Nationalekonomer: Coronakrisen måste betraktas som ett krigsliknande läge

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 april 2020
- NewsVoice redaktion
John Hassler och Per Krusell, nationalekonomer
John Hassler och Per Krusell, nationalekonomer
Nationalekonomerna John Hassler (foto: SNS Kunskap) och Per Krusell (foto: Kristoffer Hellman för SU.se)

NOTERAT. Nationalekonomerna John Hassler och Per Krusell skriver i en debattartikel i DN att det är bättre att satsa på inkomstbortfallsstöd till företag och stöd för heltidspermitteringar istället för att med stimulanspolitik försöka hålla efterfrågan uppe. ”Vi måste acceptera att coronakrisen, likt ett krig, gör att produktionen och landets sammanlagda inkomster faller under en tid.”

Text: NewsVoice

Debattörerna konstaterar att coronakrisen är den största ekonomiska chock som svensk ekonomi utsatts för sedan andra världskriget och att om svensk ekonomisk politik nu tar fel beslut finns risken för en långt utdragen arbetslöshet, låga inkomster, en depression som under 1930-talet, men detta behöver inte bli fallet om rätt beslut tas.

För att kunna ta rätt beslut får inte denna depression betraktas som en vanlig lågkonjunktur som kan hanteras med stimulansåtgärder som lägre räntor, lägre skatter och stimulerad konsumtion, men coronakrisen kräver något annat, skriver skribenterna. Vi befinner oss snarare i ett krigstillstånd än en lågkonjunktur, menar de.

”I en krigssituation går produktionskapaciteten ned för att arbetskraft och företag behövs för andra ändamål än att producera varor och tjänster för konsumtion och investeringar.”

”Vi måste dock acceptera att corona­krisen, likt ett krig, gör att produktionen och landets sammanlagda inkomster faller under en tid. Det är lätt att inse att detta fall är extremt stort, förmodligen flera tiotals procent. Det finns heller ingen i omvärlden som kan erbjuda de varor och tjänster vi nu temporärt går miste om. Därmed måste också konsumtionen falla. Givet smittan, och smittskyddsåtgärderna, skulle detta ske också i den bästa av världar och måste alltså accepteras.”

Med anledning av dessa omständigheter anser ekonomerna att det paket som Regeringen och stödpartierna presenterade i går därför är bra politik. Det är inte rätt tid att snåla.

ICA toapapper 2020 15mars NewsVoice
ICA i Hässelby Gård har slut på toapapper i en butik nästan tom på kunder, mars 2020. Foto: NewsVoice.se

John Hassler och Per Krusell skriver att vi: ”måste acceptera att corona­krisen, likt ett krig, gör att produktionen och landets sammanlagda inkomster faller under en tid”.

Debattörerna presenterar en fempunktslista med effektiva åtgärder att tillämpa när smittskyddsåtgärderna kan lättas upp. För att se en mer komplett beskrivning av varje punkt läs ekonomernas debattartikel i DN.

  1. Inrätta ett samordningskansli med representanter för myndigheter både med smittskyddskompetens och med ekonomisk kompetens.
  2. Förbättra den löpande insamlingen av information om hur ekonomin utvecklas.
  3. Förbered ett direkt inkomstbortfallsstöd till företag i nedstängda branscher.
  4. Utvidga stödet till korttidsarbete till att också gälla heltidspermitteringar.
  5. Förbered åtgärder för att kick-starta ekonomin när åtgärderna som stänger ned ekonomin kan lyftas.

Nationalekonomerna varnar att trots bäst tillämpade politik kan coronakrisen ändå kosta 10% eller mer av våra samlade årsinkomster, men om inkomstfallet fördelas jämnt i samhället behöver det inte bli katastrofalt särskilt om merparten av inkomstfallet solidariskt tas av skattebetalarna.

Situationen kommer att kräva stora statliga utgifter vilket kan öka statsskulden med flera 100 miljarder kronor, men tack vare välskötta offentliga finanser sedan många år är detta inte något problem, menar ekonomerna.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Coronakrisen