Myndigheterna på ö-gruppen Vanuatu i Stilla havet beslutade att sluta införa västerländsk mat i ett försök att motverka framtida potentiella hälsoproblem. Det är inte nödvändigt att äta importerad mat när det redan finns så mycket ekologiskt odlad lokal mat på våra öar, resonerade ledningen på ön.
Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman
Vanuatu är ett land i södra delen av Stilla havet. Invånarna tillhör många olika folkgrupper, som har sina egna språk och traditioner. Ekonomin växer, men Vanuatu anses fortfarande som ett av världens minst utvecklade länder.
Jordbruket är basen i ekonomin och en majoritet av befolkningen är anställd i den sektorn. Även om större delen av produktionen går till det egna hushållet, bidrar de flesta också till produktion för försäljning. Den viktigaste exportvaran är copra, torkat kokosnötkött som odlas på plantager.
Torba-provinsen som är den nordligaste ö-gruppen och som har en befolkning på knappt 10,000 invånare, främst bönder, antog 2017 målet att införa en lagstiftning att inom två-tre år förbjuda…
Det här är ju ett riktigt glädjebesked. At ”ett av världens minst utvecklade länder” gör detta ställningtagande.
Att fortsätta äta den föda som våra förfäder har levt på i många år och därigenom har lyckats behålla vår hälsa
är en framgång för denna ögrupp som vi västerlänningar har svårt att värja oss från.
Jag kan rekommendera en bok av Gunilla Blomberg som heter: ”Vad vi ska äta och varför”.
Hur definieras utveckling?
Innovativ fokus på tillgänglighet och mikrovågor på längden, bredden och tvären?
Eller fokus på förebyggande hälsovård där man utgår ifrån ekologisk och näringsrik föda?
Det finns några kloka kvar i världen. När reagerar Sverige jag efterlyser kontrol på våra livsmedel om herbicider, pesticider och rester av tungmetaller.