Att ändra från sommartid till vintertid kan jämföras med att resa till ett land med en annan tidszon och drabbas av jetlag. Man känner sig irriterad, slö och okoncentrerad. Nu vill EU-kommissionen slopa tidsomställningen. Regeringen i Sverige är positiv till förslaget och frågan utreds av Statskontoret som ska presentera sitt resultat den 22 november.
Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson
Den 28:e oktober reste vi i en annan riktning och kroppen och huvudet ställde om sig efter att vi ställt tillbaka klockan en timme. Många vuxna tycker det är kämpigt, men för barnen är det ännu värre. För dem känns det som om det är morgon en timme tidigare än vad klockan visar – till många småbarnsföräldrars förtvivlan.
Det är inte bara de yngsta och deras föräldrar som protesterar mot att ställa om klockan två gånger om året. Även EU har tröttnat på sommartiden. Det visar en undersökning bland 4,6 miljoner invånare i 28 medlemsländer, där 84% svarande att de vill avskaffa sommartiden för gott. Dessa har fått Jean-Claude Juncker, ordförande i Europakommissionen, med sig och nu har han bett Parlamentet och Rådet att gå med på att sommar- och vintertid ska avskaffas 2019.
Även om EU-kommissionen föreslagit att tidsomställningen (2 gånger per år) ska avskaffas redan 2019 kan tidsplanen vara för optimistisk. Tar EU ett beslut i december 2018, kan det i praktiken genomföras tidigast år 2021, uppger Sveriges Radio.
Läs mer i TV Helse om hur du kan hjälpa dina barn att klara tidsinställningarna bättre