TV HÄLSA. Mögelbaserade sjukdomar tenderar att vara underdiagnostiserade. Symptomen är många och det är lätt att missa den bakomliggande orsaken. Förutom astma, luftvägsirritation, huvudvärk, trötthet och hudbesvär bör du även vara uppmärksam på symptom som ångest, depression, ”hjärndimma” och sömnlöshet.
Text: Sanja R. Juric | Bild: Mögel på en vägg. Foto: Clean First. Källa: Flickr.com. Copyright: Clean First (company)
Fysiska sjukdomar som en följd av ett fuktigt, mögligt hus eller lägenhet är väldokumenterade. Det är dock inte alla som kommer att uppvisa samma symptom. Det beräknas att en av fyra i samma hus kommer att utveckla sjukdomar på grund av mögeltoxiner. I gamla hus var det mer vanligt med fukt på grund av olämpliga konstruktionsmaterial. Idag byggs hus mer energieffektivt vilket gör att ventilationen inte alltid är den bästa.
Koppling mellan mögel och depression
Redan 2007 visade en folkhälsostudie på en koppling mellan fuktiga och mögliga hem och depression. Enligt docent vid institutionen för samhällshälsa vid Brown University, Edmond Shenassa, var resultaten som publicerades i American Journal of Public Health en fullständig överraskning. Syftet med studien var från början att bevisa att det inte fanns någon sådan länk.
“But the opposite was true. We found a solid association between depression and living in a damp, moldy home.”
Studien var en statistisk analys av data från nästan 6,000 europeiska invånare i vuxen ålder. Informationen inhämtades från den stora undersökningen av europeiska bostäder och invånarnas hälsostatus (LARES) och genomfördes 2002 och 2003 av Världshälsoorganisationen (WHO). Tusentals invånare från åtta europeiska städer intervjuades.
Läs mer om risker, symptom och vad du kan göra | Mediasamarbete med NewsVoice
Bästa Sanja, mögel har väl funnits i alla tider? Så vad gjorde man förr i tiden när man hittade mögel, tiden innan ”specialist med relevanta dokumenterade kunskaper” fanns att tillgå?
Vi hade återkommande mögel i kylskåpet och jag har prövat vim osv, till jag kom över ett gammalt tips om blanda 24 % ättiksprit med varmt såpvatten, sedan gnugga, gnugga men inte efterskölja. Inget återkommande mögel.
Artikeln är uppdaterad den 28 september 2019
Vi har tagit bort stycket med tips för att ta bort mögel, då detta gällde endast mycket enkla fall av mögel.
Vid misstanke om fukt och mögelskador bör en specialist med relevanta dokumenterade kunskaper kontaktas. Artikeln är även utökad med text med information från Folkhälsomyndigheten.
Symptomlistan på mögelförgiftning påminner mig om alla uppräknade biverkningar av godkända läkemedel som finns angivna på bipacksedeln i våra läkemedelsförpackningar, från mycket vanliga 1 av 10, mindre vanliga, etc. Ofta hände det att biverkningar kan ge samma symptom som medicinen skall bota eller lindra. Ett lönsamt perpetuum mobile för Big Pharma. Läkaren talar endast om effekten och nonchalerar som regel alla biverkningar. Patienten skall vara tacksam, bita ihop, när kroppen protesterar och får aldrig höra om alternativen som finns i naturens skafferi.
Internationella symtomlistan:
Minskad förmåga att koncentrera dig (hjärndimma), depression, magont, värk, personlighetsförändringar, humörsvängningar, ökad ångest och panikreaktioner , letargi och apati, aggression, nedsatt närminne, (hjärndimma), oro, blödande tandkött, blödningar i hjärnan, blödningstendens, blod som inte koagulerar, dimsyn och synrubbningar, benmärgsstörningar, brännande känsla i munnen, bröstsmärta, kronisk trötthet, återkommande infektioner och influensakänslor, minskade sensorisk skärpa, koma, förvirring, hosta, krypningar i huden, skador på hjärtat, diarré, andningssvårigheter, koncentrationssvårigheter, ökad tendens till alkohol, socker och cigarettberoende , långsammare reflexer och svårare att tala, desorientering, yrsel, dåsighet, ögonskador, ögoninflammation, feber, håravfall, hallucinationer, huvudvärk, hörselnedsättning, inflammation i hjärtat, inre blödningar, nedsatt immunförsvar, oregelbundna hjärtslag, kliande näsa, gulsot, ledvärk, stelhet i leder, minskad sexlust, leversjukdomar, lågt blodtryck, minnesförlust och minnesproblem, muskelsmärta, illamående, näsblod, domningar, lungödem, röda ögon, rinnande näsa, anfall, skakningar, försämrade reflexer, halsont, stickningar, darrningar, kräkningar, kräkas blod, svaghet, viktminskning, väsande andning och stressat beteende.
Källa http://www.mögelförgiftad.com