DEBATT. I denna dialog mellan två av USA:s mest kända journalister Glenn Greenwald och Naomi Klein ställs frågan om WikiLeaks gick för långt när de släppte Podesta-mailen utan att först sålla dem.
Kritiken handlar om att WikiLeaks släppte samtliga mail som de kommit över, även de som knappast har allmänt intresse, mail om personliga frågor som tas upp i mailen.
Greenwald och Klein uttrycker tveksamhet kring att urskiljningslöst offentliggöra alla mail som WikiLeaks fått tag på och menar att Julian Assange kan ha använt mailen om Clinton som en hämndaktion mot Hillary Clinton eftersom hon bär en del av ansvaret för att Assange sitter ”inlåst” på Ecuadors ambassad i London.
NewsVoice kommentar
Greenwald och Klein kan i sin tveksamhet kring att WikiLeaks och Assange släppt för många Podesta-mail möjligen underskatta det mediala krigstillstånd som för närvarande råder i Västvärlden. Utöver det är Assange en enskild person som sitter ”inlåst” på en ambassad och hans motståndare är de facto världens största krigsmakt.
Den duellen har karaktären av extrem asymmetri och den dynamit Assange har är de sanningar som finns i mailen, men som inte har någon sprängkraft om de inte publiceras av medierna på en bred basis för att få avsedd sanningseffekt på samhället.
Assange kan anses ha sanktion att sprida maktelitens mail till allmänheten eftersom de få personliga tankar som råkade följa med i offentliggörandet är av mycket betydelselös karaktär för allmänheten samt att dessa medför ringa skada för John Podesta och de som han mailade med.
Med andra ord kan man anse att det står alldeles för mycket på spel i Västvärlden just nu för att Assange ska tvingas gå igenom 10,000-tals emails för att sålla bort att John Podesta eller någon av hans kollegor i några mail uttryckte privata känslor eller tankar.
Text: Torbjörn Sassersson
Klicka på spelknappen nedan för att lyssna på dialogen
Källa: IS DISCLOSURE OF PODESTA’S EMAILS A STEP TOO FAR? A CONVERSATION WITH NAOMI KLEIN