Forskare har hittat mikroplast i avföringen hos människor

publicerad 23 november 2018
- TV Hälsa
Mikroplast - Adobe Stock

Mikroskopiska fragment och fibrer från plast finns överallt utan att vi kan se det. Mikroplasten hamnar i fisk och däggdjur i havet. Vi har sett det på TV – och ryser. Troligen ryser du ännu mer, eftersom det är troligt att mikroplasten även finns i oss, utan att vi vet om det.

Text: TV Helse | Översättning: Madeleine Lidman

Forskare från Australien undersökte avföringen från de åtta personerna från Italien, Polen, Japan, Nederländerna, England, Ryssland, Finland och Österrike.

Nyheten om att mikroplast hittats hos åtta personer från åtta olika länder chockerar. Det är visserligen ingen storskalig studie, men resultaten ger ändå en indikation om vad vi faktiskt står inför. Det informerar Nonprofit-organisationen, United Euroopean Gastroenterology (UEG) om, via nyhetsbyrån Eurek Alert.

“Microplastics are small particles of plastic less than 5mm and are used in various products for specific purposes; as well as being created unintentionally by the breaking down of larger pieces of plastic through weathering, degradation, wear and tear. Microplastic may impact human health via the GI tract where it could affect the tolerance and immune response of the gut by bioaccumulation or aiding transmission of toxic chemicals and pathogens.” – Eurek Alert


I samtliga avföringsprover hittade forskarna spår av nio olika typer av mikroplast. Deltagarna hade tiden fram till analystillfället druckit från plastflaskor eller ätit mat som varit förpackad i plast.


Chelsea Rochman som är biträdande professor vid Institutionen och Ekologi och Evolutionär biologi, University of Toronto säger till National Geograpic:

Chelsea M. Rochman -Privat foto
Chelsea M. Rochman -Privat foto

“Som jag ser det är det ingen överraskning att vi hittar mikroplast i mänsklig avföring”.

“För mig visar det att vi kort och gott äter våra egna sopor. Vår eländiga hantering och överanvändning av plast har slagit tillbaka på oss själva. Vi måste undersöka det här grundligare och ta reda på hur det kan påverka oss. Vi har länge försökt kartlägga var mikroplasten tar vägen i vår miljö och vi är inte säkra på hur stora konsekvenserna är för varken djur eller människor.

De analyser som gjorts, bekräftar åtminstone vad forskarna länge har fruktat och förväntat sig: att mikroplasten förr eller senare hamnar i människans tarmsystem.”

Text: TV Helse | Översättning: Madeleine Lidman

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: mikroplast
  • Stefan Jarl gjorde en dokumentärfilm för några år sedan om kemikalier i olika plaster finns i mängder hos gravida,,, tyvärr. Det är otroligt viktigt att äta 100% Ekologiskt och gärna Närodlat.

    År 2010 väckte filmen Underkastelsen, om den kemiska förgiftningen av vår livsmiljö och våra kroppar, internationell uppmärksamhet och kallades av FN:s miljöprogram UNEP för ”en av århundradets viktigaste filmer”
    Den är en film om de hundratals kemikalier vi alla idag bär i vårt blod, som ett resultat av den oerhörda mängd kemikalier vi sedan andra världskriget spritt i vår miljö och underkastat oss.

  • Ja, sånt e’ livet: de rikas bröd, di’ fattigas död!
    Men glöm för allt i världen inte bort, att till 2030 skall 6 000 000 000 varelser bort. Å’ vi måste alla hjälpas åt.

    Mikroplast, vaddå? De’ finns ju teflon, fluor, våldsbejakande extremister, med mera, att hålla utkik på, för att nu bara nämna nåra pot. hot.

  • Numera får vi mjölk från en lokal bonde i glasflskor som lämnas tillbaks varje gång vi får ny mjölk. En gång i veckan.
    Dessutom är mjölken inte homogeniserad, dvs inga småpartiklar (nano?) som kan smita igenom tunntarmsväggar finns då. Och den är fetare och smakar bättre än affärsmjölken.
    Är det dags a stänga Tetrapak för att rädda miljö och liv?

    • Låter härligt, jag gick 2km för att hämta mjölk direkt från bonden och direkt från cistern. Också var det roligt och spännande som barn. Som vuxen tål jag inte mjölk, men anser att handla direkt av bönderna är perfekt.

  • Vi borstar väl alla tänderna med en plastpryl. Att partiklar då slipas bort från såväl tänderna som tandborsten är väl inne sensation.
    Mången tandkräm innehåller dessutom friktionshöjande partiklar – plast

  • Lämna ett svar