FILDELNING. Bastian friades i Solna Tingsrätt. NewsVoice var på plats. Domaren la ned fallet eftersom PWC:s kostsamma forensiska utredning var bristfällig och Bastian nekar till anklagelserna om fildelning. ”Det kan ha funnits spår av fildelning på datorn innan jag ens fick den från Karolinska. Det handlade egentligen om andra saker”, säger Bastian.
Denna artikel publicerades inte när det var aktuellt 2016, av hänsyn till Bastian.
Text: Torbjörn Sassersson
NewsVoice granskade 2013 fallet om Bastian på Skatteverket. Där blev han anklagad och fälld för datasabotage, men NewsVoice undersökning visade att han var oskyldig och dömts på felaktiga grunder. Enligt Bastian handlade angreppet mot honom på Skatteverket att han råkade röra upp omständigheter kring att myndigheten tog emot mutor från HP i samband med stora teknikinköp. Efter domen mot honom fälldes också två av hans chefer för mutbrott och en anställd på HP fälldes för bestickning (givande av mutor).
Efter dramat på Skatteverket fick Bastian jobb på Karolinska, men på KI blev han efter några år anklagad för att ha laddat ned och fildelat filmerna: ”Get The Gringo”, ”Tinker Tailor Solider Spy” och ”Dredd”, något han förnekar.
263 piratfilmer blev 3
Enligt Bastian uppstod problemet först efter att en tidigare IT-konsult på Skatteverket, som mycket väl kände till honom, fick jobb och blev avdelningschef på Karolinska Institutet.
”Jag tror personen skvallrade till KI:s ledning”, säger Bastian. ”Det finns ingen annan förklaring. Jag hade jobbat 5 år på KI och allt var lugnt, men när konsulten från Skatteverket blev min chef, tog det inte lång tid innan de beslagtog min dator”, säger han.
De började med att den aktuella chefen ställde frågor om ett script och syftade då på det script som Skatteverket använde som bevis mot Bastian.
”De hotade mig med att scriptet kunde ge 4 års fängelse, men när de anlitat PWC för att undersöka scriptet kom de fram till att det var helt ofarligt. De kom inte åt mig på dessa falska anklagelser och försökte då sätta dit mig genom att påstå att jag laddat ned piratfilm”, säger Bastian.
Datorn han använde var en begagnad lånedator från KI som han fått tillstånd att använda och reparera i hemmet. Efter hemlånet raderade han innehållet på hårddisken och ominstallerade Windows innan han lämnade tillbaka den till KI. Datorn hade använts både på jobbet och i hemmet, vilket var vanligt förekommande för många på Karolinska. Bastian använde datorn för att bland annat testa installationer av olika operativsystem och program. Det ingick i hans arbete.
”När jag kom tillbaka med datorn togs den i beslag och kort därpå kom chocken för mig. De påstod först att jag laddat ned 263 piratfilmer”, berättar Bastian.
Karolinska betalade IT-forensiker 670,000 kr
KI hade anlitat en IT-forensiker från PWC för att skanna av datorn. KI ändrade sedan anklagelsen i två omgångar och det landade på att det bara var tre filmer som PWC hittat spår av.
Bastian uppger att både Skatteverket och KI har lagt ned flera miljoner kronor för att driva dessa meningslösa processer. Han anser att de handlar om förföljelser. När NewsVoice försökte få ut handlingar om fallet från KI enligt offentlighetsprincipen blev svaret att dessa var hemligstämplade, men en av PWC:s fakturor som NewsVocie sett var på 670,000 kr. Utöver det finns advokatkostnader för KI och ytterligare fakturor skickade av PWC.
”Att de överhuvudtaget lägger ned all denna tid och stora summor pengar för sätta dit någon för spår de påstår att de hittat är vedervärdigt”.
”Det kan ha funnits spår av fildelning på datorn från innan jag ens fick den från KI”.
”Jag blev förhörd två gånger i veckan för att de ville psyka mig och det kvinnliga skyddsombud som jag tagit hjälp av fick sluta på KI för att hon gav mig stöd. En skyddsombudsman och personalansvarig ifrågasatte att hon skulle få vara med på förhören”, säger Bastian.
Dömd på förhand
Bastian berättar att hans chef Karin Åsen på KI och ett ombud var hotfulla hela tiden. De sa att de skulle berätta för andra på avdelningen att han haft olagliga filer på sin dator. De gick ut och spred rykten inför hans kollegor att det redan var etablerat att Bastian laddat ned 263 olagliga filmer från nätet, säger Bastian.
”De pratade vitt och brett om höga straff”.
I ett mail från KI:s pressekreterare Claes Keisu till NewsVoice påstås att Bastian kunde få fängelse.
”Som du vet är han föremål för en polisutredning efter anmälan från Karolinska Institutet, där det finns starka skäl att misstänka att han gjort sig skyldig till ett brott som kan ge upp till två års fängelse.
Dessa omständigheter innebär att (i enlighet med punkt 2 i spelreglerna för press radio och TV) att du som journalist bör vara särskilt noga med att kontrollera hans uppgifter.” – 30 dec 2013, Claes Keisu, under perioden pressekreterare på KI
PWC fann spår av piratnedladdade filmer på en dator som Bastian hade fått ärva av en kollega som arbetat med databaser, men spåren visade att två andra personer på IT support hade laddat ned piratfilmer på arbetstid enligt PWC:s rapport. Inget hände med dessa två personer, ingen åtalades.
”Per Bengtsson sa till IT support på KI, som då bestod av drygt 15 personer, att PWC inte var där för att granska allas datorer. Så alla utom Bastian behövde vara oroliga, var budskapet. Innan hade den nye IT-chefen till och med förvarnat IT support om att de skulle undersöka allas datorer för att se om någon laddat ner piratfilmer”, säger Bastian.
Direktör på KI fick porrsurfa utan konsekvenser
Bastian har spelat in flera samtal och förhör på KI. I ett samtal med en IT-tekniker på KI säger denne att en av KI:s högsta chefer haft en dator som använts för porrsurfning. NewsVoice har lyssnat på inspelningen. Datorn togs om hand av en chef på KI och sedan ”försvann” den. Det var när det framkom att det inte handlade om en vanlig anställd utan en av KI:s högsta chefer som det plötsligt inte alls skulle polisanmälas något, förklarar Bastian.
NewsVoice ställde bla följande frågor till Karolinska i ett mail:
- Min fråga är, varför utreddes inte denne [raderat] direktör för fildelning och/eller porrsurfning?
- Min andra fråga är varför polisanmäler KI överhuvudtaget [Bastian] för fildelning när KI inte ens är en ekonomiskt lidande part?
- Min tredje fråga handlar om kostnaden för den IT-forensiska utredningen utförd av PWC. Hur försvarar KI den mycket stora kostnaden?
Dåvarande universitetsdirektör Per Bengtsson svarar:
”Du har tidigare påtalat att det finns uppgifter om att en av mina företrädare har porrsurfat. Vi undersökte då saken och fann inga tecken på att det skett eller att frågan tystats ned. Personen i fråga har nu gått i pension.”
”Initialt pekade mycket på att filerna flyttats över från Bastians PC till servern, något som Bastian nekade till. Vi valde då att tro på honom, och för att undersöka om det fanns allvarligt problem i våra system eller om någon annan manipulerat systemen bad vi PWC utreda detta vidare. Då fann man en övertygande bevisning för att filerna var Bastians och att det var han som laddat ner dem. Denna undersökning kom att bli förhållandevis kostsam, men skedde i första hand för att säkerställa att våra system inte var manipulerade och att ingen blev oskyldigt anklagad”.
”Att porrsurfa är i sig inte straffbart, men strider mot våra interna regler. I den mån detta händer så ska i första hand ett samtal hållas med närmaste chef, som då gör en bedömning vilka åtgärder i övrigt som måste vidtas. Vid upprepade händelser kan disciplinpåföljd enligt LOA bli aktuell.” – Utdrag från mail, 1 dec 2015 kl 10:06
Rättegången om påstådd fildelning avgjordes
Försvaret av Bastian sköttes av försvarsadvokat Jens Lapidus, författaren till boken Snabba Cash.
Jens Lapidus kunde under rättegången påvisa att PWC:s utredning var bristfällig. PWC kunde inte fastställa exakt när filmerna laddats ned eller av vem. Det gick inte heller att fastställa var datorn fanns vid nedladdningstillfällena.
Ett av de expertvittnen som Lapidus använde för att fria Bastian var samma expertvittne som Skatteverket använde för att fälla honom. Detta sidbyte var till Bastians fördel. Experten kan ha läst NewsVoice artiklar om Bastians fall på Skatteverket och då insett att han hade utnyttjats i god tro, tror Bastian.
Idag är Bastian befriad från oron som KI-processen orsakat honom sedan 2012.
Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice
Relaterat
Att någon använt en dator för att kolla på pornografi utmålas om och om igen av Newsvoice som en skandal i denna soppa. Jag undrar varför?
Har någon utomstående tagit illa vid sig i samband med detta? Det har väl ändå skett helt privat?
Anser Newsvoice att datorn nu på något sätt är besudlad då en användare varit inne på en förbjuden sida, eller vilken skada är det egentligen som orsakats?
Förutsatt att detta skett i det privata, likväl på en av KIs datore framstår det mer för mig som moralism att försöka få det till en skandal. Porrsurfning är något en stor andel av befolkningen ägnar sig åt i det privata, vilket framgår i studier.
Suveränt artikel Torbjörn. Fantastiskt att dina tidigare artiklar som denna experten läst på NewsVoice fick honom att ändra sig. Du är verkligen aktiv och bevakar sådant som andra tidningar inte tar upp. Du är en sann hjälte.
KI har ju blivit ett stort skämt. Experiment på människor, ett nytt svindyrt sjukhus som inte ens fungerar som det ska och så här är det över en halv miljon direkt ned i soptunnan. Men det är inte deras egna pengar utan ”bara” skattemedel och det finns det ju gott om.