Lars Printzén: Clinton-skandalerna du helst inte ska känna till

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 januari 2018
- NewsVoice redaktion
Lars Prinztén - Pressfoto: Peter Alfredsson
Lars Prinztén - Pressfoto: Peter Alfredsson
Lars Prinztén – Pressfoto: Peter Alfredsson

I skuggan av skandalrubriker med tillsynes grundlösa anklagelser mot USA:s president Trump döljer sig en uppsjö av skandaler som kan komma att skaka världen, men som media väljer att tala tyst om. Här är en sammanfattning av några av dessa skandaler. Det skriver TV- och videoproducenten Lars Printzén.

Text: Lars Printzén, videoproducent och mediekritiker

E-mail-skandalen

I samband med Wikileaks publicering av läckta e-mail uppmärksammades att Hillary Clinton i egenskap av Secretary of State skött sin kommunikation via en privat e-mailserver. Bortsett från att statshemligheter därför legat öppet på en oskyddad server är det lag på att officiell kommunikation skall lagras och göras tillgänglig för granskning. Trots detta valde Hillary Clinton förstöra 33,000 e-mail tillsammans med flertalet datorer och mobiltelefoner hon använt sig av. Bland dom e-mail som redan läckt ut fanns det dock bevis för en lång rad oegentligheter däribland sk. Pay to Play, d.v.s. mutor från nationer och företag som gjort affärer med USA.

Efter påtryckningar genomförde FBI en undersökning men fann enligt utsago inga bevis på att brott begåtts. Det har dock senare kommit fram att f.d. FBI-chefen James Comey författat sin rapport långt innan undersökningen inleddes och någon inblandad förhörts i ärendet. Comey har också låtit sig påverkas att beskriva utredningen som en ”sak” istället för en ”utredning om kriminellt agerande” och ändrade rubriceringen från ”grov undlåtenhet”, vilket är straffbart, till ”vårdlöshet” vilket inte omfattas av lagens beskrivning av brottet ifråga. Det tillhör dock saken att det inte krävs något uppsåt för att fällas för brott rörande tillgängliggörande av statshemligheter.

Efter att det kommit fram att James Comey inte genomfört någon egentlig utredning och låtit sig påverkas att tona ner brottet har han tvingats avgå och utredningen har nu öppnats igen.

DNC-skandalen

Seth Rich - Foto: DNC
Seth Rich – Foto: DNC

Wikileaks publicerade under 2016 läckta e-mail från demokraternas nationella kongress, DNC. I dessa framgår bland annat att DNC konspirerat för att motverka kandidaten Bernie Sanders framgångar inom partiet. Bland annat mixtrade man med röstsiffor och kampanjbidrag som tilldelades Hillary Clinton istället för Bernie Sanders.

Det har senare framkommit att Clinton Foundation givit enorma ekonomiska bidrag till DNC i gengäld mot rätten att välja personer till olika poster inom organisationen. Väljare som menar att Bernie Sanders borde erhållit nomineringen som partikandidat har nu lämnat in ett gruppåtal mot DNC.

NewsVoice om Seth Rich och DNC:

Clinton Foundation

Bill och Hillary Clinton driver organisationerna Clinton Foundation och Clinton Global Initiative (numer upplöst). Officiellt är dessa hjälporganisationer genom vilka familjen Clinton driver sina filantropiska engagemang. Genom Wikileaks publikationer har det dock framkommit att dessa organisationer istället används för att ta emot mutor (skattefritt) i gengäld för olika avtal och kontrakt med regeringen. Enligt journalisten Charles Ortel uppfyller dessa organisationer dock inte kraven för hjälporganisationer.

En ny utredning har nu öppnats kring Clinton Foundation ekonomiska förehavande.

Haiti Releif Fund-skandalen

Bortsett från att Clinton Foundation nu misstänks för pengatvätt har medel som inbetalats till organisationen för att hjälpa Haiti efter jordbävningskatastrofen inte investerats där. Miljardbelopp som skänkts till organisationen har istället flyttats till familjens privata konton. Istället har familjen Clinton sålt ut rättigheter att exploatera Haitis naturtillgångar och bygga lyxhotell för turism.

Clinton Uranium one

Uranium One-skandalen

2010 gav Obama/Clinton-regeringen ett statligt ryskt företag rätt att köpa upp 20% av USA:s innehav av anrikat uran, vilket gjorde ryska staten största enskilda ägare av uran i USA. Affären är i sig inte olaglig även om det etiska i att ge ryska staten inflytande över anrikat uran kan ifrågasättas. Det som nu avslöjats är att omfattande mutor utbetalats av samma ryska företag till Clinton Foundation som betalning för kontraktet.

Awan Brothers-skandalen

DNC har haft ett antal anställda som haft tillgång till regeringens kommunikation. Imran Awan är nu huvudmisstänkt i vad som kan visa sig vara en mycket omfattande spionskandal. Som IT-ansvarig har Imran Awan m.fl. haft tillgång till hela regeringens kommunikation och har läckt denna till framförallt pakistansk underrättelse.

Ironin i denna skandal är att Imran Awan också haft/har kopior på all den e-mail-kommunikation som Hillary Clinton tidigare försökt destruera. Imran Awan, hans brödrar och deras fruar är nu åtalade.

FBI-skandalen

Det är inte bara fd. FBI-chefen James Comey som anklagas för att ha låtit sig påverkas att skyla ovan nämnda skandaler. Flera inom FBI däribland Peter Strzok anklagas nu för att konspirera mot presidentkandidat Donald Trump i samband med valet 2016. Läckta memorandum har visat att ett flertal FBI anställda arbetat på en sk. ”garanti” för att Trump inte skulle vinna valet. Det spekuleras nu i om denna ”garanti” är den sk. ”pee pee gate” dossiern som låg till grund för påståenden om att Trump konspirerat med Putin mot Hillary Clinton i valet.

Fusion GPS-skandalen

Den sk. ”pee pee gate”-dossiern framställdes av företaget Fusion GPS som drivs av en fd. brittisk underrättelseagent. Dokumentet är ett löst sammansatt kompendium med anklagelser mot Trump som påstås visa att han haft omfattande samröre med Ryssland inför och under valet. Bland annat påstås det i dokumentet att Trump skulle ha komprometterats med hjälp av prostituerade i samband med ett besök i landet. Dokumentets många påstående saknar dock helt bevis utan är bara lösa uttalanden av onämnda personer.

Bevis har senare framkommit att såväl DNC som Hillary Clinton och Senator John McCain har betalat miljondollarbelopp för att sammanställa dokumentet med nämnda innebörd i syfte att läcka det till pressen.

Detta är bara ett axplock av skandaler som döljer sig bakom skandalrubrikerna i USA. Varför CNN, Washington Post m.fl väljer att inte rapportera dessa kan man bara spekulera i. Men sammantaget visar det på en djupt rotad korruption inom både det demokratiska partiet och FBI.

Text: Lars Printzén, videoproducent och mediekritiker

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq