Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Fyra orsaker till att orkanen Florence är extremt farlig

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 september 2018
- NewsVoice redaktion
Hurricane Florence Sep 10 2018 - Photo: Astronaut Ricky Arnold, NASA

CNN rapporterar om orkanen Florence hänsynslösa framfart mot North Carolina på USA:s östkust. Orkanen som når kusten fredag/lördag kan bli lika farlig som orkanen Katrina som ödelade New Orleans 2005. NewsVoice sammanställer varför Florence är exceptionell.

Text: NewsVoice | Bild: Orkanen Florence den 10 september 2018 – Foto: Astronaut Ricky Arnold, NASA (public domain)

1. Brutal kraft

Orkanen Florence har under kort tid vuxit till en kategori 4-orkan och den kan öka i styrka närmare North Carolinas kust och nå kategori 5, enligt CNN:s meteorolog Chad Myers.

2. Översvämningar upp till 6 meter vid kusten

När superorkanen Katrina nådde New Orleans kust 2005 sjönk den från ha varit en kategori 5 till en kategori-2 orkan, men spelade ingen större roll. Katrina hade redan tagit med sig enorma vattenmassor som höjde vattennivån med 28 feet (8,5 meter). Översvämningen blev enorm. Samma sak kan hända med Florence. Florence kan lyfta havet med 20 feet eller mer (drygt 6 meter). Chefen på National Hurricane Center, Ken Graham, säger till CNN att allt över 12 feet (3,65 m) är dödligt för människor.

“Storm surge has the highest potential to kill the most amount of people,” säger FEMA Administrator Brock Long. “It also has the highest potential to cause the most destruction.” – CNN

Orkanen Florence den 12-16 september 2018. Grafik: CNN.com
Orkanen Florence den 12-16 september 2018. Grafik: CNN.com

2. Upp till 500 mm nederbörd i inlandet

När en orkan når land minskar både vindstyrka och hastigheten på orkanens framfart. Det betyder att enorma mängder vatten dumpas regional med följden att den regionen som drabbas översvämmas på grund av ett massivt regnande.

“With this storm, what’s unique is it’s forecast to stall … dropping copious amounts of rainfall across the Carolinas and into Virginia,” säger Long. “So this is not just going to be a coastal threat. It’s a statewide threat for the states involved.”

Det kan dumpas så mycket som 50 cm (500 mm) vatten över Carolina och Virginia.

4. Florence drabbar en ovan befolkning

Florence beräknas träffa USA:s östkust högre upp en någonsin tidigare i amerikansk modern historia. Populationen i den region som kommer att drabbas har ökat enormt de senaste 20-30 åren och människorna där har liten eller ingen erfarenhet av denna typ av orkaner.

Borgmästaren i Wilmington, en stad som kan bli direkt träffad av orkanen, säger att räddningspersonal inte kommer att kunna att snabbt hjälpa de som beslutat sig för att stanna i sina hem, skriver CNN.

De flesta väljer ändå att fly. Motorvägarnas riktning har vänts så att trafiken i alla filerna på båda sidor går bort från orkanen. Orkanen beräknas nå Carolinas kust på fredag-lördag.

Enligt den europeiska prognosen kommer städerna Wilmington och Charleston att träffas direkt av orkanen.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq