Muskelterapeut: Kronisk utmattning eller bara trött?

publicerad 2 juni 2020
- TV Hälsa
Kronisk trötthet? Foto: Miikka Luotio. Licens: Unsplash.com
Kronisk trötthet? Foto: Miikka Luotio. Licens: Unsplash.com
Kronisk trötthet? Foto: Miikka Luotio (mluotio.tumblr.com). Licens: Unsplash.com

DEBATT. Det har varit dagar då jag slocknat på soffan på kvällen efter en lång och intensiv dag. Jag har inte förstått hur jag ska orka ta mig några få meter in till sovrummet och ner i sängen, kvällar när tankar om ME och fibromyalgi smugit sig på – är det så här det känns?

Text: Tor Strømsnes, hälsoskribent och muskelterapeut | Översättning: Madeleine Lidman

När jag lyckats ta mig in i sovrummet och fått en god natts sömn vaknar jag upp till en ny dag utan muskelsmärta och energin är tillbaka i kroppen. Jag är fullständigt återställd efter gårdagen, men där slutar också likheten med kronisk utmattning och vissa andra diagnoser. En kropp som fungerar normalt återhämtar sig snabbt, medan de som är drabbade av kronisk trötthet inte får återhämtning trots vila.

Tor Strømsnes (privat foto)
Tor Strømsnes (privat foto)

Skillnaden mellan kronisk utmattning och vanlig trötthet

Det går att hitta tre områden där det finns en dramatisk skillnad mellan ME (Myalgic Encephalomyelitis), CFS (Chronic Fatigue Syndrome) och vanlig trötthet, där kroppen inte uppför sig som förväntat och där det som normalt ska fungera, inte fungerar. Vad det betyder i praktiken ska vi titta närmare på, med några tankar kring vad och varför.

Erfarenheter efter mer än tio år med kliniskt arbete med muskel- och skelettproblematik och energibrist, har fått mig att tänka på några viktiga problemområden. Det är för lite fokus på funktionsnedsättningen och dess orsaker, sett ur min synvinkel och utifrån det jag själv upplevt.

Läs mer


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq