Issa Touma: Svenska medier rapporterar falskt om Syrien

publicerad 13 februari 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Issa Touma - Foto från hans dokumentär: "Greetings From Aleppo"

NewsVoice visar här ett utdrag från Issa Toumas dokumentär om Syrien, om hur landets öde formas från höga nivåer som det syriska folket aldrig når. “Big game is going on”, säger filmaren Touma. Han syftar på de beslut som tas av ledare som inte vill Syriens bästa. Svenska medier selekterar dessutom ut en falsk vinkel om Syrien.

I utdraget från Issa Toumas dokumentärfilm “Greetings From Aleppo” säger Touma att svenska medier inte ger en sann bild av vad som händer i Syrien. Medierna visar inte en rättvis bild av syriernas verkliga situation. Touma förklarar att i Syrien finns det 20 etniska grupper, men medierna ger bara röst åt en grupp.


Besluten om Syrien tas av de högsta ledarna, men ingen frågar det syriska folket vad de vill. Hur ska det kunna leda till demokrati? De högsta ledarna kan inte ens nås av folket, säger Issa Touma. Medierna gömmer något. De gömmer majoritetens röst, förklarar han.


Touma tar som exempel en intervju i svensk TV med en man som bott i Sverige 5 år, men som lämnade Aleppo för 15 år sedan. “Han vet inget om min stad, men plötsligt är han expert”. Han menar att mannen ljög om situationen i Syrien, men förr eller senare kommer sanningen fram, avslutar Touma.

Anders Romelsjö är djupt engagerad i Syriens öde och rapporterar ofta om Syrien på sin blogg. Han skriver:

“Touma har tidigare arbetat i den syriska staden Aleppo med konstprojekt för att illustrerar konflikten och invånarnas vardag. I en av ans kampanjer Art Camping vill han visa omvärlden att det syriska folket ännu inte har gett upp och att de fortfarande lever.”

Issa Touma är en syrisk ICORN-stipendiat, konstnär och fotograf från Aleppo. Han är Fristadskonstnär i Gävle. Hans kortfilm från 2012: “9 days from my window in Aleppo”,  vann priset för bästa kortfilm på European Film Awards, 2016. Filmen var i särklass, ansåg Europeiska Filmakademien.

Se hela dokumentären ”Greetings from Aleppo”.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Helt förfärligt med den sneda västrapporteringen av vad som händer i Syrien. Har varit inne på Anders Romelsjös blogg och läst Jan Öbergs ögonvittnesskildring om folkets jubel när Aleppo befriades av regeringstrogna styrkor och Ryssland. I västmedia vinklades man propagandistiskt till detta och påstod istället att Aleppo blev erövrat.

  I en annan artikel på Romelsjös blogg berättar Fader Daniël följande om Syrien: “Före kriget var detta ett land i harmoni: en sekulär stat där olika religiösa samfund levde fredligt sida vid sida. Det fanns knappt någon fattigdom, undervisningen var kostnadsfri och sjukvården var välfungerande. Man kunde dock inte fritt uttrycka sina politiska åsikter. Men de flesta brydde sig inte speciellt mycket om denna brist.” När jag läste detta fick jag för en kort stund för mig att hans berättelse lika gärna kunde handla om hur det var i vårt land var före all massinvandring.

  Fader Daniël säger vidare “När tusentals terrorister slog sig ned i Qara fruktade vi för våra liv. De kom från Gulfstaterna, Saudiarabien, Europa, Turkiet, Libyen, det fanns talrika tjetjener. De utgjorde en främmande ockupationsmakt, samtliga allierade med al Qaida och andra terroristgrupper. Beväpnade till tänderna av västmakterna och med avsikt att gå emot oss”. Även vi i Sverige har likaledes mycket att frukta med tanke på alla 10 000-tals unga och arga (IS-)män som befinner sig i landet och som SÄPO inte har någon som helst koll på. Hur många vilande celler/ockupationsmakt finns i Sverige med statens ytterst goda minne?

  Västmedias felrapportering av vad som händer i Syrien verkar vara tätt knutet till deras propagandakrig mot Ryssland. Det får därför inte rapporteras något positivt om Ryssland som kan utmana västmedias svartmålning av Ryssland.

 • På sätt och vis har jag funderat på att man kanske kan använda MSM igen om nu alternativ media skulle falla p.g.a. korrupt motstånd.
  Det är bara att tänka så här, “Eftersom jag vet att det är fake news, speciellt när politik, krig, medicin och ekonomi står på tapeten är rådet till mig själv, att göra det motsatta stick i stäv mot vad som står skrivet”. Säger dem köp, säljer jag istället. Säger dem att det går bra för Sverige, fyller jag på matförrådet. Säger dem att den nya kommande igelkottinfluensan blir nästa pandemi, ser jag det som underbar humor istället för att skrämmas till farlig vaccinering.
  Det negativa med detta skulle dock vara att lögnarna tjänar pengar på att jag läser skräpet och det är helt klart oacceptabelt och därför hoppas jag att Newsvoice med flera inom alternativmedia kämpar på vidare.
  Tack för ännu en artikel, jag är väl medveten om de felaktiga vinklingarna ifrån mellanöstern.

 • I referatet i artikeln ovan säger Issa Toumas att “svenska medier inte ger en sann bild av vad som händer i Syrien”. Såklart inte skulle man kunna säga. De ger ju inte en sann bild av vad som händer i Sverige heller. Hade jag jobbat i MSM så skulle jag skämmas som en hund och snabbt avsluta alla kopplingar dit, inklusive anställningen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *