SEB:s VD Annika Falkengren tjänar c:a 10,000 kr per timme

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra eller annonsera.
publicerad 17 januari 2017
- NewsVoice redaktion
Annika Falkengren
Annika Falkengren, SEB, VD

Dagens ETC har granskat SEB:s årsredovisningar under ledning av Annika Falkengren. Det visar sig att hon där tjänade nästan 200 miljoner kronor på 10 år. Hon lämnar nu banken för ett annat jobb.

Text: NewsVoice

”Nästa arbete blir på schweiziska Lombard Odier Group, där hon som som delägare ska handskas med att banken är iblandad i Panama papers-läckan och nyligen brännmärktes av amerikanska myndigheter på grund av att man underlättat skattesmitning.” – ETC

När fast lön, rörlig ersättning, förmåner, pensionsavsättning och optioner sammanställs tjänade Annika Falkengren 2005–2015 nästan 200 miljoner kronor motsvarande c:a 10,000 kr per timme.

Det kan jämföras med en genomsnittlig inkomst i Sverige, som ger: 120 kronor per timme, enligt Dagens ETC.

Trivia: Annika Falkengren är VD och koncernchef för SEB sedan 2005 och styrelseledamot i Securitas, Scania CV AB, FAM AB, medlem av förvaltningsstyrelsen i Volkswagen AG, och sedan november 2013 ordförande i Svenska Bankföreningen. Falkengren är ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 2011, enligt Wikipedia.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • En bankir producerar ju egentligen inget, så därför kan hon knappast ”tjäna” dessa pengar. Som numera bekant är så tillverkar banken själv pengarna de ”tjänar”.

  • Rekommenderar boken Den nya överklasssen- en bok om Sveriges ekonomiska elit
    skriven av Bengt Ericson

    ”DEN NYA ÖVERKLASSEN erbjuder en guidad tur genom ett rikemansland där pengar och position betyder allt.
    Vi får veta hur dess invånare bor, semestrar och roar sig på andra sätt. Vi får läsa om herrgårdarna, kungajakterna, privatskolorna och de slutna elitsällskapen. ”

  • Det är ju bra att veta vilka banker som sysslar med oskäliga löner (så att man som kund kan påverka det man gillar/inte gillar), men samtidigt så är det ju rimligtvis arbetsgivarens och arbetstagarens angelägenhet och inte statens eller allmänhetens, hur lönesättningen ser ut.

    Men man ju fråga SEB om de inte känner sig lurade. Hur dum får man vara att betala så mycket för så lite? Tur att man inte är kund hos dem.

  • Lämna ett svar