Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Issa Touma: Svenska medier rapporterar falskt om Syrien

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 februari 2018
- Torbjörn Sassersson
Issa Touma - Foto från hans dokumentär: "Greetings From Aleppo"

NewsVoice visar här ett utdrag från Issa Toumas dokumentär om Syrien, om hur landets öde formas från höga nivåer som det syriska folket aldrig når. “Big game is going on”, säger filmaren Touma. Han syftar på de beslut som tas av ledare som inte vill Syriens bästa. Svenska medier selekterar dessutom ut en falsk vinkel om Syrien.

I utdraget från Issa Toumas dokumentärfilm “Greetings From Aleppo” säger Touma att svenska medier inte ger en sann bild av vad som händer i Syrien. Medierna visar inte en rättvis bild av syriernas verkliga situation. Touma förklarar att i Syrien finns det 20 etniska grupper, men medierna ger bara röst åt en grupp.


Besluten om Syrien tas av de högsta ledarna, men ingen frågar det syriska folket vad de vill. Hur ska det kunna leda till demokrati? De högsta ledarna kan inte ens nås av folket, säger Issa Touma. Medierna gömmer något. De gömmer majoritetens röst, förklarar han.


Touma tar som exempel en intervju i svensk TV med en man som bott i Sverige 5 år, men som lämnade Aleppo för 15 år sedan. “Han vet inget om min stad, men plötsligt är han expert”. Han menar att mannen ljög om situationen i Syrien, men förr eller senare kommer sanningen fram, avslutar Touma.

Anders Romelsjö är djupt engagerad i Syriens öde och rapporterar ofta om Syrien på sin blogg. Han skriver:

“Touma har tidigare arbetat i den syriska staden Aleppo med konstprojekt för att illustrerar konflikten och invånarnas vardag. I en av ans kampanjer Art Camping vill han visa omvärlden att det syriska folket ännu inte har gett upp och att de fortfarande lever.”

Issa Touma är en syrisk ICORN-stipendiat, konstnär och fotograf från Aleppo. Han är Fristadskonstnär i Gävle. Hans kortfilm från 2012: “9 days from my window in Aleppo”,  vann priset för bästa kortfilm på European Film Awards, 2016. Filmen var i särklass, ansåg Europeiska Filmakademien.

Se hela dokumentären ”Greetings from Aleppo”.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq