  De sitter i riksdagen för att landsförrädare hos vårt eget folk har röstat in dem, pg. att massmedia styrs av utländska intressen. Vakna upp! Kuckeliku! Släng tidningen stäng av TVn! Undersök kritiskt! Ställ frågor! Börja rösta rätt! Tacksamhet på förhand!

 • Mycket viktigt att läsa information från alla håll. Och tänka och utvärdera själv, ofta hittar man information på oväntade ställen, som tillför ytterligare pusselbitar.

 • Döm själva om SputnickNews ljuger. Men om ljug är samma sak som att kritisera är Väst inne på en obehaglig linje där kritik kan bli föremål för åsiktsbegränsning och tryckfrihetsinskränkning och tom bli betecknat som inhemsk terrorism (som i vissa fall i tex USA, Kina mfl).

  MH17-kommissionen dolde fakta för Ryssland

  Nederländerna begärde ultimativt samtal med Lavrov

  UD: informationsaggression drabbar Ryssland efter MH17-rapporten

  MH17 sköts ned från ukrainskt territorium

  MH17: en ofullständig rapport

 • Åsa skriver:
  “Det är helt sant att Ryssland via bland annat sajten Sputnik News pumpar ut allt från alternativa fakta till rent ljug. Ett exempel är nedskjutningen av MH17 över Ukraina.”

  Jag skulle vilja vet mer om sanningen kring “rent ljug”.

 • Säger som Sofia: För första gången håller jag med Linderborg. Kvinnan har vid flera tillfällen spätt på hat och våld.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *