Mohammed bin Salman kan gripas av Argentina inför G20-mötet

publicerad 27 november 2018
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)

Argentinska åklagare uppger att man kommer att gripa den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman för krigsbrott i fall han närvarar vid G20-mötet i Buenos Aires i helgen.

Mordet på den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi har väckt stor upprördhet mot det saudiska kungahuset. I förra månaden ska Khashoggi ha mördats och styckats inne på Saudiarabiens konsultat i Turkiets huvudstad Ankara.

Saudiarabiens kronprins, den medialt uppmärksammade Mohammed bin Salman, misstänks ha beordrat mordet på Khashoggi, enligt internationell press. Mindre uppmärksammat i media är kriget i Jemen som Saudiarabien är inblandat i. Saudiarabien har åtskilliga gånger kritiserats för att ha riktat in sig på civila mål i kriget mot de Iranstödda Huthirebellerna.

Nu uppger åklagare i Argentina att man planerar att anhålla den saudiske kronprinsen i fall han kommer till Argentina för G20-mötet i Buenos Aires, som hålls den 30 november och 1 december. De argentinska åklagarna vill åtala kronprinsen för krigsbrott och för sin inblandning i mordet på Jamal Khashoggi, skriver The Guardian.

Beskedet från de argentinska åklagarna kommer efter att människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanat Argentinas domstolsväsende att ändra i landets lag så att det blir möjligt att åtala kronprins Mohammed bin Salman.

Text: Alexander Almqvist-Paajanen, Nya Dagbladet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq