Stora demonstrationer utspelade sig i Baghdad i Irak under fredagen. Det unika är att olika muslimska grupper som normalt befinner sig i konflikt med varandra har gått samma med ett mål, att få ut USA och USA:s allierade ur landet.
Den inflytelserika shia-muslimen Muqtada al-Sadr uppmanade sina anhängare att delta i en marsch mot USA. Uppslutningen blev stor. Al-Sadr är en muslimsk skriftlärd och ledare för Mahdiarmén. Upproren mot USA-koalitionen startade efter mordet på den iranska militärgeneralen Qassem Soleimani på irakisk jord. Det irakiska parlamentet beslöt därför den 5 januari om en icke bindande resolution riktat mot alla utländska trupper, inklusive 5200 amerikanska soldater, om att de ska lämna landet.
Den amerikanska militära drönarattacken den 3 januari dödade också Abu Mahdi al-Muhandis, en irakisk befälhavare för den pro-iranska Hashd al-Shabi-milisen, även kallad Popular Mobilization Forces eller PMF.
Tjänstemannen Asad al-Hashemi säger till Al Jazeera att USA är orsaken till korruptionen och landets misär. Han menar att USA:s närvaro skapar interna konflikter i landet och förvandlar Irak till ett utdraget slagfält för konkurrerande geopolitiska intressen. Man anser att USA stannar i Irak av egna intressen och inte för landets bästa.
I onsdags träffade den irakiska presidenten Barham Saleh USA:s president Donald Trump under World Economic Forum i Davos, Schweiz. De beslöt att de amerikanska trupperna ska stanna i Irak.
Mohammed Jasim al-Kinani som är en av ledarna för den södra Kinani-stammen, kallade Salih-Trump-mötet ”oacceptabelt”. Istället anser han de ska lyssna på Iraks folk som vill ha ut USA.
Medborgaren Thabet al-Yasiri från Samawa, säger till AlJazeera:
”Först måste vi bli av med de amerikanska styrkorna, sedan bör vi fokusera på att hantera regeringskorruption och reformer.”
Under fredagen förekom det demonstrationer både mot och för den irakiska regeringen. Många av demonstranterna är unga människor. En yngre personer säger:
”Vi vill ha en demokratisk, suverän, nationell och transparent regering – det är allt. Vi är trötta på dessa partier och det muhasasa [kvotbaserade politiska] systemet”.
Trots vissa olika uppfattningar om vad som är problemen och vilka som är de bästa lösningarna finns många gemensamma uppfattningar.
”Dagens protest i Jadriya har samma krav som antiregeringsrörelsen, vilket är ett slut på utländska inblandningar och korruption,” säger Sheikh Hussein Karbalai, en präst från Karbala.
Text: NewsVoice | Källa: Aljazeera