Replik till Börje Peratt – NewsVoice bibehåller en nyanserad riktning

publicerad 26 augusti 2018
- Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson, 2016. Foto: Anna Böhlmark. Börje Peratt, 2015, eget verk.
Torbjörn Sassersson, 2016. Foto: Anna Böhlmark. Börje Peratt, 2015, eget verk.
Torbjörn Sassersson, 2016. Foto: Anna Böhlmark. Börje Peratt, 2015, eget verk.

REPLIK. Dokumentärfilmaren Börje Peratt skriver i en debattartikel att det är: “rent tragiskt med den extrema högersväng” som han anser att NewsVoice gjort. Han pekar särskilt ut två skribenter varav den ene råkar ha en bakgrund inom vänstern. Peratt använder även Expo och den bortgångne medborgarjournalisten Bechir Rabani som slagträn. Här kommer mitt svar till Peratt. 

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Jag vill börja med att ge Peratt rätt i att NewsVoice Debatt sedan en tid lutat mot vissa högervärderingar och högerlösningar, men det är samtidigt typiskt för den samtida debatten i Sverige att alla åsikter som inte ligger i linje med Vänster-centern-liberalerna alltid kallas för högerextremt. Argumentationstekniken som blivit Vänster-centern-liberalernas signum påminner om den som George W. Bush använde för att starta krig mot muslimska länder i Mellanöstern när han den 21 september 2001 i ett tal yttrade orden:

Every nation, in every region, now has a decision to make. Either you are with us, or you are with the terrorists.” [1]

Det är med denna typ av polariserande argumentationsteknik Peratt positionerar de han omnämner i sin debattartikel. Tekniken är känd genom historien och har uttrycks av bla Marcus T. Cicero, Lenin, Mussolini, Hillary Clinton och Erdogan [2].

När Peratt går till attack med denna härskarteknik blir det forcerat. Det är helt okay med ett starkt emfas i debatten, men behövs så mycket dynamit för att skapa en poäng eller två? Jag tror inte det. Peratt känner inte – mig veterligen – de skribenter [Jan Norberg och Mats Sederholm] och den medborgarjournalist (Rabani) som han omnämner och hade han gjort det vore det förmodligen svårare för honom att svartmåla dem. Eftersom han inte känner personerna blir det enkelt att göra serietidningsbanditer av dessa medan Peratt själv spelar rollen som Batman.

Peratt skriver som han gör för att känner helt enkelt inte de som han kritiserar. Hans debattartikel blir därför till en tangentbordsprodukt, ungefär som en arg bilist inte klarar av att relatera humant mot andra bilister.

Jag råkar känna bägge skribenterna och jag tror mig även förstå Rabani som person. Rabani hade enligt min uppfattning ett stort hjärta och han var heligt arg på all möjlig “bullshit” i samhället. Han upplevde att de enda som talade ur skägget var högern.

Börje Peratt använder även härskartekniken “guilt by association”, och den tekniken behöver ingen närmare förklaring.

NewsVoice speglar trender i Sverige

Min inställning som redaktör för en tidning med en ambition att vara varken höger eller vänster är att fortsätta värna om nyanserade och tydliga åsikter samt varierande erfarenheter. Att det på senare tid varit mest högersympatisörer som valt att höra av sig till NewsVoice med debattartiklar är bara en trend som speglar hela Sverige.

Hela landet rör sig kraftigt åt höger. Har alla svenskar plötsligt bliv nazister? Knappast. Svenska folket och väldigt många invandrare upplever att enbart högern talar klarspråk och att enbart högern seriöst adresserar problemen i landet, allt från sjukvårdshaveriet till massmigrationen och skolans förfall.


Vänster-centern-liberalerna ägnar sig mest åt idealiseringar kring hur fint Sverige är. De älskar att putsa på sverigebilden. De idealiserar sig själva och de heligförklarar sina egna ideal. Många av dessa politiker visar tecken på narcissistisk personlighetsstörning medan ett Sverige dalar nedåt i en spiral. Folk är helt enkelt öppet arga på värdelösa politiker. Det stämmer, men det är inte samma sak som att de blivit högerextrema.


Nästa trend kan vara att fler vänsterskribenter hör av sig till NewsVoice.

Nästa trend kan vara att fler, som står fria från både högern och vänstern, hör av sig. Det finns för övrigt redan många av dessa representerade i NewsVoice.

De är bara de med kort perspektiv som nu försöker ta billiga poäng. De ser inte heller nyanserna i NewsVoice eftersom de selekterar utifrån sin egen bias.

Sederholm som omnämns av Peratt är en person som försöker kliva ur den svenska ankdammens polaritet. Det bemöts av vissa med avund. Han ska liksom dras ned igen i något fack för “misslyckare”. Inom missbrukarpsykologin kallas det för medberoende.

Rabani ska straffas för att han ÄVEN pratade med högern och där gav dem tumme upp i vissa frågor.

Norberg ska straffas för att han är övertydlig med sina politiska åsikter och vad han känner för de som angriper honom med avvikande åsikter.

Jag själv tillskriver mig samma intention som Sederholm, att försöka stå fri från en svartvit kamp bestående av dikeskörningarna: “för eller emot”, “vänster eller höger” och “antingen eller”, men det är svårt i ett sportland där de som tror sig äga debattrummet beter sig som fotbollshuliganer.

Vi vet att Sverige mognat som nation när debatterna i Sverige inte längre handlar om att försöka radikalisera och putta ut individer med “fel åsikter”. Därför anser jag att det är viktigt att svenskarna lär sig av andra kulturers ofta mer fredliga sätt att kommunicera och debattera. 

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

[1]: Wikiquote: George W. Bush
[2]: Wikipedia: “You’re either with us, or against us”

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Vad är problemet, alla ni på er egenutnämnda vänsterflygel?

  Det är väl bara att skriva en artikel och skicka in till Newsvoice, precis som Börje Peratt just gjort. Ni ser, den blev ju publicerad…..

  Anklagelser om att NV skulle kört ner i ett “högerdike” handlar egentligen bara om att det inte inkommer särskilt många artiklar som framför s.k. “vänsteråsikter”.

  Att så inte sker är begripligt…. det finns helt enkelt inga åsikter eller argument som kan övertyga/locka läsarna i tillräckligt hög grad för att motivera en artikel som skulle kunna bli attraktiv.

  Alltså, ni som tycker att det är en “högervriden” profil på NV, och beklagar detta, skriv en egen artikel. Den kommer säkerligen att bli publicerad.

  Dessa artiklar kommer förmodligen inte att infinna sig/inkomma, då “vänsterrörelsen” saknar intressanta, trovärdiga argument för hur man vill att framtiden skall se ut för Sveriges befolkning.

  Allternativt: Jobba hårt på Expos hemsida. Där finna alla som tror på en “vänsterrevolution”. Dock tycks man inte där kunna kommentera deras artiklar. Men det ligger väl helt i linje med begreppet hjärntvätt.

 • Till att börja med, bra replik Torbjörn! Enkel och sympatisk logik som är lätt att förstå.

  Börjes artikel ser jag bara som ett sätt att saluföra sitt eget varumärke. Tyvärr för honom själv, har han också blottat att han är kraftigt färgad åt “vänster”.

  Höger – Vänsterpolitiken är hopplöst förlegad. De flesta Svenskar förstår detta idag. Dock tydligen inte Börje Peratt.

  Även om Vänsterpartiet i de sensate opinionsundersökningarna har vuxit, så är den samlade vänsterns dagar räknade. I princip är det bara pensionärerna och en del invandrare som vänstern inklusive sossarna kan satsa på/lura. Vilket de också gör.

 • Anser att både Mats Sederholm och Börje Peratt aldrig bryt sig så värst mycket om Newsvoice. Intresse har uteslutande varit att få stor spridning och syftet har varit att främja och marknadsföra sin personlighet, det egna varumärket samt deras stora egon. Nu samma visa om igen, fast nu är budskapet att ta så stort avstånd det bara går från Newsvoice genom att stämpla nyhetstidning som högerextrem.

  Är man missnöjd med artiklarna på Newsvoice? Vad ska man i så fall säga om det? Varsågod och kom in med ett kvalitativt högt stående manuskript i så fall. Sedan är det viktigaste inte VEM som säger något, utan ATT det SÄGS. I det perspektivet betyder den egna personligheten inte ett dyft.

  Gäller här att sjunga i den politiskt korrekta kören, får budskapet inte sticka ut för då kan herrarna nämligen mista möjligheten att bli publicerad i DN eller dylikt. Där med blir dem ett med MSM och har således förlorat sin identitet och själ – sitt promotade varumärke till trots.

 • Ex. SvT anser att de ska stå för ett opartiskt och neutralt innehåll (som de förvisso inte klarar, annan debatt). Det är en medveten strategi som de säkrar genom att agera. Jag tror inte du heller låter debattsidan vara en öppen svängdörr för alla möjliga åsikter.

 • “Jag har flera gånger tidigare påpekat att det finns en högervridning i debattartiklar och kommentarer”
  Men du är ju ansvarig utgivare. Du avgör ifall NV ska stå för en balanserat innehåll eller inte.

 • Mats Sederholm at 13:32

  “Här på Newsvoice har jag redan påtalat högervridningen som nu också Sasserson erkänner.”

  Ballå. Jag har inte “erkänt” någonting. Jag har flera gånger tidigare påpekat att det finns en högervridning i debattartiklar och kommentarer. Det är upp till er läsarna att ändra på det, vid sidan av att jag öppet sedan länge efterlyst skribenter som är “vänster” eller “center”.

 • Per

  “Jag har inte märkt att Sederholm “försöker kliva ur den svenska ankdammens polaritet”, få debattörer här på NewsVoice är lika höger-vänster-fixerade som han.”

  Analytiker eller aktivist
  =================
  Här på Newsvoice har jag redan påtalat högervridningen som nu också Sasserson erkänner.
  I ett analytiskt perspektiv så ser jag vänster och höger. Som aktivist, skribent och från ett ideologiskt perspektiv så lämnade jag den skalan för 30 år sedan och har precis som Sasserson beskriver det försökt att lämna ankdammen.

  Korkad jakt på sanningar
  =================
  En del tror att de är ärligt sanningsenliga när de i själva verket är omedvetna om vad för slags sanningar de väljer att trycka på. De rusar som en korkad åsna med sanningsmoroten framför sig, som en dåre besatt av att avslöja en specifik sanning och märker inte att rusar rakt in ett sunkigt landskap. Det glömmer bort fundamentala humanistiska värderingar. De saknar en grundläggande självmedvetenhet. Kunskap är inte makt förrän den kan nyanseras, sättas i ett vidare sammanhang och skapa förändring. Och den är inte god förrän den i grunden villkorslöst kan relateras till medmänsklighet.

  Jag har också valt att inte förlika mig med alternativrörelsen då den just drabbats av denna högervridning och en allmänt onyanserad jargong och för att den saknar aktivism=meningsfullhet.

  Medmänsklighet
  ===========
  Muslimhat, judehat, invandrarhat eller kvinnoförakt och andra destruktiva värderingar ska påtalas precis på samma sätt på samma sätt som mainstream-världen kan vara destruktiv. Och personligen skiter jag fullständigt i ifall jag trampar ömtåliga alternativtår eller på anti-populister. Jag skriver inte för att bli någons kompis eller för att få en beundrarskara.

  Jag kommer att fortsätta att påtala obalanser, destruktiva och farliga trender och allsköns illusioner, här eller på andra ställen.

  Den som har åsikter om mig, varsågod att läsa på, jag postade en hel del länkar i Peratt-artikeln om vad jag skriver om, var jag skriver och vad jag står för.

  Mats
  På Klar Sikt

 • Pål Bergström at 10:28

  Tack för din kommentar. Det kan vara bra käge att kräva inlogg på kommentatörerna. Jag tar ett snabbt beslut och personer som kommenterar måste from nu uppge äkta förnamn, efternamn och en äkta mailadress.

  Uppdatering kl 15:09. Det funkade inte. Nästan ingen vill kommentera med inlogg. Släpper på kravet.

 • per 27 Aug, 2018 at 00:57

  “Ditt påstående “Norberg straffas för att han är övertydlig med…vad han känner för de som angriper honom med avvikande åsikter” är en lurig mening. Där insinuerar du att Norberg uteslutande är ett oskyldigt offer för oliktänkandes intolerans mot honom på grund av hans personliga åsikter. Dock är i själva verket Norberg själv NewsVoice mest intolerante bråkmakare och mobbare, tätt följd av Öystein Rönne. Eventuellt har dessa båda herrar skärpt till sig nu och tonat ned de värsta förtryckarteknikerna, sedan fler läsare än en på senare tid uttryckt kritik mot deras framfart i tidningens kommentarsfält.

  För övrigt behöver man inte känna Jan Norberg för att göra en rättvis bedömning av hur han beter sig, eller tidigare har betett sig, här på NewsVoice. Varför försvarar du, Jan Norberg, Öystein Rönne och Ale varandras skriv-taskigheter med utlåtanden av typen “han är en trevlig prick privat”?”

  Vi får ta till oss den kritiken, tycker jag. De tre musketörerna kan ibland behöva ta det lita lugnare i kommentarsfältet. Låt oss följa kommentarsregeln “att hålla god ton”. Men då är det viktigt att även de som hoppar på de tre musketörerna också tar det lite lugnare. / pappa

 • Bra artikel. Tycker inte att Newsvoice har kört i något dike. Att det ibland kan se ut så är tillsammans med Börjes känslosamma artikel, åsikter jag respekterar men inte delar, ett kvitto på det NV står för.

  Däremot kan det ibland sippra igenom åsikter i kommentarsfältet som är extrema men det kan inte redaktören lastas för. Att hålla koll på dessa är ingen lätt uppgift. Kanske ett krav för att kommentar kunde vara att man måste stå fram med tydlig information om vem man är?

  Misstänker att det också är försök till att svarta ner NV via kommentarer. Kan till och med vara vänsterkrafter vilket även kan gälla “högerextrema” nazister som demonstrerar på samma sätt som i USA.

  Är Börje medveten om att det är Demokrater som stod bakom slaveriet, KKK och social darwinism (ett finare ord för något mörkt), som sedan blev nazismen i Tyskland? Är han medveten om att nazismen tillhör den vänstra sidan på den politiska skalan? Att både Kessler och Spencer är vänster?

  https://www.theatlantic.com/politics/archive/2018/08/peak-absurdity-for-democrats-are-the-real-racists/567317/
  https://thepoliticalinsider.com/watch-neo-nazi-scolded-by-dad-during-livestream/

  Att Börje har en agg mot Trump är tydligt. Jag gissar han fått sin bild vi svensk mainstream media. Tyvärr är den bilden kraftigt snedvriden eller direkt lögnaktig. Kan inte du Börje ge exempel på din bild av Trump så ska jag försöka bevisa min ståndpunkt?

  Tror de högerextrema, som kan ses som en felaktig benämning, är ytterst få i jämförelse med vänsterextrema. De är mer etablerade i mainstream media och deltar aktivt i en farlig uppvigling som börjar spåra ur. Frånvaron av logik är i många fall uppenbar. Man reagerar känslomässigt på felaktig fakta. Vi ser hur lätt man tar till våld och förstör för demokratin.

  Nej, jag är inte alls orolig för Newsvoices kurshållning. Tycker Torbjörn gör det fantastiskt bra och är genuint glad över att han och NV existerar.

 • Är det inte “Per” alls vår lilla Per Larsen? En legend här på Newscoive.

  Omdömena om honom talar sitt tydliga språk:

  Ale 3 May, 2018 at 05:21

  “Vilken tillgång för oss att vi har Per Larsen här. Vad vore Newsvoice utan hans klargörande, som ju kan liknas närmast vid intellektuella storsuccéer! Generellt sätt är vi alla skyldiga honom ett stort tack, för att inte tala om i vilken tacksamhetsskuld Newsvoice står till honom”!

  Michael Zazzio 3 May, 2018 at 13:11

  “Ja, Per Larsen… Utan dig skulle nog världen gå under. Vilken tur att vi har dig som är en sådan genuin kännare av sanning och fakta”!

  https://newsvoice.se/2018/05/patrik-oksanen-newsvoice-2/

 • Tänk att så många namnkunniga skribenter fortfarande låter sig luras av höger- respektive vänsterretorikens falska plakatpolitiska floskler, utan att ställa sig frågan vad vänster och höger egentligen står för eller ursprungligen kommer ifrån? Det är som att läsa parentesen i parentesen.

  Högern betonar det individuella och vänster det gemensamma. Högern betonar privat äganderätt, traditionens betydelse för nationens och kulturen. Vidare individens egna ansvar samt betonar familjen som den viktigaste grupptillhörigheten. Västern betonar rättvisan, solidariteten, samt rätten till att facklig organisation. Rättvisa mellan könen. Lika lön för lika arbete. Vidare det internationella perspektivet. Så har det sett i hundra år, och vi är så lurade av denna falska uppdelande propagandamynt att vi inte klarar att lyfte blicken och titta på upprinnelsen till denna vattenledare. Höger och vänster är olika sidor av samma mynt. Vi är alla individer; olika varandra samt även människor och därför lika varandra i lika hög utsträckning. En perfekt självsplittrande designad hjärntvätt i syfte att kontrollera bägge sidor i en konstlad konflikt för att styra in folk i ett lagtänkande så all opposition alltid är kontrollerad.

  Uppdelning är inte sprungen ur folket, av folket för folket – viktigt att ha i åtanke. Börje Peratt löjliga historielösa angrepp på Newsvoice är bara ett tarvligt försök att slå vakt kring sitt varumärke samt visa sig duktigt inför sina potentiella uppdragsgivare, så att dem kan tänka sig att strö lite nya uppdrag, så länge han gör koketta krumbukter inför makten och bugar sig dubbelvikt. Ynkligt.

 • NMR är inte höger – de är socialister.

  Måhända är det pågående pardigmskiftet större än att vågen på en erdan existerande och dysfunktionell politiska skala tippar över från ena sidan till den andra.

  Vad sägs om att hela den gamla skalan med 8-klövern ersätts av en nationell politisk skala där mitten-högern representeras av AfS och dagens sossar m fl av NMR?

  http://blueshift.nu/sveriges-nya-generation-politiker/

 • I hatet mot judar har extremvänstern och extremhögern alltid hittat beröringspunkter. Det samma gäller deras syn på de demokratiska institutionerna. Inte konstigt Rabini hittade gemensamma beröringspunkter i dessa extrempoler. Det är inte samma sak som att ”kunna prat- med både höger och vänster”, vilket är en skönmålning.

 • En hel del av det du skriver stämmer väl bra.

  Jag har inte märkt att Sederholm “försöker kliva ur den svenska ankdammens polaritet”, få debattörer här på NewsVoice är lika höger-vänster-fixerade som han.

  Ditt påstående “Norberg straffas för att han är övertydlig med…vad han känner för de som angriper honom med avvikande åsikter” är en lurig mening. Där insinuerar du att Norberg uteslutande är ett oskyldigt offer för oliktänkandes intolerans mot honom på grund av hans personliga åsikter. Dock är i själva verket Norberg själv NewsVoice mest intolerante bråkmakare och mobbare, tätt följd av Öystein Rönne. Eventuellt har dessa båda herrar skärpt till sig nu och tonat ned de värsta förtryckarteknikerna, sedan fler läsare än en på senare tid uttryckt kritik mot deras framfart i tidningens kommentarsfält.

  För övrigt behöver man inte känna Jan Norberg för att göra en rättvis bedömning av hur han beter sig, eller tidigare har betett sig, här på NewsVoice. Varför försvarar du, Jan Norberg, Öystein Rönne och Ale varandras skriv-taskigheter med utlåtanden av typen “han är en trevlig prick privat”?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *