NewsVoice fortsätter att granska mediamyter. I artikeln ”Ta studien om sötningsmedel med en nypa salt” av DN:s medicinreporter Amina Manzoor påstås bla att sockersötade drycker troligtvis är värre än de som innehåller sötningsmedel av typen sukralos. Hälsoskribenten Ulla Gabay kommenterar riskerna med sukralos.
Enligt professor Göran Petersson vid Chalmers är Sukralos (E955) ett miljögiftsliknande och helt naturfrämmande klororganiskt ämne, där mellan 10 – 20 procent av intaget tar sig ut i blodomloppet [1].
Med hänvisning till cancerrisker är numera klororganiska lösningsmedel, som också tas upp i blodet, avvecklade på grund av tragiska miljö- och hälsoeffekter. Det finns ingen anledning att tro att Sukralos skulle vara mindre farligt.
Det tar ofta lång tid för samhälleliga hälsoeffekter av ett syntetiskt ämne att få genomslag. Av etiska skäl är det näst intill omöjligt att utföra tester av syntetiska kemikalier på människor.
Det är därför patent och tillstånd är baserade på just djurförsök, vilket gör att Amina Manzoor snubblar på sitt eget argument: att vi inte ska ta den nya studien på allvar för att den är utförd på bananflugor och möss.
Det finns all anledning att ta stor hänsyn till misstänkta hälsosamband på ett tidigt stadium. Det finns andra allvarliga aspekter runt Sukralos än enbart påverkan på hjärnans belöningssystem [2], som till exempel dess biologiska påverkan på bland annat tarmfloran [3].
En mindre studie med glukosbelastning före oralt intag av Sukralos utfördes på insulinkänsliga diabetespatienter. Den visade på både glykemisk och hormonell respons [4].
Kommentar: Ulla Gabay, hälsoskribent och författare UllaGabay.com
Referenser
[1]. Göran Petersson om Sukralos (Konsumensamverkan.se) och ”Ett klororganiskt kosttillskott Sukralos som sötningsmedel”,
Krönika av Göran Petersson, publicerad i Kemivärlden, mars 2006 (nr 3)
[2]. Översiktsartikel av artificiella sötningsmedels påverkan på hjärnans belöningssystem, PMC/NCBI/Yale Journal of Biology and Medicine
[3]. Sukralos, översyn av biologiska effekter, PubMed
[4]. Diabetes Care: Sucralose Affects Glycemic and Hormonal Responses to an Oral Glucose Load