Ja till abortförbud! Kristna Värdepartiet replikerar hatstormen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 juni 2019
- NewsVoice redaktion
Patrik Tikkanen, 2013, selfie
Patrik Tikkanen, 2013, selfie
Patrik Tikkanen, 2013, selfie från Facebook

DEBATT. Kristna Värdepartiet hamnade i en hatstorm i sociala medier efter att partiet postat ett inlägg på Facebook där de gratulerade delstaten Alabama för att ha klubbat igenom en lag som förbjuder abort. Partiets talesperson Patrik Tikkanen replikerar alla de som fällde hatkommentarer riktade mot partiet.

Text: Patrik Tikkanen, utrikespolitisk talesperson – Kristna Värdepartiet

“Men… jag vill ju inte göra det här!” Orden ekar fortfarande i mitt inre. Jag hörde dem inte på plats, men en god vän till mig berättade och jag år fortfarande kalla kårar när incidenten tas upp. Allt utspelade sig i ett sjukhus. Min gode vän arbetade precis utanför en operationssal, där man precis skulle utföra en abort, men så kommer de isande orden i ett skrik: ”Men… jag vill ju inte göra det här!”

Det hände ändå och det syntes på abortläkarna att de helst av allt ville slippa undan arbetet, men jobbet skulle ändå göras, så de sövde henne och började dra ut de små kroppsdelarna ur livmodern på den stackars kvinnan. Det rörde sig om en sen abort, då man använder en speciell tång för att utföra ingreppet.

”Ännu en dag på jobbet…” försökte den ena abortläkaren trösta sig själv med, när hon sedan kom ut för en frisk nypa luft. Ärligt talat – det där jobbet måste nog vara hemskt ibland. Vem för kvinnans talan? En vanlig fras vid en abortdebatt brukar ju annars vara ”…kvinnans rätt att bestämma över sin kropp…” Jaha, men vem bestämde över den här kvinnans kropp då?

ArcanumSkolan 2024

Varför ska den här frågan – abortfrågan – vara så komplicerad? Varför alla dessa svåra, komplicerade och avvikande fall? Eller är de ens avvikande? Läste idag om en kvinna som hade blivit uppmanad att göra abort 10 gånger under sin graviditet – av hennes läkare. Sedan födde hon ett fullt friskt barn. Heter det inte läkare – därför att arbetet går ut på att “läka”? Vad läker en sådan här läkare?

Den 16:e maj fick Kristna Värdepartiet stor uppmärksamhet när de publicerade ett kontroversiellt inlägg på Facebook. Vanligtvis när partiet publicerar ett inlägg, får vi mellan 1000-3000 träffar. Denna gång fick inlägget nästan 300,000 träffar! Kanske inte så konstigt, när vår kommentar lyder:

”Vi gratulerar Alabama för att ha fått USA:s bästa abortlagar”

Alabama, abortlagar
“Vi gratulerar Alabama för att ha fått USAs bästa abortlagar”, Kristna Värdepartiet

Sedan fylldes sidan av kommentarer, allt från sakliga – till rena påhopp, hot, fördomar och vidrigheter som inte bör nämnas.

Vad är det då som är så kontroversiellt? Vad är det då som är så fel med att vara emot abort?

Sett ur en abortmotståndares perspektiv, handlar det om människovärdet – att alla människor är lika mycket värda. Även den ofödda människan. Och det är där som skiljelinjen går. Abortmotståndare tror att även det ofödda barnet är en människa – med ett människovärde.

Konsekvenserna av detta tankesätt är att varje graviditet är lika viktig. Vi vill att både den gravida kvinnan och barnet ska överleva – och beskyddas.

”Men… jag vill ju inte göra det här!”

Gör det inte då! Hur hamnade du i denna situationen – där du tvingas göra någonting, som du inte vill? Kommer du att orka med detta trauma?

Är traumat mindre värt än ingreppet? Ingreppet – aborten – är ju som en helig ko i Sverige. Man får inte ens peta på den. Men orkar vi med detta – egentligen? Vad är det för samhälle vi bygger , om vi gör någonting som vi egentligen inte vill, därför att vi egentligen vet vad vi gör – avslutar ett liv.

Graviditeten är som en av de viktigaste grunderna för hela samhällsbyggnaden, just därför att människan har ett sådant värde. Eller har hon ett värde – människan alltså?

Där finner du grunden för abortmotståndet. Vi kan inte fortsätta att döda oskyldiga barn.

Sedan kommer avgrunden mellan hur abortmotståndaren tänker – och abortförespråkaren. Det finns ingen gråzon – utan det är antingen eller. Antingen för eller emot. Och det är ett galet långt avstånd mellan dem som är för eller emot. Jag har aldrig hört en abortförespråkare stödja kvinnor, som hon som egentligen inte ville.

”Men… jag vill ju inte göra det här!” Är inte det hennes kropp? Varför får hon då inte bestämma över den? Hallå, abortförespråkare? Varför står du inte upp för denna kvinna?

För om man tycker att det ofödda barnet inte är en människa, med ett människovärde – blir konsekvensen därefter. Då vill man absolut inte tycka att det ofödda barnet har ett värde alls. Då gör man allt för att skyla att det över huvud taget är ett barn. Det är en cellklump, ett livmoderinnehåll – en parasit. Kort sagt – ingenting viktigt alls.

När innehållet inte har något värde, eller någon betydelse, blir kvinnan det viktigaste.
Kanske är det därför en abortförespråkare blir så ursinnig på en abortmotståndare? De sänker ju värdet på kvinnan – till att vara värd lika lite som cellklumpen, livmoderinnehållet eller “parasiten”, men det gör de ju inte.


Abortmotståndaren höjer barnet till samma höga nivå som kvinnan har. Nivån där kvinnan och det ofödda barnet är ovärderliga. Värda så mycket att hela samhället borde beskydda dem.


Vilket samhälle vill vi ha?

Vi har haft fri abort sedan 1974 – och till dags dato har Sverige aborterat 1,5 miljoner ofödda barn. Av dessa var ungefär hälften flickor, alltså ca 750,000. Så, har vårt samhälle blivit tryggare och bättre för kvinnor?

Om du svarar ja, lägg därtill det faktum att våldtäkter ökat kraftigt i vårt samhälle. Våldtäkter, som ju är det absolut starkaste argumentet för att göra abort. Vi avskyr våldtäkt – då det går ut på att, liksom aborten, degradera människan till ett lägre värde – eller inget värde alls. I de flesta undersökningar där man kan utläsa statistik om hur många aborter som görs pga våldtäkter, hamnar det på en halv promille.

Så av alla dessa 750,000 flickor, som dödades innan de ens fick födas, hade gissningsvis 225 tillkommit pga en våldtäkt. 225 barn av 750,000. Ja, våldtäkt är ett bra argument – men vad ska vi säga om alla andra 749,725 flickorna, som inte fick leva?

Är det värt att försvara ett samhälle som dödar fler kvinnor, än vad det räddar? “Men… jag vill ju inte göra det här”.

Text: Patrik Tikkanen, utrikespolitisk talesperson – Kristna Värdepartiet

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq