Sex tecken på att du kan ha kaliumbrist

publicerad 26 april 2020
- TV Hälsa
Bananer. Foto: Eiliv-Sonas Aceron. Licens: Unsplash.com
Bananer. Foto: Eiliv-Sonas Aceron. Licens: Unsplash.com
Bild: Bananer. Foto: Eiliv-Sonas Aceron. Licens: Unsplash.com

Känns musklerna svaga eller slår hjärtat lite för fort? Har du muskelkramper eller är du tom psykiskt förvirrad? Problemen kan bero på att du har kaliumbrist.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman | Bild ovan: bananer och kalium Foto: Eiliv Sonas Aceron Licens: Unsplash

Precis som andra näringsämnen är kalium viktigt för att hålla kroppen frisk. Det är faktiskt en slags elektrolyt som hjälper musklerna att dra sig samman och gör att nerverna och musklerna kommunicerar. Det ser till att hjärtslagen håller en regelbunden rytm och upprätthåller kroppens uppbyggnad samt håller hjärtat, njurarna och andra organ i gott skick. Kaliumet hjälper till att föra nödvändiga näringsämnen till cellerna, när du för bort avfallsprodukter från dem.

Hälsomyndigheten rekommenderar ett dagligt intag på 3,5 gram för män och 3,1 gram för kvinnor.

Ibland blir lågt kaliumvärde, även kallad hypokalemi, ett resultat av att du inte fått i dig tillräckligt med kalium i kosten. Kalium finns i matvaror som potatis, spenat, bananer, kronärtskockor och mjölk. Hypokalemi kan också bero på användning av receptbelagda läkemedel som gör att du förlorar kalium när du urinerar, rapporterar Mayo Clinic. Dessa diuretika (vattendrivande läkemedel) förskrivs ofta för personer med högt blodtryck eller hjärtsjukdom. Andra skäl till varför du kan ha lågt kaliumvärde kan vara kräkningar, diarré och njursjukdom.

Symptom på kaliumbrist

Här är några av de problem du kan drabbas av, när du inte får i dig tillräckligt med kalium:

Utmattning

De vanligaste symptomen på kaliumbrist är svaghet och trötthet. Eftersom alla celler och organ behöver kalium för att fungera ordentligt, fungerar inte kroppen som den ska när den inte får tillräckligt.

Muskelkramper och smärta

Eftersom kaliumet hjälper musklerna att kommunicera med nerverna och hjälper dem att dra sig samman, kan musklerna drabbas av kramper, spasmer och skador när du inte har tillräckligt med nyckelelektrolyten.

Förstoppning

Låga kaliumnivåer försämrar olika kroppsfunktioner, rapporterar Womens Health och det inkluderar matsmältningen. När saker och ting inte rör sig med normal hastighet är det lätt att bli förstoppad.

Läs mer: Hypertyreos – Funktionell medicin gav Rigmor livet tillbaka

Onormal hjärtrytm

Du kan få hjärtklappning eller att hjärtat hoppar över ett slag. Dessa arytmier kan göra att känner dig svag eller dålig. De kan vara extra farliga om du har en hjärtsjukdom.
Kalium har en stark koppling till hjärtfunktionen. En studie av forskare vid University of Alabama Birmingham fann att en kost med mycket kalium kan hjälpa till att förhindra att blodkärlen blir stela.

Domningar och stickningar

En av kaliumets många uppgifter är att hålla nerverna friska. När du inte har tillräckligt kan du känna stickningar och domningar.

Läs mer: Professor Robert Thomas: Oxidativ stress – Hitta rätt balans för hälsa och motion

Psykisk trötthet och förvirring

Kaliumbrist kan påverka din psykiska hälsa, vilket kan orsaka problem alltifrån hjärndimma och förvirring till allvarligare problem som depression och hallucinationer, rapporterar WebMD.

Dr Lai Chiu Nan Foto: www.lapislazulilight.com
Dr Lai Chiu Nan Foto: Lapis Lazuli Light

Dr. Lai Chiu Nan, berömd forskare som bor i Amerika, har skrivit boken ”The Pursuit of Life”. I den betonar hon vikten av kalium-/natriumbalans för att cellerna ska fungera normalt. Förhållandet mellan obalans i kalium-natriumförhållandet, kan spela en viktig roll för cancerutvecklingen, men också för högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Här är några bra källor för att få i sig mer kalium:

  • Limabönor
  • Sojabönor
  • Vita bönor
  • Rå spenat
  • Sötpotatis
  • Potatis
  • Getost och mesost
  • Yoghurt
  • Morotsjuice
  • Hälleflundra
  • Bananer
  • Tomatjuice
  • Tomatsås
  • Mjölk

Text: Birthe Storaker

Källor

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: kaliumbrist