Reuters spred fake news om fake news-rapport – SvD förmildrar pinsamheten

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 april 2017
- Torbjörn Sassersson
Bild på dator med falska nyheter. Foto: Mike MacKenzie. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com
Bild på dator med falska nyheter. Foto: Mike MacKenzie. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com
Bild på dator med falska nyheter. Foto: Mike MacKenzie. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

Torbjörn Sassersson - Foto: Anna BöhlmarkSvenska Dagbladet rapporterar att ”Etablerade medier misstolkade fake news-rapport”. Istället för att medge att tidningar som Independent och nyhetsbyrån Reuters och andra kanaler spred fake news fick de heta att de bara ”misstolkade”.

Text: Torbjörn Sassersson

SvD skriver: ”Fransmän har delat information av högre kvalitet inför presidentvalet än vad som var fallet i USA. Falska nyheter stod bara för 4 procent av delat material på Twitter, visar en undersökning gjord av en forskargrupp vid Oxford universitet. Många medier feltolkade forskarresultatet.”

Reuters var källan till fejknyheten

Det var den ”ansedda nyhetsbyrån” Reuters som var anledningen till att en lång rad medier spred fake news om undersökningen från Oxfords universitet. Fejknyheten som spreds gjorde det gällande att var fjärde länk rörande franska valet på Twitter var falska nyheter.

”Ja, minsann. Jag tror att det var Reuters som fick något fel, och sedan följde alla andra efter” … ”Det är inte sant att en fjärdedel av de politiska länkarna som delas är falska nyheter. I jämförelse med USA delar de franska väljarna tydligt information av bättre kvalitet”, sa Clémentine Désigaud, en av rapportens fem textförfattare.

Läsarna av MSM-medier har därmed fått ytterligare en påminnelse om att de etablerade medierna följer vad nyhetsbyråerna skriver utan att kontrollera fakta. Det ryktas även om att stora delar av nyhetsbyråernas artiklar är skrivna av PR-byråer på uppdrag av industrin och politiska partier. NewsVoice får återkomma om det ryktet stämmer.

Trots att Reuters avslöjats med att sprida fake news som sedan klippts och klistrats in i etablerade medier försöker SvD i slutet av sin artikel reparera bilden av ”professionell journalism” genom att lägga in en tabell.

"Professionella" Reuters spred fake news
SvD-grafik: Källorna till franska politiska nyheter och information på Twitter

På första raden uppges ”Professionellt nyhetsmaterial” som källa till innehållet på Twitter. I den kategorin vill MSM-medierna inklusive Reuters naturligtvis placera sig själva. I nästa kategori finns regeringen, experter etc vilket också underförstått är källor till så kallad ”trovärdig information”. I den tredje kategorin, som får heta ”Andra politiska nyheter och information”, placeras naturligtvis nya nätmedier och med stora tydliga bokstäver påpekar SvD att här fanns minsann 21,3% falska nyheter, enligt Oxford-studien.

Swisha Sassersson valfri summaI realiteten kan både MSM-kanaler och nya nätmedier placeras i kategorin ”Professionellt nyhetsmaterial” likväl som i kategorin med ”andra” källor. I detta fall borde alltså både Reuters och Independent placeras i den kategori som påstås innehålla 21,3% fejknyheter.

Som analytiska lagd person måste man även ha i minnet att Oxford universitet som låg bakom rapporten är en del av etablissemanget. Det betyder att allt som avviker från etablissemangets narrativ (berättande) kommer att betraktas som fake news.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq