Chilenare: Massmedierna ljuger om upproren i Santiago

publicerad 24 oktober 2019
- av NewsVoice
Upproren i Santiago, Chile den 23 okt 2019. Foto: Ruptly.com

NOTERAT. Chilenare berättar för NewsVoice att massmedierna mörkar och förvrider vad som händer i huvudstaden Santiago i Chile. Istället för att berätta om de egentliga skälen till oroligheterna försöker massmedierna ge skenet av att det bara handlar om våldsamma demonstranter som är arga på dyra biljetter i kollektivtrafiken. Istället handlar det om 30 år av förtryck och misär.

Text: NewsVoice. Bild överst: Upproren i Santiago, Chile den 23 okt 2019. En man håller upp ett plakat med texten "Social rättvisa". Foto: Ruptly.com

Så här skriver en chilenare på Facebook:

"Vi är många Chilenare som är upprörda av det som händer i Chile just nu. Det finns flera orsaker till det. Något som är väldigt upprörande är hur mainstream media speglar oroligheterna. Stökiga demonstranter som vandaliserar och ställer till bråk för att de höjer priset på biljetter i kollektivtrafiken.

Men under ytan rapporteras det om militär som skjuter studenter, militärer själva sätter eld på banker, metron och tillåter plundring av supermarkets. Pineras har deklarerat krig mot demonstranterna, dvs folket och många ställer sig frågan hur detta kommer att sluta. Läget är väldigt allvarligt eftersom presidenten använder samma taktik som under diktaturen för att skrämma människor till ordning men den här gången är det under helt andra premisser.

Mediebevakningen sker av vanliga människor med mobiler som kan skildra vad som händer utan filter. Dock har man tagit ner mobilmaster för att reducera trafiken på mobilnätet så att man inte kan skicka bilder och videofilmer. Som tur är kan jag personligen hålla kontakt med min mor i Chile via hennes bredband.

Vad som sker i Chile just nu är en kittel som håller på att explodera, 30 år av frustration, ilska, bitterhet och sorg."

Regimens soldater skjuter i klippet nedan en till synes obeväpnad civilperson i benet för att denne vägrar lägga sig ned.

Två andra röster från chilenare:

"Problemet är att det är svårt att få en opartisk rapportering som inte är vinklad, speciellt när det kommer från mainstream media. Diktaturen har ju lång erfarenhet av att dölja och manipulera media, men jag tror ändå att internet [är] ett sätt för folk att nå ut. Såg att BBC gick ut med att man kunde skicka material till dem."

"Media rapporterar endast ensidigt och vad dom får från ett regeringskontrollerat mediavärld i Chile just nu. Spelreglerna har satt och dom är neoliberalism. Tunnelbaneprotesterna från dom unga var bara det som fick bägaren att rinna över."

Upproren i Chile påminner om orsakerna bakom gulavästarna och hela occupy-rörelsen.

Text: NewsVoice | Hashtags: #RenunciaPiñera, #Chiledesperto, #GenocidioChileno, #PineraDictador, #RenuncienTodos