DEBATT. Den 8:e oktober publicerade Sahlgrenska Akademin artikeln ”Antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare” av Johanna Hillgren som tyvärr innehåller vilseledande tolkningar. Det visar en närmare analys av studien och artikeln där professor Martin Bergö drar förhastade slutsatser om att kosttillskott med antioxidanter generellt sprider cancer.
Text: Torbjörn Sassersson
Martin Bergö drar slutsatsen:
”Tidigare forskning från Sahlgrenska akademin har visat att cancerpatienter är mer benägna att äta tillskott med antioxidanter. Men de resultat vi har nu är så tydliga att personer som nyss fått en cancerdiagnos bör rekommenderas att undvika kosttillskott med antioxidanter”, säger Martin Bergö enligt artikeln på Sahlgrenskas hemsida.
Pressfoto: Sahlgrenska, GU
NewsVoice har varit i kontakt med två experter på hälsofrågor som läst och bedömt studien. De avfärdar Martin Bergös slutsatser som vilseledande.
Mats Nilsson som är VD på företaget Svensk Egenvård, skriver till NewsVoice:
”Det är naturligtvis vilseledande när man varnar för kosttillskott när den berörda substansen inte finns i några kosttillskott på den svenska marknaden. Det är mediciner det rör sig om och inget annat.” … ”Tack och lov verkar få människor skrämmas av denna typ av larm. Om allmänheten skulle ledas att tro att antioxidanter är något man ska undvika för att hålla sig frisk vore det ett hårt slag emot en bättre hälsa och inte tvärtom.”
Mats Nilsson intervjuades även av Kurera och han framförde där mer av sin kritik i artikeln: Vilseledande rekommendation gällande kosttillskott.
Bertil Wosk, VD på kosttillskottsföretaget Holistic, skriver:
”Att från en studie på två av hundratals olika antioxidanter dra alla antioxidanter över en kam och dra slutsatsen att det fungerar likadant för alla antioxidanter är märkligt.” … ”Slutsatserna om att antioxidanter i kosttillskott är farligt, särskilt för de som har cancer, är ovetenskapligt.”
Wosk skrev en egen artikel på Holistic.se rubricerad: Törs man äta kosttillskott med antioxidanter?
Sammanfattning av kritiken mot studien och slutsatserna
Ytterligare detaljer för hur och varför Martin Bergös studie och slutsatser är ovetenskapliga redovisas på sajten Åretsförvillare.nu som nyligen nominerade Martin Bergö till Årets förvillare 2015.
I korthet:
- Studien undersökte effekten av ämnen som inte förekommer i kosttillskott.
- Studien undersökte inte naturliga antioxidanter utan syntetiska antioxidanter.
- Studien baseras på extremt höga doser (NAC) som vida överstiger de som är tillåtna i kosttillskott.
- Studien gjordes på möss och ibland bara på musceller och inte på levande möss.
- Studiens forskare skrev ned överdosen på 7980-16030 mg/dag till 665-1330 mg/dag pga mössens ”snabbare ämnesomsättning”. Det är hypotetisk och kan vara vilseledande.
- Bergö spekulerar tvärsäkert i att resultaten även gäller för människor.
- Bergö ger sken av att resultaten allmänt gäller kosttillskott med antioxidanter.
Mediakritik – Journalisterna som inte tog in någon motpart
En rad svenska journalister skrev om studien utan att kontrollera fakta och spred sedan vidare budskapet viralt via mainstream-medier. I sociala medier fortsatte spridningen. Eftersom studien kostade att köpa ut i samband med att den släpptes är det troligt att ingen av journalisterna ens har läst rapporten. Idag när NewsVoice kontrollerar är studien öppen för alla och kräver ingen betalning, vilket är anmärkningsvärt eftersom det försvårade för journalisterna att faktagranska när pressmeddelandet var hett den 8 oktober.
NewsVoice väljer att redovisa några av de största svenska medierna och tillhörande journalister som inte gjorde någon faktagranskning och enbart använt professor Martin Bergö som part i målet. Den enda tidning som tog in en motpart var Dagens Medicin, som tillfrågade Mats Nilsson på Svensk Egenvård.
Bergö inkommer med en egen replik till NewsVoice.
Text: Torbjörn Sassersson
Medier och journalister som skrev om studien
Dagens Medicin: Antioxidanter kan öka spridning av hudcancer – Amina Manzoor
Källa: dagensmedicin.se/artiklar/2015/10/07/antioxidanter-kan-oka-spridning-av-hudcancer
DN: Antioxidanter ger hudcancer mer fart – Margaeta G Kubista/TT
Källa: dn.se/nyheter/vetenskap/antioxidanter-ger-hudcancer-mer-fart
DI.se: Antioxidanter ger hudcancer mer fart – Margaeta G Kubista/TT
Källa: di.se/artiklar/2015/10/7/antioxidanter-ger-hudcancer-mer-fart/
Expressen: Antioxidanter kan förvärra hudcancer – Johanna Cardell
Källa: expressen.se/nyheter/antioxidanter-kan-forvarra-hudcancer
Forskning.se: Antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare
Källa: forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/
antioxidanterfarhudcancerattspridasigfortare.5.73a435f914fb831640df85.html
Göteborgsposten: Forskare: Antioxidanter triggar cancerspridning – Anders Martinsson
Källa: gp.se/nyheter/goteborg/1.2857190-forskare-antioxidanter-triggar-cancerspridning
Hälsa & Fitness: Antioxidanter sprider hudcancer– Sara Dahlström
Källa: halsaochfitness.se/artiklar/antioxidanter-sprider-hudcancer/
Metro: Studie: Nyttiga kosttillskott kan öka risken för hudcancer – Alva Forsberg Fierro
Källa: metro.se/nyheter/studie-nyttiga-kosttillskott-kan-oka-risken-for-hudcancer/
EVHojh!VQWsfJQKW1KFM/
Nyheter24: Kosttillskott som ska vara nyttiga kan öka risken för hudcancer – Emma Lindström
Källa: nyheter24.se/nyheter/forskning/813096-kosttillskott-nyttiga-cancer-vitaminer
Sveriges Radio: Cancer kan påskyndas av kosttillskott – Joel Wendle
Källa: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6272689
SvD: Antioxidanter gör hudcancer aggressiv – Margaeta G Kubista/TT
Källa: svd.se/antioxidanter-ger-hudcancer-mer-fart
SVT: ”Antioxidanter kan förvärra hudcancer” – Josefin Lennen Merckx
Källa: svt.se/nyheter/inrikes/antioxidanter-ger-hudcancer-mer-fart
Relaterat
Artikeln på Sahlgrenska: ”Antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare”
Källa: sahlgrenska.gu.se/forskning/nyhet/antioxidanter-far-hudcancer-att-sprida-sig-fortare.cid1326572
Science Translational Medicine: Antioxidants can increase melanoma metastasis in mice
Replik till Bergö: Antioxidantrik, näringstät och syreberikande kost botade min cancer på några månader
Av
Kerstin Unger-Salén –
25 november, 2015
1
Kerstin Unger-Salén gick i sin debattartikel detaljerat igenom professor Martin Bergös forskningsresultat om antixodanters hälsoeffekter vid cancerbehandling och vad hans team på Sahlgrenska dragit för slutsatser, men blev sedan inte nöjd med Bergös replik rubricerad: ”Huvuddelen av all cancerforskning har inget med industrin att göra”. Därför återkommer Salén med en replik.
Text: Kerstin Unger Salén, blogg: Alltomcancer.com
Kerstin Unger-SalenJag trodde vi skulle ha ett seriöst utbyte, men sen jag läst hans svar inser jag att Bergö egentligen inte vill bemöta de forskningsfakta jag tagit upp och som i vissa fall gick rakt emot vad han kommit fram till angående antioxidanter och cancer. Han bara upprepar det han påstått tidigare.
Bergö säger att jag talat om hans drömvärld, men han har missuppfattat vad jag sade. Jag talade nämligen om min drömvärld och hur den skulle kunna se ut. En värld där man kan mötas från olika ”läger” och intressera sig för varandras kunskap och funderingar. En dialog med genuint intresse att lära sig av varandra.
Hela debatten om antioxidanter och cancer
25 nov (Salén): Antioxidantrik, näringstät och … botade min cancer på några månader
22 nov, 2015 (Bergö): ”Huvuddelen av all cancerforskning har inget med industrin att göra”
12 nov, 2015 (Salén): Naturlig diet… botar cancer … Svensk cancervård … efterbliven
4 nov, 2015 (Wosk): Bör man undvika antioxidanter?
19 okt, 2015 (Bergö): Oansvarigt att uppmuntra till antioxidant-intag för cancerpatienter
15 okt, 2015 (Wosk): ”Bergö-studien” … inte verklighetsanknuten
13 okt, 2015 (Bergö): ”Vårt resonemang är vare sig kontroversiellt eller svårt att förstå”
13 okt, 2015 (NewsVoice): Bergö kritiseras av hälsoexperter för studie på antioxidanter
Fakta biter inte på Bergö såvida de inte understödjer hans teorier och forskning. Vet inte om jag tycker det är seriöst rent vetenskapligt, men det får stå för dig Martin Bergö.
Åtgärder för att minska risken för återfall eller hur man ska förebygga cancer är ett viktiga områden som skolmedicinens forskare hittills inte visar större intresse för. Varför? Kanske saknas ekonomiskt intresse inom läkemedelsvärlden att forska på mat och livsstil. Eller hur kosttillägg kan hjälpa oss att förbli friska. Jämfört med läkemedel finns inga stora pengar att tjäna.
Tre olika områden är intressant att studera vad gäller antioxidanter och cancer:
Hur kan de användas i förebyggande syfte för att minska risken för att få cancer eller efter avslutade behandlingar för att bygga upp kroppens förmåga att själv bekämpa återfall
Hur kan de hjälpa kroppen att läka från cancer
Vilken effekt och hur kan de hjälpa under pågående cellgiftsbehandling och strålningsterapi.
Det var så jag bemötte Bergös forskningsstudie, nämligen genom att titta på de tre frågeställningarna.
Bergö säger att ”många högrankade vetenskapliga och populärvetenskapliga tidskrifter och forum börjar man nu bli överens om hypotesen att antioxidanter, genom sin antioxiderande förmåga, skyddar friska celler från fria radikaler som kan leda till cancer; men när man redan har cancer så skyddar antioxidanter tumörcellerna från de skadliga radikalerna.”
Det finns inte alls en enighet på den här fronten, vilket jag la fram redan i min förra replik.Vare sig bland forskare eller hos motsvarande Cancerfonden i USA.
Enligt The American Cancer Society säger man följande:
”At this time, many cancer doctors advise against taking high doses of antioxidant supplements during chemotherapy or radiation. There is a concern that the antioxidants might repair the damage to cancer cells that these cancer treatments cause, making the treatments less effective. But others have noted that the possible harm from antioxidants is only in theory. They believe that there may be a net benefit in helping to protect normal cells from damage caused by these cancer treatments.
Whether antioxidants or other supplements are helpful or harmful during chemotherapy or radiation treatment is a major question without a clear science-based answer right now. Until more evidence is available, it’s best for cancer survivors getting these treatments to avoid dietary supplements except to treat a known deficiency of a certain nutrient, and to avoid supplements that give more than 100% of the Daily Value for antioxidants.”
De uttalar sig betydligt mera nyanserat än Bergö. Man konstaterar att en del forskare anser att den övergripande fördelen med antioxidanter under pågående cancerbehandling är att de hjälper skydda normala hälsosamma celler från den skada som cellgifter och strålning åstadkommer.
Detta är något som även jag påpekat. Skolmedicinens cancerbehandlingar handlar ensidigt om att eliminera cancertumören. Problemet kvarstår att friska och oerhört viktiga celler och vävnader förstörs av de fria radikaler som cellgifter och strålning medför. Det kan försvåra överlevnad och direkt skada patientens immunförsvar och övriga allmäntillstånd. Hur ser Bergö på detta problem?
Det finns dessutom ett allmänt accepterat och generellt koncept att kronisk inflammation kan vara en viktig anledning till cancer och andra degenerativa sjukdomar såsom diabetes, hjärtsjukdomar eller autoimmuna sjukdomar.
Jag refererar bl.a. till en forskningsstudie publicerat av PubMed som heter ”Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer” av Khansari N1, Shakiba Y, Mahmoudi M.
Hur tror ni man motverkar kronisk inflammation? En kost som till stor del innehåller grönsaker, frukt och olivolja och är rik på antioxidanter som exempelvis polyfenoler. Omega 3 är också rekommenderat för det förstärker antioxidanternas effekt. Omega 3 är bäst att ta som en naturlig krillolja i pillerform precis som vi tog fisklevertran i gamla tider. Det är svårt att få i sig tillräcklig omega 3 genom kosten.
Antioxidanter handlar ju inte bara inte om cancerceller utan hur normala celler kan utvecklas till att bli cancerceller p.g.a. fria radikalers framfart.
Vi måste ställa frågorna:
Finns det inga andra möjligheter än cellgifter och strålning som förvisso kan minska tumören men vars behandlingar samtidigt riskerar skapa en ny tumör eller andra allvarliga sjukdomar? Det är precis här som dilemmat ligger.
Utan antioxidanter hur ska vi försvara oss mot inflammation och cellgiftenas fria radikaler? Patienter som fått en tumör består ju mer av friska celler än cancerceller.
Följer man Bergös råd ska man akta sig för antioxidanter om man misstänker eller har diagnosticerats med cancer. Eller gäller det bara kosttillägg. Varför?
Den fråga jag ställde till honom och som han valde att inte besvara var just huruvida han ser en fara i att låta fria radikaler härja fritt bland normala celler? Det har ar faktiskt en oerhört viktig frågeställning.
Dessutom, hur ska vi veta om vi bär på en tumör? Var tredje människa förväntas diagnosticeras med cancer.Ska alla dessa avstå från antioxidanter i kosttillägg?
Många människor äter inte tillräckligt med grönsaker och frukt dagligen och D vitamin kan man definitivt inte få nog av genom maten utan det måste tas som kosttillägg på vintern.
Till sist en forskningsstudie som direkt motsäger Bergös påståenden. Det är en synnerligen komplett forskning (publicerad på Pubmed), som heter: ”Antioxidants and other nutrients do not interfere with chemotherapy or radiation therapy and can increase kill and increase survival, part 1” av Simone CB 2nd1, Simone NL, Simone V, Simone CB.
Skolmedicinen använder antioxidanter mot cancer
Där omtalas hur det i vissa cancerbehandlingar används två läkemedelsantioxidanter som heter Ethyol och Dexrazoxane. Det är ju intressant att skolmedicinen använder sina egna antioxidanter för att minska skador som i vissa fall framkallats av bl.a. methotrexate ett synnerligen giftigt cytostatika som används för vissa cancertyper som nacke, vissa lymfomtyper och leukemi.
I vilket fall är de antioxidanter som används syntetiska och skiljer sig helt och hållet från kosttillägg som baserar sig näringsämnen från oförstörda och naturliga matprodukter.
Bergö vet att det är skillnad på naturliga kosttillskott och syntetiska. Själv skulle jag aldrig konsumera syntetiskt när det går att få tag på naturbaserade produkter.
I ovanämnda forskningsstudie utgår man från samma frågeställning som Bergö och hans team gjort i sin studie, fast de har använt ett mycket bredare underlag av olika antioxidanter såsom betakaroten; vitamin A, C, and E; selen; cystein; B vitaminer; vitamin D3; vitamin K3; and glutathione, i kombination eller enskilda.
Deras studie baserar sig på patienter till skillnad från möss som ingick i Bergös studie. Undersökningen ville ta reda på sanningshalten i påståenden liknande Bergös: Att antioxidanter minskar effektiviteten av cellgifter och strålning genom att neutralisera den fria radikal effekten.
Man gick igenom 280 (!) kollegialt granskade forskningsresultat (62 in vitro och 218 in vivo). Femtio stycken studier använde 8,521 patienter som använde olika kostillskott såsom betakaroten, B, A, C, E, D3, och K3 vitaminer samt glutathione.
Deras konklusion: Sedan 1970 talet har man gått igenom 280 forskningsstudier och utfört 50 studier där 8521 patienter ingått. Dessa tilldelades icke receptbelagda kosttillägg i form av antioxidanter och andra näringsämnen. Hos dessa patienter förbättrades effektiviteten av pågående cancerbehandlingar, minskade deras sidoeffekter och skyddade normala vävnader. Hos 15 patienter förbättrades deras överlevnad.
Så enig är man således inte som Bergö låter påskina.
Antioxidantrik, näringstät och syreberikande kost botade min cancer
Avslutningsvis kan jag bara säga att när jag fick livmodercancer för 16 år sedan började jag äta en antioxidantrik, näringstät och syreberikande kost med morötter, selleri, äpple, spenat och kål i hemmagjord koncentrerad juiceform.
Hela min kost var inställd på detox och att hindra fria radikalers skadliga inverkan på kroppens celler. Jag byggde upp immunförsvaret och rättade till obalanser. Åt antioxidanter i form av extra kosttillägg. Det gällde att minska bördan av fria radikaler och samt rätta till gykemiskt index för att reducera inflammationsrisker som ju ligger bakom uppkomsten av de flesta kroniska sjukdomar, cancer inberäknat.
Min kost var rik på polyfenoler (antioxidant diet). Det hjälpte min kropp att läkas och efter 8 veckor hade tumören upphört att växa och börjat minska i storlek. Jag behövde inte göra en operation eller cancerbehandlingar av vanligt slag utan fortsatte med min strikta anticancerdiet och blev fri från tumören och min sjukdom efter tre månader, utan gifter.
Bergö och jag kommer från två olika världar. Jag intresserar mig för en helhetssyn och vill förstå olika sammanhang och hur de påverkar varandra. Framför allt hur man ska förebygga cancer och läka kroppen sett ur ett helhetsperspektiv.
Bergö får göra sina egna bekännelser, men jag tror att även han skulle kunna ha nytta av ett vidare perspektiv och vetenskapliga nyanser.
Text: Kerstin Unger Salen
Nu är Martin Bergö igång igen. Tyvärr framgår det inte utläsa hur studien har gått till så blir helt omöjlig att kritisera.
BACH1 Stabilization by Antioxidants Stimulates Lung Cancer Metastasis
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(19)30633-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867419306336%3Fshowall%3Dtrue
”Idag när NewsVoice kontrollerar är studien öppen för alla och kräver ingen betalning”
Var har ni lyckats läsa den kostnadsfritt?!
Det verkar pågå ett krig, speciellt i Sverige där den moderna medicinen och läkemedelsindustrin tycks känna sig så hotade att de med hjälp av oseriös forskning försöker övertyga allmänheten att anti oxidanter är farliga för cancerspridning. Uppenbarligen tar hälsoindustrin bort vinster från läkemedelsindustrin och detta är tydligen tillräckligt för att ge sig på något så fundamentalt viktigt som anti oxidanter. Snart förbjuds blåbär också?
Ett av de problem som medverkar till att skapa allehanda sjukdomar är just fria radikaler som kan tas om hand av antioxidanter. Antioxidanter skapas i kroppen i mitokondria så kroppen tycks åtminstone veta vad den behöver.
Apoteken säljer tyvärr mestadels syntetiska hälsokost produkter och inte naturliga sådana. Syntetiska produkter har inget i kroppen att göra .Beoende vad man använder för hälsokost tillägg i forskningsstudien kan man alltså få fram riktigt tokiga och rent ut sagt felaktiga resultat. Vi har fått nog av oseriös forskning.Folk har börjat använda sitt sunda förnuft .
Läs gärna Forskningsfusket av Docent Ralf Sundberg eller Deadly Medicines and Organized Crime av chefen för The Cochrane Institute Peter Götzsche.
Vi kan uppenbarligen inte längre lita på evidens baserad forskning.
Etablerade mediajournalister är inte profesionalla när de avstår från att ta in information från forskare som i studie efter studie visar hur rätta mat och kosttillägg kan medverka till att förebygga och läka kroppen från allehanda sjukdomar.
Gemensamt för alla antioxidanter är att de har en extra elektron som de kan avge till en oxidant (som saknar en elektron) varpå oxidanten ej längre orsakar oxidering av kroppens vävnad. Det är alltså själva elektronen som är den verksamma beståndsdelen i antioxidanter. Och vad kallas en massa elektroner? Jo – ström.
Det hade således varit mer intressant att göra denna typen av forskning på ren ström istället för antioxidanter, dvs mikroströmbehandling.
Jag frågade forskarna om de har gjort det, men de har inte svarat.
Ytterligare en professor som talar mot bättre vetande. Varför lyssna på deras nonsens?
Var är Metros viralgranskare när vi behöver dom som mest.