DEBATT. Vi har sett dem tidigare, försöken att skapa ”ordning” på nätets innehåll. Metro startade Viralgranskaren och sedan Hälsogranskaren. Bonnier startade 404-bloggen. Föreningen Vetenskap och Folkbildning har partnern Faktoider och VoF har tom försökt att evidensbasera politiken. Nu har SvD startat Vetenskapskollen.
Text: Torbjörn Sassersson (uppdaterad), NewsVoice
Kampen om vad som är sant och falskt fortsätter i ett hårdnande informationskrig. Den senaste spelaren som etablissemanget kastar fram i rampljuset är epidemiologen Emma Frans.
Emma Frans är doktor i epidemiologi och forskar inom psykiatri och läkemedelsepidemiologi vid University of Oxford och på Karolinska Institutet. Frans undervisar och föreläser även om vetenskaplig metodologi.
Emma Frans beskriver sig själv som en expert på vetenskaplig metod och hon lovar att utnyttja sina kunskaper för att:
”…motverka faktaresistens och göra forskning, och det vetenskapliga förhållningssättet till fakta, tillgängligt och tilltalande”.
Hennes argumentation känns lovande.
”I ett nytt medielandskap där sociala medier och etablerade medier samverkar i ett allt snabbare tempo har källkritik och publicistisk eftertanke alltmer fått stryka på foten.”
”Dagens tävlingsinriktade forskningskultur resulterar också i att vissa forskare ger en onyanserad och överdriven bild av sina fynd. Detta kan leda till att undersökningar som egentligen inte håller måttet får stor spridning.”
Bild: Emma Frans – källa: Research Gate
Vetenskapspolis?
Men Emma Frans skriver även:
”Tack vare internet och sociala medier finns en plattform som gör det möjligt för vem som helst att sprida information. Detta har tyvärr resulterat i att desinformation sprids som en löpeld, ofta genom sociala medier.”
Problemet är att Emma Frans uppdragsgivare SvD redan verkar ha dömt sociala medier som icke sanningsenliga och icke kvalitativa informationsmedier.
Det onda stavas: ”faktaresistens”, ”desinformation” och ”sociala medier”. Fienden är identifierad.
Fienden är den som försöker sprida information och sanning via sociala medier, men som kanske misslyckas, eller lyckas! Hur ska alltså Emma Frans med sin Vetenskapskoll hantera de obehagliga sanningar som de sociala medierna för fram till allmänheten?
Vi får se hur pass modig Emma Frans är när det för henne tex framkommer att en av vårdens vanligaste metoder visar sig vara baserad på ovetenskap. Frans kommer då att hamna i ett läge när hon måste ifrågasätta etablissemanget. Detta läge kommer att uppkomma vi flera tillfällen och frågan är om hon håller måttet. Pallar hon trycket?
En annan sak som är bekymmersam är att etablissemanget allt oftare tilldelar väldigt unga personer nyckelpositioner, unga människor som saknar erfarenheter. De tycks bara bli yngre och yngre. Dessa personer är ofta lättstyrda och hungriga på att visa sig duktiga, ja, de är till och med karriärister.
Låt oss hoppas att Frans är en person av det rätta virket som vågar stå upp för vetenskap och sanning. ”May the game begin”. Kommer Emma Frans att se lögnerna inom sina egna led och sanningarna i de sociala medierna?
Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice