Därför är Telias slukande av TV4, C More och finska MTV hyckleri

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 25 juli 2018
- Christer Nilsson
TELIA slukar MTV TV4 Cmore
Telia slukade 2018 finska MTV, TV4 och C More. Grafik: NewsVoice.se
Telia slukade 2018 finska MTV, TV4 och C More. Grafik: NewsVoice.se
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

Nu har statligt ägda Telia av Bonniers köpt TV4, C More och finska MTV för 9,2 miljarder. Genast höjs ett ramaskri av protester från regeringen och från oppositionen, men av helt skilda orsaker. 

Text: Christer Nilsson, historiker, författare

Som tittare tror jag att det kunde bli riktigt bra. TV4 kunde bli en konkurrerande public service-kanal till SVT, kanske jag kunde slippa den evinnerligt påfrestande reklamen och kanske jag lättare kunde få tillgång till C More-kanalerna. Fromma förhoppningar visserligen, men fullt realiserbara.

Näringsminister Mikael Damberg menar att affären ska konkurrensprövas, att man kan dra in sändningstillståndet. ”Staten ska inte vara den enda aktören på marksänd tv”. Ett hyckleri utan like. SVT är ju inte statligt –  har budskapet alltid varit. SVT ägs av en stiftelse med uppgift att kontrollera företagets oberoende, men tv-avgiften har betalats separat och med en egen inkassoavdelning med både böter och prick i straffregistret som sanktioner.

Nästa år ska tv-avgiften ersättas av en public service-avgift via skattsedeln – men hållas åtskild från vanliga skattepengar. Allt för att vårda chimären att SVT inte är statligt finansierat. Dambergs avgörande (och sämsta) argument: ”att det är nödvändigt att stoppa av säkerhetspolitiska skäl”. Det är precis lika gåtfullt som det låter.

Visst, Telia driver militärens telefonnät, men det kunde lätt skiljas ut från bolaget och behållas. Dessutom är det ålderstiget och ingen framtidslösning för försvaret. Och om det nu är så betydelsefullt – hur kunde socialdemokraterna gå med på att börsnotera Telia? Vi minns att Björn Rosengren (S) lurade på svenska folket Telia-aktien för 85 kronor med resultat att kursen störtdök strax efteråt.

Från moderaterna och Ulf Kristersson kommer samma hycklande: ”Regeringen borde ha stoppat affären tidigare”. Lätt sagt. När de själva satt vid makten i åtta år hade M-ministern Peter Norman ingen representant i styrelsen trots att staten ägde drygt 37 procent av aktierna. Och varför i herrans namn sålde inte staten sina aktier då? Det är således dags att sluta hyckla inför svenska folket.

Låt Telia bli ett kommersiellt företag och låt staten kliva ut ur Telia! Det är hög tid för våra förtroendevalda att ta ansvar för beslut som de själva deltagit i.

Text: Christer Nilsson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Jag håller med sign Ale om att alla medier i princip är styrda, men det sätter ju fingret på en mycket känslig fråga.

    Låt oss anta att SVT är styrda av staten, dvs sittande regering, vad innebär då detta för mediekonsumenterna??

    Att regeringen styr och kontrollerar vad som förmedlas??

    Nja, så funkar det nog inte i praktiken.

    Tvärtom så ser politikerna i bakgrunden diskret till att rekryteringen av chefer och styrelse sker så att man får regimtrogna människor högst upp i organisationen.

    Så har det funkat allt sedan tillkomsten av StasiTV, t o m Sam Nilsson (M) utsågs ju på sin tid på politiska meriter.

    När väl dessa regimtrogna sätter dagordningen så funkar SVT som vilket annat Deep State organ som helst.

    Dvs samtliga medarbetare vet outtalat vad som gäller och håller sig därför inom de ramar som förväntas av dem, titta på SVT med dessa glasögon och du kommer att bli förvånad.

    Pennalismen känner inga gränser om någon medarbetare ev skulle komma till insikt och försöka agera utanför den strikta politiskt korrekta korridoren.

    Fråga Janne Josefsson vilken nu pga alla trakasserier känt sig tvingad att sluta vid SVT, har vi sett någon debatt om detta i MSM??

    När Hanna Stjärne, Jan Helin, mfl rekryterades till SVT så formligen välte den redan hårt vänsterlutande TV-skutan rakt ned i avgrunden.

    När Stjärne, Helin, Anne Lagerkrantz och Robert Olsson dessutom tar plats i andra olika intresseorganisationer så sprider dessa sin regimtrogna urkund på ett sätt som får Pravda att likna Lyckoslanten och Kamratposten.

    Den kvasidebatt som nu olika politiker för är bara dimridåer för att i vanlig ordning få medias uppmärksamhet, inget av sjuklöverpartierna har några som helst ambitioner att ändra på nu gällande tågordning. Var SD står är i dagsläget en aning oklart.

    Så om Telia, oxå statsägt, köper TV 4 så får ju politikerna oxå kontroll över SVT:s argaste konkurrent. Något de sannolikt inte har något emot.

    Vi behöver en svensk motsvarighet till Fox News, en svensk motsvarighet till Tucker Carlson vore ju befriande att titta på i svensk TV.

  • Märkligt att Bonnier släpper en sådan viktig möjlighet till åsiktspåverkan oavsett om den är lönsam eller inte, och så tätt in på valet dessutom. Kan man verkligen tro att man kan påverka vilka chefer som tillsätts på en kanal som man inte har kontroll över? Går det dåligt för TV4? Avskaffade hallåor och allt mer casinoreklam? Inget annan än staten/telia som är intresserad? Expressen Live-TV är kanske ett effektivare medialt sätt att påverka.

  • Svenska staten ägarandel av Telia är 2018 37,3 % samt till på köpet den största aktieägaren med ett dominerande inflyttande, men spelar det någon roll? Som på alla arbetsplatser, oberoende ägare, så är det avgörande vilka chefer som rekryteras. Det som är av betydelse är vilken politisk agenda samt människosyn dessa har. I princip skulle Torbjörn Sassersson kunna rekryteras om det är en pluralistisk människosyn som eterfrågas; det vill säg att mångfald agendor är ett eftersträvansvärt mål i sig, till skillnad från den politisk korrekta infallsvinkel – nämligen frånvaro av att tänka utanför den enda accepterade konsensuslinjen. Blir det dessutom regimskifte i höst är det högst troligt att PK-riktningen kommer att peka i en annan riktning.

    I princip skulle man kunna säga att alla medier är styrda.

  • Det är svårt att se hur det skall bli bättre med nya ägare. Det lär förbli pk and fake News media med uppgift att vilseleda svenska folket.

  • Lämna ett svar