Allt fler journalister blir NATO-människor – Beredskapsjournalistik i full sving

publicerad 21 mars 2016
- av NewsVoice

NOTERAT: SvD:s pro-NATO-kampanj fortsätter med oförminskad styrka. Ryssland är som vanligt roten till allt ont och NATO är som alltid räddaren i nöden. NATO Stratcom verkar redan operera i full sving i Sverige, eller vad sägs om ledarartikeln från i fredags: "I medieflödet: PM Nilsson, Oksanen, Wollstad, Jessikka Aro".

NATO mapSvenska ÖB Micael Bydén är "veckans man efter olika uttalanden", skriver mediekrönikör: Mats Johansson. SvD:s läsare förbereds för ”Aurora 17” som enligt SVT blir största militärövningen på över 20 år när den går av stapeln 2017 med 16,000 svenska soldater.

PM Nilsson som startade Newsmill och blev politisk redaktör i Dagens Industri, anser att försvarsindustrin måste försvaras. Patrik Oksanen var på NATO-besök i Polen och fick en idé om hur Sverige ska få ett luftvärn, enligt en artikel i Mittmedia rubricerad "Därför är det bra att öva Patriot på Gotland, men ännu bättre om vi får låna luftvärnet några år".  Har Oksanen blivit militärstrateg?

Amanda WollstadKvällsposten "låter sig inspireras av Nato som fredsbevarande samarbetsorganisation", fortsätter Mats Johansson på SvD. Wollstad inspirerar läsarna med artikeln: "NATO visas inte som fredsprojekt".

Mats Johansson uppmanar läsarna att följa en rysk-finska trollkampanj mot den finska journalisten Jessikka Aro som även uppmärksammas av SVT. "Vem blir första svenska måltavla?", undrar Johansson, men när ska de europeiska och amerikanska trollen omskrivas, undrar NewsVoice?

Johansson nämner EU:s veckoöversikt Disinformation Review som uppmärksammat den ryska propagandan mot väst och han avslutar sin sammanställning med ett citat av ÖB:

”Försvarsmakten kommer att göra allt vi kan ned till sista man eller kvinna” - ÖB Micael Bydén (TT den 13 mars 2016)

Mats "NATO" Johanssons slutord lyder kort och gott:

"Förhoppningsvis kommer NATO till vår hjälp innan dess."

Text: NewsVoice