Kallpressad olivolja bäst för hjärtat – Polyfenoler är hemligheten

publicerad 10 oktober 2018
- TV Hälsa
Fedon Lindberg – Foto: Arnt-Olav Enger
Fedon Lindberg

Olivolja är en viktig del av medelhavsdieten, som visat sig ha stora hälsofördelar. “Det råder ingen tvekan om att kallpressad olivolja (extra jungfru) är det mest hjärtvänliga fettet som finns”, säger läkare Fedon Lindberg. Det finns över 4000 internationella studier som visar detta, bekräftar han.

Text: Arnt-Olav Enger, “Kaldpresset olivenolje – Det mest hjertevennlige fettet” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson

I Norge är intaget av olivolja fortfarande lågt och betydligt lägre än i till exempel Grekland. I genomsnitt är det årliga fettintaget per capita i Norge 3 kg smör, 3 kg olika matoljor och upp till 11 kg margarin, berättar Lindberg för TV Helse.

“I Grekland intar man 18-19 kg olivolja per capita per år”, säger Fedon Lindberg. “Om man ersätter margarinet med olivolja, kan man fortfarande med gott samvete fortsätta äta 3 kg smör under ett år”.

En av myterna är att olivolja inte tål stekning. Det säger Lindberg att han inte håller med om.

Läs hela artikeln på TV Hälsa

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: olivolja