Mathias Cederholm får nätirritation av NewsVoice – Replik

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 juli 2019
- Torbjörn Sassersson red.
NewsVoice montage med privata foton på Mathias Cederholm och Torbjörn S. 

REPLIK. Mathias Cederholm som ligger bakom Facebook-gruppen “Källkritik, fake news och faktagranskning” kämpar hårt för att ta livet av NewsVoice. Han är samtidigt komiskt omedveten om att det han säger sig bekämpa, som näthat och fejknyheter, är precis det han själv sprider. NewsVoice kommenterar Cederholms “ackumulerad nätirritation” på Facebook. 

Text: Torbjörn Sassersson | Reservation: Jag har replikerat denna typ av personer tidigare. Ursäkta om jag upprepar mig i mitt svar. Se tidigare repliker längst ner. | NewsVoice montage med privata foton på Mathias Cederholm och Torbjörn S. 

Låt oss börja med att ge Mathias Cederholm en chans att beskriva sin syn på NewsVoice med sina egna ord. Cederholm skriver att: “att NV och Sassersson varit ett återkommande ämne här i gruppen. Vi tackar för uppmärksamheten och är glada att vi väcker starka känslor.


Mathias Cederholm den 10 juli [2019] kl. 11:04 – Facebook: “Källkritik, fake news och faktagranskning”:

“Newsvoice/Torbjörn Sassersson fick tydligen nys om en kritisk kommentar här i vår grupp om NVs politiska tendenser, och publicerade en text om detta för ett tag sedan. Till saken hör att NV och Sassersson varit ett återkommande ämne här i gruppen, som exempel på en ganska tung aktör för spridande av konspirationsteorier, pseudovetenskap, vaccinskepsis, tvivelaktig alternativmedicin och liknande, samt initiativ som en omröstning om Årets förvillare (senast med SVT som enda nominerad), och en förledande imitation av det svenska Faktiskt-projektet samt artiklar mot satsningar på källkritik (!). Finns det något mer att säga om NewsVoice/Sassersson?

Newsvoice förefaller ha gått samma väg som flera andra liknande aktörer, och ha knutit allt starkare band till radikala och extrema nätverk på högerkanten. Jfr exempelvis Natural News utveckling i USA. Sassersson förnekar sådana tendenser hos sig själv i sin artikel, och han klagar f.ö. över att han inte får bli medlem i vår grupp. Men det är ju vad som publiceras, och hur det sprids, som är det avgörande.

Om vi kikar på vad NewsVoice faktiskt publicerar så är det tveklöst så att man som vi redan visat lyfter fram högst oseriöst material, ofta i form av debattartiklar, som kan tänkas appellera och “hundvissla” till alla möjliga problematiska kretsar och åskådningar, inte minst den extrema högern så som den har utvecklats under senare år.
Sista tiden har jag bl.a. ramlat över artiklar med konspirationsteorier om och utpekande av Soros som “statsfiende”, konspirationsteorier om sociala mediers “censur”, om den “dolda makteliten” och “behovet av kaos”, med försvar för Alex Jones o.dyl., om konspirationsteorin kring mordet på Seth Rich, kritik mot satsningarna mot antivaccinationspropaganda, återkommande hänvisningar till Strålskyddsstiftelsen och så vidare, och så vidare.

Man återpublicerar och refererar återkommande artiklar från bl.a. extrema Nya Dagbladet och Samhällsnytt, och ökända Gatestone Institute. Och det här är bara ett litet urval. En sökning på NewsVoice+vaccin ger väntat och mer omfattande resultat. Samma med NV+globalister, Bilderberg, och naturligtvis NewsVoice+klimat (klimatförnekande är återkommande, och man har även ett par artiklar med personliga påhopp på Greta Thunberg varav ett hämtat från Samhällsnytt). Kommentarsfälten är ett ämne för sig, för övrigt.

Vi kan också få en del indikationer på vem som faktiskt läser och uppskattar NewsVoice. Med verktyget Alexa (gratisversionen) kan man se hur läsare överlappar med andra sajter, och vilka sajter som gärna länkar till NV. Där finner vi aktörer som Nya Dagbladet, Katerina Magasin, Det goda samhället, Anthropocene, Vaken, Nordfront, Julia Caesar. Återkommande nyckelord för sökningar är bl.a. Lars Bern, och Valfusk 2018 (en märkvärdig kampanj och konspirationsteori vid valet 2018 som vi bevakade här i gruppen).

För att summera, NV är en sajt som systematiskt torgför djupt problematiskt innehåll, som uppenbarligen numera appellerar till mer extrema kretsar i landet. Men den är ju en tacksam om än totalt okritisk kartläggare och återgivare av pseudovetenskap, konspirationsteorier osv för den som vill ha sådant belyst.

Så, nu har jag fått ur mig en del ackumulerad nätirritation.”


NewsVoice kommentar till Mathias Cederholm

Vi delar Cederholms oro att NewsVoice (NV) fått en viss högervridning på grund av inflödet av debattartiklar till tidningen. NV har tidvis blivit något av en kanal för Moderaterna, men mer “extremt” än så har inte NewsVoice glidit. Vi har för övrigt redan vänstermänniskor som debatterar och vi tar gärna in fler vänstertexter.

Alla Cederholms försök att svartmåla NV verkar mest bero på hans personliga tendens att vilja sabotera vårt rykte. Vad som är tydligt är att Cederholm inte kan se skillnad på vad fristående debattörer har för råsikter och var NewsVoice som tidning står, eller jag som redaktör anser i olika frågor. Jag publicerar ofta debattartiklar vars budskap jag själv inte alls tror på eftersom NewsVoice inte handlar om mig som person.

Vi kan i övrigt meddela att alla försök att rekrytera mig till både högern och vänstern misslyckats. Jag håller på ett oberoende, men NV låter flera sidor än dessa två sidor komma till tals. När det gäller kommentarsfälten efter artiklarna försöker ett gäng “moderata rebeller” jaga bort vänstermänniskor och det var inte riktigt meningen.

Cederholms nätirritabilitet uttrycker sig även i en desperat politiskt korrekthet. Han slänger ur sig de så typiska invektiven som knappast är värda att ens bemöta. Han sveper med ord som pseudovetenskap, konspirationsteorier och vaccinskepsis etc. Någon bör berätta för honom att dessa begrepp blivit mycket tröttsamma att höra och att de allt mer saknar effekt. Frågan är idag: vem är det som kastar ut sig dessa fulord och varför?

Mathias Cederholm irriteras även av att NewsVoice publicerat bloggen Årets förvillares nomineringar och utmärkelser. I och med Cederholms drapa på Facebook ovan kvalificerar sig eventuellt Cederholm själv till en nominering, om någon så önskar. Det är ju folket som både nominerar och röstar fram en vinnare där.

Cederholm gillar inte heller vi startade Faktiskt.eu som utmanade mediaetablissemangets Faktiskt.se. Förmodligen ansåg Martin Jönsson som var initiativtagaren bakom Faktiskt.se och därtill utvecklingschef på DN att hans baby visste bäst vad som är sant och falskt. Vi höll helt enkelt inte med om det.

När Cederholm skriver om “konspirationsteorier om sociala mediers censur” och “behovet av kaos” undrar jag hur han får ihop kopplingen med NewsVoice. Jag antar att Mathias Cederholm syftar på Project Veritas avslöjande reportage om Google, Pinterest och andra sociala plattformar. När det gäller ett påstått behov av kaos hittar vi endast en debattartikel i NewsVoice där en fristående skribent diskuterar om kaos kan leda till en bättre samhällsordning.

Cederholm fortsätter med att bla ogilla den lågprofilerade nättidningen Nya Dagbladet, systemkritiska Samhällsnytt och Gatestoneinstitutet i New York. Det institutet kämpar mot religiöst våld och vill ha upprättelse för de kristna och judiska församlingarna i världen. Om herr Cederholm har problem med dessa aktörer bör han rimligen ta direktkontakt med dem. NewsVoice tar endast in relevanta debattartiklar för återpublicering, artiklar som speglar samtiden, och länkar endast till bra nyhetskällor, både kända och mer okända (för svenskar).

När det gäller debatten om klimatet försöker Cederholm använda det kognitivt dissociativa begreppet “klimatförnekelse” som om NV som tidning förnekar att det finns ett klimat. Vi kan meddela att det finns både klimat och klimatförändringar samt att detta ämnesområde faktiskt förtjänar den breda vetenskapliga belysning som Cederholm tydligen inte vill ha.

Cederholm gör sedan ett selektivt urval av olika sajter som länkar till NewsVoice, men utlämnar 1000-tals andra sajter som också länkat till oss sedan 2011 när NewsVoice startade. Vi varken kan, vill eller bör försöka påverka vilka som länkar till NewsVoice.

Slutligen, NewsVoice är blott en tidning bland många små och stora tidningar med nätupplaga. Vi hoppas att läsarna finner vårt innehåll intressant och att våra debattartiklar provocerar till eftertanke och ett djupare sökande efter fakta. Vi ska inte vara politiskt korrekta. Vi är varken höger eller vänster. Själva idén med NewsVoice är att inte följa någon annans åsiktskorridor.

Mathias Cederholm håller precis som undertecknad fördrag om källkritik, fake news och näthat, men vi har olika utgångspunkter. Cederholm är en person som vill stå på etablissemangets sida medan NewsVoice har en fri position att undersöka makten. Cederholm vill förmodligen helst stänga ner NewsVoice, men jag vill inte stänga av Cederholm. Jag vill bara replikera hans emotionella entusiasm i NewsVoice.

Text: Torbjörn Sassersson, grundare och redaktör för NewsVoice

Relaterat

  • Facebook: “Källkritik, fake news och faktagranskning” om NewsVoice [sparad på Web Archive]
  • Mathias Cederholm på AleFonti
  • Wikipedia: “Näthat är ett samlingsbegrepp för hot, trakasserier, kränkningar, förolämpningar eller nätmobbning mot en individ, eller hets mot folkgrupp (engelska hate speech), som sker över internet”.
  • Janmyrdalsallskapet.se: “Mathias Cederholm är utbildare i MIK (medie- och informationskunnighet) och digital källkritik vid Alle Fonti. Han administrerar Facebookgruppen “Källkritik, fake news och faktagranskning” som är ett forum för nämnda frågeställningar.
    Han bistår för närvarande också kommittén “Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet” med en inventering av MIK-resurser i landet. Kommittén inrättades av regeringen i oktober 2018.”

Tidigare repliker


Så här kan du stötta Newsvoice