HÄLSA. I det här inslaget diskuterar hälsojournalisten Ingemar Ljungqvist från Almanova.eu och läkaren Agneta Schnittger (MD) om hur viktigt det är att hålla blodsockret på en jämn och fin nivå.
Blodsockret som i kroppen består av glukos är en lättillgänglig energikälla, som kan användas snabbt och effektivt. Glukosnivån i blodet regleras av hormonet insulin. När blodsockret stiger för mycket ser insulinet till att lagra glukos i form av glukogen i levern och som fett i främst fettcellerna. Glukos kan tillverkas av levern och är därför inte nödvändigt att tillföra kroppen genom att äta kolhydrater.
Det finns andra energikällor, nämligen fettsyror och ketonkroppar. De finns i stor mängd i fettrik mat. Dessa ämnen kan också förse våra energifabriker, mitokondrierna, med energigivande ATP. För att kroppen skall få tillgång till denna energikälla fordras att blodsockret hålls normalt utan att stora mängder insulin behövs för att sänka blodsockret.
Bästa sättet att uppnå detta är att begränsa mängden kolhydrater i kosten. Vi talar om varför ketonrik mat fungerar så bra vid bantning och vid långlopp typ Vasaloppet.
Text, video och redigering: Torbjörn Sassersson
Relaterat
- För dig som vill fördjupa dig, finns mera information i boken “Insulin den felande länken” (Schnittger, Recito Förlag) samt i artikeln “Terapeutisk fasta- ett sätt att förlänga livet” av Schnittger i Medicinsk Access nummer 1, 2018.
- Agneta Schnittger har även bloggen: Insulindenfelandelanken.com.
- Ingemar Ljungqvist arbetar för hälsotidningen Almanova.eu