Studie: Ökad risk för psykisk ohälsa hos barn med inflammatorisk tarmsjukdom

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 augusti 2019
- NewsVoice redaktion
Barn och psykisk ohälsa. Foto: Gryffyn McConville. Licens: Unsplash.com (free use)

Barn med Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) löper en högre risk för psykisk ohälsa, visar en ny studie av forskare från Karolinska Institutet som publiceras i JAMA PediatricsDrabbade barn och deras föräldrar behöver ökat psykologiskt stöd och längre uppföljning, menar forskarna.

Att vuxna patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (ulcerös kolit eller Crohns sjukdom) har ökad risk för psykisk ohälsa är tidigare känt. Nu visar en ny studie att även barn med inflammatorisk tarmsjukdom löper en ökad risk för psykiska problem.

Mer än 6,400 barn med inflammatorisk tarmsjukdom, födda mellan 1973 och 2013, ingick i studien. Med hjälp av befolkningsregister jämförde forskarna risken för psykisk ohälsa senare i livet med både friska barn ur den allmänna befolkningen och med patienternas egna syskon. Syskonjämförelser gör det möjligt att ta hänsyn till en mängd så kallade störfaktorer, som socioekonomi, livsstil och arv, faktorer som man vet kan påverka risken för psykisk ohälsa hos barn.


Risken var förhöjd för en rad psykiatriska diagnoser som exempelvis depression, ångestsyndrom, ätstörningar, personlighetsstörningar, ADHD samt autismspektrumtillstånd. I vuxen ålder sågs även en ökad risk för självmordsförsök.


Studien är en observationsstudie som inte säkert kan slå fast orsakssamband, men enligt forskarna talar resultaten för att det är tarmsjukdomen som bidrar till de psykiska besvären.

Läs hela artikeln i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice | Bild: Barn och psykisk ohälsa. Foto: Gryffyn McConville. Licens: Unsplash.com (free use)

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq