Fettsyror härsknar av hög temperatur, syre och ljus, säger näringsterapeut Jens Veiersted. Han studerar vad som egentligen sker i kroppen vid oxidering av omega-3 och 6 särskilt om det blir för mycket av dem i kroppen. Vid ett för högt intag kan fettsyror härskna i kroppen varpå det bildas giftiga ämnen.
Fleromättade fettsyror som omega-3 och omega-6 kallas för essentiella fettsyror eftersom dessa måste tillföras genom kosten.
Balansen mellan fettsyrorna omega-3 och 6 är viktig och man måste ha tillräckligt av båda. Problemet är att vid för högt intag av de essentiella fettsyrorna kan dessa härskna i kroppen. Veiersteds rekommendation är att det är bättre att först justera intaget av omega-3 för att komma i balans än att sänka intaget av båda fettsyrorna.
Jens Veiersted tror inte på det generella rådet om att öka intaget av fleromättat fett. Han påpekar att det skett förändringar gällande dessa råd de senaste tio åren. Rekommenderat intag av fleromättat fett har tex ändrats från 10% till 5-10%.
Vegetabiliskt fett som margarin, majs- och soyaolja bör man vara försiktig med eftersom dessa finns i stora mängder i raffinerade produkter. Vid onödig raffinering av dessa fettsyror har härskningsprocessen redan startat.
Läs hela artikeln och se video på TV Helse
Text: Arnt Olaf Enger