DEBATT & ANALYS. Tolv gånger per år går EU-parlamentets flyttkarusell mellan Bryssel och Strasbourg. Kostnad cirka 2 miljarder kronor per år. Miljöpåverkan motsvarar cirka 10,000 flygningar över Atlanten, varje år, vilket är fullständigt skandalöst. Sverige är nu det land i EU som betalar mest avgifter per capita.
I reda pengar under 2019 betalar vi 43 miljarder kronor. Tillbaka får vi endast cirka 15 miljarder, av dessa är drygt hälften jordbruksstöd, vilket är mycket mindre än t.ex. i Frankrike, Tyskland och Medelhavsländerna som är de stora vinnarna.
En riktig dålig nyhet är att med Brexit försvinner 100 miljarder kronor per år och den svenska EU-avgiften väntas då öka med 15 miljarder, en höjning med 35 procent. En vek och velig svensk regering känd för bristande civilkurage i EU-förhandlingar kommer antagligen att tvingas svälja även denna beska medicin. Bäst i klassen som alltid.
Svenska EU-parlamentariker slår Pippi i godisbutiken med hästlängder och det gäller att bli mångmiljonär så fort som möjligt under de fem eller tio åren:
- Månadslön 94,324 kronor, efter skatt 64,000 kr.
- Dessutom traktamente per månad 65,000,
- plus ”kontorspengar” 48,600 per månad.
- Dessutom en res-och boendepott på 48,000 per år.
Sammanlagt på ett år nästan 1,3 miljoner kronor plus drygt 580,000 att fritt disponera i kontorspengar. Vid slutat arbete i parlamentet en månadslön extra per år. För två mandatperioder blir det drygt 943,000. Dessutom 3,5 procent av årslönen i pension; under tio år blir det 400,000 kronor. Svenska skattebetalare får stå för hela notan. (Källa: Europaparlamentet, EU)
Euron fyller i år 20 år. Det var en bra idé när svenska folket röstade nej till euron, för den är nämligen världens sämsta valuta någonsin. Den skapades som ett politiskt projekt utan insikter om dess inbyggda ekonomiska sårbarhet.
- Greklands ekonomi kraschade efter en sanslös misskötsel möjliggjord av billiga eurokrediter och lider nu av en ekonomisk härdsmälta.
- Även Spanien är illa ute.
- Italiens BNP är på samma nivå som för 20 år sedan, noll total tillväxt.
Det en förlorar vinner en annan och detta hade ingen politiker förstått. Växelkurserna inom eurozonen är fasta, kursen blir därmed konstgjort nerpressad och skapar enorma handelsöverskott framförallt i Tyskland, 8 procent av BNP, det största världen någonsin skådat.
Euron kommer antagligen inte att överleva nästa recession. Det är man plågsamt medveten om på EU:s centralbank ECB. Det troliga utfallet blir att euron faller samman med enorma ekonomiska konsekvenser och Sverige kommer inte att gå oskadat ur en sådan process, men vi kan tacka vår lyckliga stjärna för att liberalerna och Jan Björklund inte har fått sin vilja igenom och att vi står utanför eurosamarbetet.
Text: Christer Nilsson, historiker, författare