Västerländska medier vilseleder om Syrien – Boende i Aleppo ilsknar till

publicerad 2 januari 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Syrien i december 2016 - Foto: Boulevard Voltaire

Alternativa medier i Väst och medborgarjournalister samt boende i Syrien rapporterar om att västerländska massmedier grovt vilseleder om vad som sker i Syrien för att blidka Washington. Sajten Off Guardian som startade för att rätta “fake news” på The Guardian skriver: “Aleppo föll inte. Aleppo blev befriat”.

Text: Torbjörn Sassersson | Video: Charlotte d’Ornellas,  Boulevard Voltaire

 “I couldn’t believe the American press’s coverage of the Aleppo liberation. How can a city “fall” to its own government?” John W.

Anders Romelsjö som driver bloggen Jinge.se har senaste tiden specialiserat sig på att återge andra perspektiv än massmediernas syn på vad som pågår i Syrien. Romelsjö samarbetar med översättare och publicerar texter från andra källor än mainstream media (MSM). Ett exempel är en kommentar av John Wight,  översatt av Åke W Bergh.

John Wight skriver:

“Propagandaminister Goebbels kunde ha styrt västs mediebevakning av händelseförloppet i Aleppo. Nusrafronten (nu Jabhat Fateh al-Sham) har förvandlats från en terroristorganisation i metod och mål närmast omöjlig att skilja från Isis – till en kraft jämförbar med den franska motståndsrörelsen eller partisaner under andra världskriget.

Alltmedan den enda verkliga moderata kraften i konflikten i Syrien, den syriska armén, Ryssland, Iran och andra allierade, demoniseras, anklagas att terrorisera civila inklusive barn, då man i själva verket befriar dem.”

Läs hela kommentaren

Lars J Eriksson skriver i en artikeln i Skånska Dagbladet rubricerad: “Osynlig hand bakom kriget” att me­di­er i väst­världen befinner sig i en fil­ter­bubbla där endast ett fåtal avvi­kan­de röster hörs och det är plågsamt tydligt när det gäller rapporteringen från Sy­ri­en.

De vita hjälmarna i Aleppo – en al Nusra-front

Den ka­na­den­siska jour­na­listen Eva Bart­lett diskvalificerar helt de hyllade ”Vita hjälmarna” i Alep­po. Dessa är en­ligt hen­ne och andra källor en ob­skyr or­ga­ni­sa­tion grundad av en brit­tisk mi­li­tär och fi­nan­sierad från väst.

“When you ask about the “White Helmets” they [the people of eastern Aleppo] don’t know who they are…. and then they say, ‘Oh, Al Nusra front’”. – Carla Ortiz, “Ännu ett ögonvittne om Aleppo”

Sociala medier har spridit filmer från Aleppo där de Vita hjälmarna visar öppet att de är vänner med al Nusra.

Se video från UK Column som rapporterar om “White Helmets”: “Syria White Helmets and the Nobel Peace Prize – UK Column”

Cecilia Uddén - Foto: SR.se
Bild: Cecilia Uddén – Foto: SR.se

Sveriges Radio-korrespondent blev utkastad – anklagad för “fake news”

Cecilia Uddén förlorade i mitten på december sitt journalistvisum, skriver Dagens Media. De Syriska myndigheterna drog tillbaka det och motiverade beslutet med att Uddén sprider desinformation om händelseutvecklingen i Syrien.

Cilla Benkö som är VD på den statliga kanalen Sveriges Radio och utrikeschef Ginna Lindberg skrev då i ett pressmeddelande att det är upprörda över att de syriska myndigheterna stoppar en ackrediterad journalist som försöker utföra sitt arbete.

Trots försvaret av Cecilia Uddéns rapportering publicerade SR en intervju med den brittiska journalisten Robert Fisk som anser att rapporteringen i MSM om Syrien är ensidig. Stig Arne Nohrstedt, en professor emeritus i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet anser att Fisks bedömning stämmer.

Anders Romelsjö skriver att han väntar på att SR och SVT ska informera om att:

 • kriget i Syrien inte är ett inbördeskrig utan ett amerikanskt angreppskrig via ombud (proxykrig),
 • USA och allierade stödjer terroristerna, inklusive ISIS, med vapen och pengar,
 • terroristerna har stridit för USA:s mål med att försöka avsätta Assad och att
 • sanktionerna mot Syrien av Sverige, USA och övriga Väst är illegala och har åstadkommit stor skada enligt FN.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat och referenser


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hej Raphael, jag är intresserad av att ta del av de berättelser från flyktingarna du nämnder.
  Ang. censur så undrar jag om du litar mer på rapportringen från västliga medier? Litar du mer på t.ex CNN eller BBC än RT?
  Assad är en diktator men med en nationell agenda. Det vi ser i Syrien är väl knappast ett natioenllt uppror utan iscensatt av krafter utanför landet?

 • Jag arbetar med flyktingar från Syrien, jag hör deras berättelser om vad som händer i Syrien och i Aleppo. Jag hör deras berättelser om att den som uttalar sig kritiskt mot Al Assad blir satt i fängelse, de flesta jag jobbar med har suttit i fängelse i Syrien – i ett rum mindre än mitt arbetsrum och 80 personer i samma rum där man får turas om mellan att stå och att sova eftersom det är så trångt, och där Al Assads motståndare torteras till döds. Flyktingar från Syrien som fängslats i 90-dagar bara för att de haft en släkting som deltagit i en demonstration mot regeringen. Låt oss göra det klart – Al Assad är en diktatur och Syriens samt Rysslands nyhetsmedia är censurerad. Statliga Gazprom Media äger nästan alla mediakanaler i Ryssland och för ut Syrien och Rysslands officiella version av händelserna, som skiljer sig rätt radikalt från folket. Bara de officiella statligt sanktionerade berättelserna tillåts. Aleppo hölls av den demokratiska alliansen tillsammans med den fria Syriska armén, det som tidigare var Al Nusra fronten finns länge norrut. Den demokratiska alliansen kallas för terrorister av Al Assad, enligt Al Assad är alla meningsmotståndare till honom terrorister. Det är som om Löfvén skulle kalla Anna Kinberg-Batra för terrorist och tortera hennes väljare till döds. I det val som Al Assad höll 2014 i 1/3 av Syrien (2/3 var i krig där hölls inget val) så skickades bussar ut till arbetsplatser där medborgarna tvingades att rösta, röstade du emot Al Assad sattes du i fängelse. Jag vet flera som råkat ut för detta. Skrämmande berättelser. Det är verkligen så att Al Assads armé och ryskt flyg har bombat Syriens medborgare, för de är inte Al Assads folk. Al Assad är alawit och de består bara av 10 procent av Syriens befolkning, och de flesta av dem bor i och kring Damaskus. Al Assad har alltid gett fördelar åt sitt eget folk, på bekostnad av andra folkslag, etniska och religiösa grupper i Syrien.

 • Det är lätt att missa att länkarna går att klicka på. Jag upplever det som lite vilseledande när länkarna inte är i annan färg eller understrukna. Kanske det skulle vara bra att ändra några parametrar för CSS:en?

 • Europeiska och Amerikanska journalister har inte i Syrien att göra. Varför ska syriska regeringen bjuda in lögnare som arbetar med att avsätta dem?

 • De reagerade på att Uddén okritiskt i sin rapportering skickande vidare tweets från rebeller (okänd källa) instängda i Aleppo som förmedlade en bild av att folket terroriserades och behandlades omänskligt av regimen.
  Då sådant upplevs av syrisk regering som motarbetande av deras försvar så försvarade de sig även mot Uddén. Journalister var i Aleppo under beskydd av regeringen och då behöver de veta var journalisten är. Uddén hade lämnat hotellet oanmäld och givit sig ut på egen intervju-jakt i staden. Allt enligt hennes egna kommentarer i radion efter beskedet. /Rem

 • Tack för en bra artikel! Ja, nyhetsrapporteringen om Syrien är helt absurd. Gång på gång får vi höra hur Bashar al-Assad bombar sin egen befolkning och dessutom tar hjälp av Ryssarna för att göra detta. Det otroliga är att inte fler ifrågasätter logiken i detta. Om man inser att Syrien handlar om geopolitik så kommer många pusselbitar att falla på plats. Här är en utmärkt artikel som förklarar detta. https://sputniknews.com/middleeast/201609061045022877-syria-war-pipelines-control/
  En sorliga sak är att vi Sverige nyligen gav blufforganisationen ”The White Helmets” Right Livelihoodpriset (det alternativa Nobelpriset). Troligtvis var Carl Bildt initiativtagaren till detta. Här en utmärkt artikel som stöder detta. https://sputniknews.com/middleeast/201609061045022877-syria-war-pipelines-control/

 • Träffande av Anders Romelsjö, jinge.se att jämföra Syrien 2016 med Khmer rouge från 1970-talet. Pol Pot och Khemerna var understödda av CIA och folkmordet i Kambodja var alltså en föregångare till kabalens nuvarande verksamhet i folkmord. CIA försåg dem med ett flygvapen av en armada av utrangerade Douglas DC-3, militär version C-17. Allt finns dokumenterat vid överlåtelserna av dessa flygplan. Samtidigt startade också heroinexporten från gyllene triangeln Kambodja-Laos-Thailand. Svinhugg går igen.

 • Uddéns insats i Syrien är ju en gåta. Reportagen från Palestina brukar vara bättre och relevanta… Det officiella krigshetsande Sverige och dess malströmsmedia får väl ta sig en funderare om vilket monster som närs av Moder Sveas tvivelaktiga ägare…. Privatiseringen blir dyr förutom terrorn den gjort oss till nya måltavlor för. Försvarsdoktrin eller inte men Svenska intressen ska vi inte kriga för. De kan andra länder komma hit och köpa istället.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *