Företagen som ser vad alla personer, företag och nationer gör och sedan säljer Big Data Mining

publicerad 5 april 2018
- Mats G.
Minority Report - Foto: Twentieth Century Fox

ANALYS. Filmaren Mats G. fortsätter sin artikelserie med att djupdyka i övervakningsbranschen och The Intelligence Community (TIC) vars verksamheter kan se och dokumentera allt privatpersoner, nationer och företag gör. Big Data Mining är sedan till salu för den som kan betala. Det handlar om pengar, kontroll och att tillskansa sig affärsfördelar i en konkurrensutsatt värld.

Text: Mats G.

År 2013 publicerade Washington Post och The Guardian Snowdens läckor om den omfattande övervakning av datorer och mobiltrafik världen över genom ett övervakningssystem som NSA kallade Echelon. Verktyget som NSA och medlemmar ur Five eyes-gruppen som initialt bestod av USA, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och Kanada i syfte att samarbeta kring underrättelseverksamheter under 40-talet kallas XKEYSCORE.

Det neutrala och alliansfria Sverige bjöds in i gruppen 1954, samma år som det första Bilderbergmötet hölls initierat av bla CIA. DN:s dåvarande chefredaktör H. L. Tingsten var på plats och med åren har svensk närvaro varit obligatorisk. Wallenberg tillhör styrgruppen.

Sverige har med FRA ett mycket tätt samarbete med NSA och Storbritanniens GCHQ och har fått till tillgång till XKEYSCORE. Genom olika program som går under namnet Quantum och FoxAcid har FRA, NSA och GCHQ har det avslöjats att dessa utövat regelrätta hackerattacker mot olika grupper och länder, inte minst mot Ryssland.

Det finns några gigantiska installationer för insamlande av data i världen där ett av de största och kraftfullaste är URIM SIGINT som ligger ute i öknen i Israel. Jag ska längre fram gå in på Israels roll i övervakningssystems utveckling.

Läs mer om datacentret i Bluffdale, Utah

Palantir.com
Palantir.com, skärmdump från hemsida

Palantir – den allvetande kristallkulan i Sagan om ringen

Palantir Technologies arbetar med analyser av enorma datamängder, som de säljer till olika kunder som består av nästan hela den amerikanska administrationen som CIA, FBI, DHS, NSA, CDC, Marine Corps, Air force, Special Operations Command, West point etc. Den amerikanska militären har dock ett annat system. De säljer till underrättelseverksamheter över hela världen, till läkemedelsindustrin, finansiella institutioner och banker, till polisiära verksamheter som genom mängden data som processas sägs kunna förutse vad som kommer att hända i framtiden från några sekunder fram till flera år.

”Big data mining is referred to the collective data mining or extraction techniques that are performed on large sets /volume of data or the big data. Big data mining is primarily done to extract and retrieve desired information or pattern from humongous quantity of data.” – Techopedia.com

Minority Report - Foto: Twentieth Century Fox
Minority Report – Foto: Twentieth Century Fox

Det finns polisdistrikt i USA som börjat gripa personer innan de begått något brott baserat på denna teknik. Visst kommer man att tänka på filmen Minority Report med Tom Cruise i huvudrollen? Och de säljer sin data till de stora mediabolagen.

”It’s the combination of every analytical tool you could ever dream of. You will know every single bad guy in your area”, säger en anställd på NEK Advanced Securities Group som jobbar för den amerikanska militären.

Bolaget som idag är värderat till 171 miljarder kronor bildades 2004 av bla Peter Thiel Tidiga finansiärer är CIA:s investeringsdel IN-Q-Tel, Peter Thiels Founders Fond och miljardärer som Kenneth Langone och Stanley Druckenmiller.

Peter Thiel föddes i Frankfurt, men flyttade i unga år till USA och arbetade efter examen på Stanford University på bla juristbyrån Sullivan & Cromwell på Wall Street som Allen och John Dulles arbetade på. Peter Dulles var en politisk hök i USA som eldade på kalla kriget mot Sovjetunionen och brodern Allan Dulles var en legendarisk chef på CIA mellan 1953 till 1961 som låg bakom kalla krigets kulturkrig, som kallades ”Congress for Cultural Freeedom” med den svenska filialen Svenska kommittén för kulturens frihet.

NewsVoice skriver om Svenska kommittén för kulturens frihet
NewsVoice skriver om Svenska kommittén för kulturens frihet

Bara i Sverige var hundratals författare, journalister och konstnärer mer eller mindre knutna till finansiärer som direkt eller via några omvägar var knutna till CIA och klubbar som Aspeninstitutet.


De flesta höga chefer på CIA och dess förelöpare OSS hade kopplingar till juristfirmor på Wall Street. Underrättelseverksamhet och de globala finanserna har alltid levt i symbios, och med media förstås. De är samma andans barn. De som verkar i de mer sekreta delarna av samhället, som jag tror kallas den djupa staten.

Sveriges Radio: USA betalade för propaganda i Sverige på 50-talet

Peter Thiele - Foto: Dan Taylor (Heisenbergmedia.com), Wikimedia, CC BY 2.0
Peter Thiele – Foto: Dan Taylor (Heisenbergmedia.com), Wikimedia, CC BY 2.0

Peter Thiele som grundade Pay Pal är medlem i Bilderberggruppen och var en av Hillary Clintons största bidragsgivare. Men har även tät kontakt med Trump som han stödde inför valet. Palantir har bidragit till Facebooks utveckling som han idag äger en hel del av. Han investerade i tidigt skede 100,000 dollar i projektet Etherium.

Kryptovalutor används till stor del genom illegal handel av varor och tjänster på darknet. Jag ska skriva mer om det längre fram.

”Ethereum is an open-source, public, blockchain-based distributed computing platform and operating system featuring smart contract (scripting) functionality. It supports a modified version of Nakamoto consensus via transaction based state transitions.” – Wikipedia

Tekniken som gör det möjligt att samla in så mycket data som kartlägger datasystem världen över är baserat på kvantdatorer och mycket avancerad form av AI och överföringsteknik genom neutrino nätverk i nästan ljusets hastighet. Man kan skilja på starkt AI och svagt. De starka är emergent systems som utvecklas till att ta egna beslut och i förlängningen väntas nå singularis, en egen medvetenhet, ett virtuellt liv oberoende av mänsklig inverkan.

Qadium slogan - Skärmdump från Qadium.com
Qadium slogan – Skärmdump från Qadium.com

Peter Thiele har också satsat pengar på ett företag som heter Qadium som före detta CIA analytikern Tim Junio startade upp. Enligt Tim i en intervju 2017 kan programmet indexera varenda enhet kopplat till det publika internet på en timme, något han kallar ”Webb Scale System” Han liknar det vid en turbovariant av sökverktyget Shodan. De arbetar på att kunna använda det i realtid.

Samtidigt utvecklar de ett system relaterat till Googles Street View, som genom sakernas internet, alltså miljarder uppkopplade enheter världen över, CCTV-kameror, satelliter kan spåra vilken dator, mobil, eller digital enhet som helst, även bakom brandväggar, och i realtid se var de befinner sig. Syftet sägs vara att erbjuda kunder en överblick över vad som kan innebära ett hot mot deras datasystem och täcka till hål för hackare. Tim Junio samarbetar i företaget med tidigare medarbetare på DARPA. Kunder är bl.a. Defence information system Agency, DISA, US Cyber Command, Dell, Pay Pal.

Utvecklingen som helt raderat våra privatliv är såklart för vår och företagens egen säkerhet.


Vi har alltså privata aktörer som övervakar, lagrar data, med ansiktsigenkänningsprogram kan se var vi befinner oss och översättning av språk i realtid, vilka varor vi köper vad vi ser på nätet, vilka vi pratar med, vad vi gillar eller ogillar på sociala medier, vad vi kommer att rösta på, vad vi kommer att köpa, vilka vi umgås med, som ser genom våra kameror i mobilen och spelar in samtal, som spionerar på oss genom smarta TV- apparater och samlar data från smarta kylskåpet och glödlampor etc.


Kan ta över ett kärnkraftverk

De som har tillgång till den här tekniken kan kontrollera och ta över allt från trafikljus till kärnkraftverk. Att det finns aktörer som utövar utpressning mot hela länder berättar Snowden om. Det kanske kan vara en förklaring till att politiker så ofta tycks gå emot ett lands befolknings intressen?

Till detta ska läggas den teknik som redan nu finns utvecklat av NATO att låta autonoma AI-system genom drönare och tex självkörande bilar på marken fatta egna beslut om vad för åtgärder som krävs i en situation som det anser vara hotfullt. Ett maskinellt polisiärt och militärt arbete alltså.

Snowden - Källa: Waking Times
Snowden – Källa: Waking Times

Jag funderar över när Snowdens läckor publicerades att inget nämndes om Palantir som började finansieras redan 2004 av IN-Q-Tel som ofta går in tidigt i företag som de tror har en potential inom övervakningsindustrin. De har tidigt varit ute med att finansiera utvecklingen av kvantdatorer som bolaget D-Way Systems utvecklar. Ett bolag som svenskar ligger bakom som heter Recorded Future har fått pengar av IN-Q-Tel under ett flertal omgångar de senaste 8-10 åren.

“Recorded Future is a technology company specializing in threat intelligence powered by machine learning.”

Jeff Bezos - Foto: Forbes.com
Jeff Bezos – Foto: Forbes.com

När allt ståhej om NSA:s övervakning uppstod utvecklades alltså samtidigt ett än mer sofistikerat system för total övervakning. När jag skriver det här uppdagas att Palantir har hjälpt Cambridge Analytica med insamlande av data från Facebook. President Trump som nyligen börjat en kamp mot en av världens rikaste män Jeff Bezos, som ensam äger Washington Post och har täta band med Clintons och CIA, har nyligen haft samtal med Peter Thiel. Det ska bli intressant att se var det hamnar.

“Peter Thiel employee helped Cambridge Analytica before it harvested data” – CNBC News

Kommer vi att se scenarier snart där folks indignation över Facebook, You Tube och andra plattformars censur leda till, på något sätt verkliga eller iscensatta angrepp mot mediejättarna, och vad kommer i så fall följden att bli?

Fortsättning följer.

Se föregående avsnitt i artikelserien: AI, automatiserade nyheter, massövervakning och du

Text: Mats G.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq