MIT-studie: Försök att varna för fake news ökar intresset för fake news som kan vara real news

Debatt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 februari 2017
- Torbjörn Sassersson
News media - Foto: Crestock

Det välrenommerade forskningsinstitutet MIT* undersökte i samarbete med Reddit hur medierna kan motverka påstådda fake news genom att uppmana läsare att faktakolla nyheter innan de länkar till dem, men avsikten kan slå tillbaka.

Forskaren J. Nathan Matias upptäckte att uppmaningen att länka till källor som antingen bekräftar eller förkastar nyhetsartiklar, leder till betydligt fler kommentarer och fler länkar. Det i sin tur gav ökad spridning av det som etablissemanget anser är fejknyheter.

Att uppmana läsarna att ge låga graderingar till påstådda fejknyheter gav motsatt eller ingen effekt eftersom läsarna uppfattade det som ett försök till styrning. Det konstaterar Johannes Nesser som skriver för tidning Journalisten i sin artikel ”Fejknyheter kan stoppas med enkel uppmaning”.

Nesser har alltså lite fel i sin rubrik. Ökade försök att styra läsarna och varna läsarna för fake news kan lika gärna rendera mer intresse för vad som etablissemanget tycker är fejknyheter. Det kan bli fler länkar, mer spridning och mer diskussion samt mer medvetenhet om vad som faktiskt är sant. Då förlorar ett etablissemang som enbart älskar sin egen bild av verkligheten och sanningen.

Att faktakolla nyheter kan leda till mer medvetenhet om aktiv påverkan

Risken är ju för övrigt att det som läsarna faktakontrollerar visar sig vara äkta nyheter och hur ska då de faktadatabaser som etablissemanget utvecklar betraktas av allmänheten? Kanske som databaser med desinformation kamouflerade som fakta. Försöken att aktivt styra allmänhetens uppfattningar om ditt och datt kan således försvagas, vilket i så fall betyder att sanning till slut vinner över lögner, försåtlig propaganda och förbannad statistik.

Vad tycker du om mina tolkningar och slutsatser av studien? Faktakolla studien själv. Här forskarens artikel om studien:

Persuading Algorithms With an AI Nudge – Fact-Checking Can Reduce the Spread of Unreliable News. It Can Also Do the Opposite

 

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 21:49

*Massachusetts Institute of Technology

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq