Chilenare: Massmedierna ljuger om upproren i Santiago

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 oktober 2019
- NewsVoice redaktion
Upproren i Santiago, Chile den 23 okt 2019. Foto: Ruptly.com

NOTERAT. Chilenare berättar för NewsVoice att massmedierna mörkar och förvrider vad som händer i huvudstaden Santiago i Chile. Istället för att berätta om de egentliga skälen till oroligheterna försöker massmedierna ge skenet av att det bara handlar om våldsamma demonstranter som är arga på dyra biljetter i kollektivtrafiken. Istället handlar det om 30 år av förtryck och misär.

Text: NewsVoice. Bild överst: Upproren i Santiago, Chile den 23 okt 2019. En man håller upp ett plakat med texten “Social rättvisa”. Foto: Ruptly.com

Så här skriver en chilenare på Facebook:

“Vi är många Chilenare som är upprörda av det som händer i Chile just nu. Det finns flera orsaker till det. Något som är väldigt upprörande är hur mainstream media speglar oroligheterna. Stökiga demonstranter som vandaliserar och ställer till bråk för att de höjer priset på biljetter i kollektivtrafiken.

Men under ytan rapporteras det om militär som skjuter studenter, militärer själva sätter eld på banker, metron och tillåter plundring av supermarkets. Pineras har deklarerat krig mot demonstranterna, dvs folket och många ställer sig frågan hur detta kommer att sluta. Läget är väldigt allvarligt eftersom presidenten använder samma taktik som under diktaturen för att skrämma människor till ordning men den här gången är det under helt andra premisser.

Mediebevakningen sker av vanliga människor med mobiler som kan skildra vad som händer utan filter. Dock har man tagit ner mobilmaster för att reducera trafiken på mobilnätet så att man inte kan skicka bilder och videofilmer. Som tur är kan jag personligen hålla kontakt med min mor i Chile via hennes bredband.

Vad som sker i Chile just nu är en kittel som håller på att explodera, 30 år av frustration, ilska, bitterhet och sorg.”

Regimens soldater skjuter i klippet nedan en till synes obeväpnad civilperson i benet för att denne vägrar lägga sig ned.

Två andra röster från chilenare:

“Problemet är att det är svårt att få en opartisk rapportering som inte är vinklad, speciellt när det kommer från mainstream media. Diktaturen har ju lång erfarenhet av att dölja och manipulera media, men jag tror ändå att internet [är] ett sätt för folk att nå ut. Såg att BBC gick ut med att man kunde skicka material till dem.”

“Media rapporterar endast ensidigt och vad dom får från ett regeringskontrollerat mediavärld i Chile just nu. Spelreglerna har satt och dom är neoliberalism. Tunnelbaneprotesterna från dom unga var bara det som fick bägaren att rinna över.”

Upproren i Chile påminner om orsakerna bakom gulavästarna och hela occupy-rörelsen.

Text: NewsVoice | Hashtags: #RenunciaPiñera, #Chiledesperto, #GenocidioChileno, #PineraDictador, #RenuncienTodos


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Chile
 • Min chilenska kompis var hemma till Valparaiso för en tid sedan och enligt honom hade stan blivit som Malmö. Damerna tordes inte gå ut där heller.

 • Fler tydliga exempel som borde fått t.o.m. den ultranaive svensken att haja sambanden, är t.ex. upproret på Island för några år sedan. En kombination av kompakt tystnad, samt total desinformation när det inte gick att hålla locket på, av mass(psykos)medierna, fick i stort sett ingen att inte ana oråd. Upproret var mot banksystemet, upplysningsvis.
  Vidare på samma tema, så uppmanar jag de som har politiska preferenser åt vänster, att förklara det faktum att dess idéer och ideologi har sitt ursprung ifrån de extremt rika, de som har kontrollen över banksystemen. Hur får ni ihop det i er logiska konsekvensanalys, om ni nu gjort någon sådan?
  Samma fråga till de som har läggning åt ”höger”. Ni känner väl till att den ultrakapitalistiska makten i världen som ni bejakar, är de som uppfunnit och drivit kommunismen, eller har ni som metod att inte faktakolla er idelogi?
  Man skulle kunna säga att ni vänster & höger-vurmare, är som höger och vänster vinge på samma fula fågel, en asgam, som tack vare er, kan flyga och livnära sig på död och förstörelse.
  Med död & förstörelse avses t.ex. de krig som banksystemsägarna iscensatt i åratal.

  • Visst, men detta: “Samma fråga till de som har läggning åt ”höger”. Ni känner väl till att den ultrakapitalistiska makten i världen som ni bejakar…”

   Traditionell höger har ingen koppling till att bejaka ultrakapitalister.

   Vidare: “Man skulle kunna säga att ni vänster & höger-vurmare, är som höger och vänster vinge på samma fula fågel…”

   Fågeln är envingad… och en vänsterutväxt.

   Verklig höger eller konservatism flyger ovanför den löjliga illusoriska höger/vänster-skala som regisserats fram.

   De onda krafterna har sett till att det som är naturligt i livet, skydd av allts integritet, har klistrats in på denna skala, till höger.. för att i nästa steg förskjuta hela skalan till vänster, för att på så sätt lätt kunna misskrediteta, extremisera och putta ut i marginalen de inom den tidigare höger/vänsterskalan som stod kvar i värderingar som inte alls har med skalan att göra – för att förstöra traditionella värden – samtidigt som då själva skalan blivit vänster. Bryter man upp det naturliga i livet så är det vänster, oavsett om föreställningen säger att fågeln fortsatt flyger rakt fram.

   • Du är på spåret! Gör skalan som ett vertikalt klaviatur och lägg så in på varje “tangents”, dess produkt eller resultat efter görande, så har du sanningen ganska exakt. Den politiska skalan kan bli lång eller hög om man så vill. Då landar Höger/Vänster-politiken långt ned i basen med en halvtons skillnad.
    Two wings, one shit from same bird.

 • Mörkning av uppror mot den USA-stödda demokraturen i Chile
  och raka motsatsen när det gäller protester mot Kina i HongKong.
  Mediachefsredaktörerena har blivit duktiga på att filtrera vad som skrivs för att blidka de styrande globalisternas huvudmän.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *