Seneca Village – Den vita eliten körde över svart community för att bygga Central Park

publicerad 9 juni 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
Central Park, New York, 2014. Foto: Anthony Quintano. Licens: CC BY 2.0, Wikimedia Commons

KULTUR & HISTORIA. Seneca Village var en liten förort till Manhattan som fanns där Central Park i New York idag ligger. Här bodde främst svarta – många före detta slavar – som köpt små tomter för att bygga hus. Genom äganderätten fick de även rösträtt, men den vita eliten nere på downtown Manhattan hade andra planer, berättar Vox Media i ett reportage.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 22:41 | Bild: Central Park, New York, 2014. Foto: Anthony Quintano. Licens: CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Societeten i New York – med härstamning från Europa – ville ha en stor park för att matcha andra stadsparker i storstäder i Europa. I vägen för planerna fanns en svart community i Seneca Village och utspridda bostäder på den kringliggande landsbygden.

New York år 1660, karta
New York år 1660, karta
Cynthia Copeland, historiker, New York. Foto: Vox Media
Cynthia Copeland, historiker, New York. Foto: Vox Media

Staden New York bestod av endast downtown Manhattan på 1820-talet. Slaveriet var fortfarande en realitet även om människohandeln avskaffades under en period på ca 30 år. Antalet slavar i New York var 20,903 människor år 1800. År 1820 fanns 10,088 slavar, 1830 75 st och 1840 fanns endast 4 slavar kvar.

Avskaffandet av slaveriet ledde till att svarta människor allt mer konkurrerade om vanliga arbeten med migranter från olika länder. Det uppstod konflikter och upplopp mot rasismen. Ett sätt för den svarta communityn att bygga upp sin integritet och sitt oberoende var att i början på 1820-talet befolka uptown Manhattan i det område som sedan blev Central Park.

En av de första som köpte mark där var den svarta mannen Andrew Williams och många andra följde i hans fotspår. Seneca Village tog form, en glesbebyggd stadsdel med bostadshus, 300 bofasta personer, en egen skola och tre kyrkor. Stadsdelen utvecklades och blev en fredlig multikultur bestående av flera etniciteter inklusive vita.

Under perioden 1800-1850 utvecklades New York explosionsartat. Befolkningen mångdubblades och uptown Manhattan byggdes snabbt ut. Det ledande skiktet i den rikare delen av Manhattan befarade att hela halvön skulle bli för tätbefolkad. Staden behövde en lunga och en exklusiv stadspark.

Seneca Village
Seneca Village i ett ännu outbyggd skede.

Utgrävningar av Seneca Village i dagens central Park visar att invånarna hade en relativt hög standard och vad utbildade, men den vita eliten i downtown Manhattan startade 1853 en propagandaoffensiv där de använde media för att porträttera Seneca Village med omnejd som ett område som blott bestod av kåkstäder, ett ingenmansland. New York Daily Times kallade Seneca Village för “Negro Village”. Med våld erövrades området. Familjerna jagade bort och husen revs.

Idag finns informationsskyltar placerade Central Park som berättar om Seneca Village.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor

Seneca Village
Seneca Village mitt i det som blev Central Park