Över 80,000 norska barn fick recept på astmamediciner under år 2017, men var det vettigt att de fick dessa? Forskare som arbetar med det mer okända andningsproblemet EILO är oroliga över att många av de som medicineras är feldiagnosticerade.
Text: Berit Kvifte, TV Helse
EILO är en förkortning för “Exercise Induced Laryngeal Obstruction” och de som har den diagnosen, upplever att strupen stängs antingen helt eller delvis vid fysisk ansträngning. Tillståndet är ofarligt, men upplevs som väldigt skrämmande.
Skillnaden mellan astma och EILO är att astmatiker ofta har problem med att andas ut, medan de med EILO kämpar med att andas in.
Man ska inte bortse från att många med astmadiagnoser egentligen har EILO och vid Barn- och ungdomskliniken vid Haukeland universitetssjukhus i Norge, utreds nu ett antal barn och ungdomar för den här diagnosen.
Överläkare Hege Clemm berättar för forskning.no att många inte känner till att de kan få hjälp med att ställa rätt diagnos. Överläkaren uppskattar att 80–90 procent av de som utreds har använt astmamediciner och att upp till 70 procent inte behöver dem. Astmamediciner fungerar inte vid EILO.