DEBATT. Barn och ungdomar serveras förgiftad mat. All lax som säljs och äts är odlad lax från Norge och Nordatlanten och den är förgiftad. Med vad? Dioxiner och dioxinliknande PCB, det förbjudna konserveringsmedlet Ethoxyquin, sjölöss, pancreassjuklighet och infektiös laxanemi-virus.
Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker
Är det farligt? Ja, säger EU:s tillsynsmyndighet, EFSA, och sänkte drastiskt i november 2018 gränsvärdet för dioxiner och dl PCB från 14 piktogram per kilo kroppsvikt till 2 piktogram.
Ja, det är farligt, säger tre oberoende forskare i biokemi vid Bergens universitetssjukhus – Björn Bolann, Anne-Lise Björke Monsen och toxikologen Jerome Ruzzin. Laxen i dag innehåller 6,1 piktogram.
De varnar särskilt barn och ungdomar för laxen som har negativ inverkan på hjärnans utveckling och kan associeras med autism, adhd och minskad IQ.
Man varnar också särskilt män (försämrade spermier) och kvinnor i fertil ålder och alldeles särskilt då gravida kvinnor för att äta av laxen.
Läs hela artikeln och se dokumentärfilm på TV Hälsa