TV Helse: Tarmsjukdomen SIBO kan förklara dina magproblem

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Aicha Aibo - Foto: TV Helse
Aicha Aibo - Foto: TV Helse
Den norska läkaren och specialisten Aicha Aibo – Foto: TV Helse

I Norge är SIBO (Small Intestinal Bacterial Owergrowth) godkänd som diagnos, men på svenska Folkhälsomyndighetens hemsida eller Karolinskas bibliotekssidor hittades inte begreppet vid en sökning idag. Vad är SIBO? Hur uttrycker sig symptomen och kan du testa dig om du har sjukdomen? Ja, i Norge.

Den norska läkaren och specialisten Aicha Aibo, som har en egen privatklinik, berättar i denna intervju av Arnt-Olav Enger från norska systersajten TV-Helse.no om vad som karaktäriserar SIBO. Det handlar om bakteriella infektioner i tunntarmen. Normalt ska tunntarmen vara fri från bakterier, men olika omständigheter kan störa balansen.

En kvinna som säker hjälp via ett forum i Sverige skriver att hon under flera år ätit magsyrahämmande preparat och antyder att det kan vara skälet till sitt sjukdomstillstånd. Vad hon än äter svullnar magen upp och ingen hjälp får hon trots många läkarbesök i Sverige.

Läs hela artikeln och se video på TV Helse

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Till Öystein Rönne.
    Håller helt med. In och ut ventilerna i magen styrs bägge bl.a. av pH. När pH är lågt (hög magsyrahalt) öppnar sig den nedre ventilen (färdigt) och den övre stänger till, och v.v. Med för högt pH blir genomflödet dåligt, då tarmen nedanför magen skyddas från mat med för högt pH på det viset. Magen blir ”full” istället för att tömmas i brist på syra vilket även gör att den övre ventilen inte sluter tätt vilket ofta resulterar i uppstötningar, inte riktigt sura utan tillräckligt för halsbränna. Utan protonpumpshämmare kan det då bränna till, och med förstör man alltså sina matsmältningsorgan, förutom att mindre vitaminer och mineraler kan fås ur födan eftrsom de blir ofullständigt upplösta. En enkel akut lösning är istället att skölja ned en halv citron följt av en gnutta vatten fär att skölja strupen eftersom det kan svida. I mitt fall tyckte jag att jag kände hur den övre ventilen knep till efter citronen, varefter uppstötningarna tog slut! Magsyra, HCl: Koldioxid är den begränsande faktorn i reaktionen som kroppen tillverkar syra med: NaCl+H2O+CO2 -> HCL + NaHCo3. Syran går in i magen samtidigt som bikarbonatet alkaliserar blodet. Bara en aning, pga den högre volymen. Alltså lite motion före och efter maten kan se till att matsmältningen återställs en del, för att slippa ta preparat med farliga biverkningar.
    Men det är inte bara magsyran och tarmarna som förstörs med protonpumpshämmare. Våra lysosomer som ätervinner aminosyror från nedslitna proteinkonfigurationer i kroppen fär att gåra nya fungerar inte som de skall om syrabildandet hämmas med protonpumpshämmare. Sämre återvinning blir sämre förnyelse och alltså snabbare effektivt åldrande, om vi följer doktorns råd och tar protonpumpshämmare. Något som ofta skrivs ut på rutin för att hindra sura uppstötningar om man får mer än ett par medikamenter, vanligt bland äldre. Men inte bara motion, utan även försiktig näsandning så att mer av den viktiga koldioxiden blir kvar i blodet, nådot som även sänker blodtryck och ökar syreupptagning i vävnaderna.

  • @Kalle H. och Per. Länge var det så att tarmens bakterieflora ansågs samlad till enbart tjocktarmen (grovtarmen) och att tunntarmen inte skulle någon egen stabil bakterieflora. Denna kunskap har dock på senare tid något förändrats. Nu anser man att 95% av den fasta bakteriestammen är lokaliserad till tjocktarmen (ref AlmaNova)
    Däremot att man kan införa bakterier via tunntarmen med fekaltransplantation är inte något konstigt. Även de bakterier vi får med födan passerar ju också via tunntarmen, förutsatt de inte avdödas relativt effektivt av magsäckens saltsyra. Därför är det exempelvis mycket viktigt att de bakterier vi tillför med probiotika är så hårt slagna att den kan passera magsäcken utan att där bli utslagna. Detta har Lennart Cedgård lyckats med efter år av intensivt arbete. Sin största nytta gör dessa sedan de kommit in i tjocktarmen – men bara under den tid de passerar där dvs under 2-3 dygn. För att få en mer beständig symbiotisk bakterieflora krävs fekaltransplantation.

  • Det exempel i artikeln där en kvinna har haft problem med magen då hon ätit magsyrahämmande preparat tror jag beror på att de magsyrahämmande preparaten just gör vad preparatet ska göra, nämligen ta bort eller reducera magsyran. Dessa preparat sätts ofta in när problem med halsbränna, magkatarr och magsår existerar. Dock är det så att just magsyran behövs för att smälta maten. Är magsyran för låg startar istället en jäsningsprocess i magen mad gasbildning och ibland smärta som följd. Magen smälter då inte maten, utan den jäser i stället. Problemen blir extra stora om man äter produkter som har sockerarter i sig.

    Hur kan då jag som simpel lekman uttala mig om detta? Jo, jag har själv ätit magsyrahämmande preparat under ganska lång tid. Jag har nu lyckats fasa ut detta sedan några månader och mår toppen.

    Efter att ha ”läst på lite”, blev mitt allternativ till magsyrahämmande preparat att i stället innan frukost dricka ett glas ljummet vatten med juicen från en halv Lime pressad i. Jag tror att det går lika bra med typ Äppelcidervinäger. Detta har kännts väldigt fel att göra, då man inbillar sig att denna dryck i stället ska skapa typ halsbränna. För mig har det iaf inte varit så, tvärtom.

    Samtidigt tror jag att det är klokt att också avstå från bl.a. alkohol och kaffe, som ibland brukar trigga igång dessa besvär.

  • Glenn Taylor från The Taymount Clinic berättar om hur de jobbar med fekala transplantationer via ändtarmen upp i tjocktarmen. Han säger att transplantationer in i tunntarmen också utförs och fungerar, men påstår att en patient som fick en sådan behandling började kräkas, andades ner fekalie-transplantationsmaterial i lungorna och dog av lunginflammation:

    https://www.youtube.com/watch?v=brIOEnwvRFA

  • Man behöver inte söka länge på Internet för att hitta bevis för att denne norska ”expert” inte vet vad hon talar om. Skulle tunntarmen vara fri från bakterier? Det finns kanske upp till 2 kilo bakterier i tunntarmen på en vuxen person. Det är ju bakterierna, svampar och andra mikroorganismer som bryter ner den föda vi stoppar i oss, så den blir upptagbar i tarmväggarna. Utan bakterier skulle inget upptag ske och hur skulle vi må då? Det är ju i tarmen med dess arbetande bakterier som immunförsvaret sitter, vi vet att om man intar antibiotika så kan tarmens bakterier slås ut och immunförsvaret förstörs därmed. Men givetvis kan det förekomma ”onda bakterier”, som inte har där att göra. En frisk bakteriehärd håller dessa ”onda” borta.
    ”Experten” måste mena de ”onda bakterierna”.

  • Det här är märkligt, eftersom man gör fekala transplantationer direkt in i tunntarmen med utmärkt resultat. Hur kan så vara fallet, om tunntarmen skall vara helt fri från bakterier?

    Menar man inte i artikeln att tunntarmen skall vara fri från bakterier som inte hör hemma där?

    Vad säger du, Torbjörn?

  • Lämna ett svar