Det är tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män i Sverige än i Tyskland. Det visar en svensk forskningsstudie som jämför Sverige med tolv andra europeiska länder.
Nivån för dödligt våld med skjutvapen är mer än dubbelt så hög i Sverige bland män mellan 15 och 29 år jämfört med genomsnittet i andra europeiska länder.
Sverige skiljer ut sig markant jämfört med länder som till exempel Tyskland och Storbritannien. Det visar en forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften European journal on criminal policy and research.
Kraftig ökning
Bakom studien står Joakim Sturup, Amir Rostami, Hernan Mondani, Manne Gerell, Jerzy Sarnecki och Christofer Edling som har jämfört Sverige med tolv andra europeiska länder under perioden 1996-2015.
”Vi drar slutsatsen att Sverige har sett en kraftig ökning av våldshandlingar hos män mellan 15 och 29 år under de senaste 20 åren”, konstaterar de i artikeln.
”Vi argumenterar inte för att det övergripande våldet har ökat i Sverige, men vi kan rapportera en kraftig ökning av vapenvåld hos unga män som bara kan beskrivas som en endemisk situation (typisk för ett visst land reds. anm.)”, skriver de vidare och konstaterar att problemen är utbredda ”inom såväl befolkning som socialt utsatta områden”.
Yngre offer
När det gäller män över 30 år ligger Sverige däremot på det europeiska genomsnittet.
Forskarna hänvisar också till tidigare rapporter som visat att antalet dödliga och icke-dödliga skjutningar i Sverige är bland de högsta i Västeuropa.
Skillnaden i antalet icke-dödliga skjutningar är särskilt hög samtidigt som offren i Sverige är betydligt yngre än i andra länder.
”Vi kan nu med säkerhet konstatera att för män i Sverige har det skett en allmän ökning av risken att bli offer och risken att bli förövare till våldsbrott med skjutvapen”, skriver forskarna.
Denna risk är enligt forskarna särskilt hög för män i åldern 15 till 29 år och det finns ingen motsvarande ökning av risken för kvinnor.
Text: Dagens Juridik, pressmeddelande