Vad ska vi ha SVT och SR till om de nya nätmedierna gör ett bättre jobb?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 oktober 2020
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson, 12 sep 2020. Foto: Carl Johan Auriel

FRIA TANKAR OM MEDIA. Kanalen SwebbTV visar att en medborgarjournalistisk satsning med ytterst små medel ändå kan erhålla en mycket stor och trogen tittar- och läsarskara. Det sker dels genom djupintervjuer med mycket kunniga personer och dels genom att kanalen kommentera aktuella nyheter.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 22:09, 5 okt | Foto: Carl Johan Auriel

Vi på medborgartidningen NewsVoice frågar oss vad vi ska ha statskontrollerad Public Service till om statskanalerna mest innehåller en hög andel av tillrättalagd propaganda som ändå bara gagnar några få stora intressenter när vi istället kan få sanningsenlig, intressant och djuplodande information från de mindre nya nätkanalerna?

SwebbTV skriver i anslutning till en intervju med SVT-profilen Chris Forsne med anledning av situationen i Sverige och om landet klarar av den omställning som nu sker:

Eva Christina Maud "Chris" Forsne
Journalisten Eva Christina Maud ”Chris” Forsne har under många år varit medarbetare på Aftonbladet, GP och SVT. Pressfoto, Twitter.

”Chris [Forsne] anser att medierna och framförallt ”Public Service” bär ett stort ansvar för att vi har denna situation. Personalen är okunnig, outbildad och likriktad i sitt tänkande vilket gör att man inte klarar att hantera förändringarna.”

”De som inte har ställt upp på vänsterinriktningen inom medierna har lämnat verksamheterna eller jobbar kvar där och mår väldigt dåligt.
Journalisterna ser sig själva som goda och det är orsaken till att de inte kan ta i de problem som migrationen har fört med sig. De är rädda för att peka ut någon. Det är också förklaringen att de undviker all intellektuell diskussion kring detta.

Situationen på SVT har fortsatt att gå åt fel håll och en orsak till detta är att det finns många chefsnivåer och en stor rädsla hos journalisterna för att sticka ut.”

Exempel på hur SwebbTV rapporterar

SwebbTV kommenterar den 2:a oktober den organiserade klankriminaliteten som nått en sådan omfattning att minst hälften av all assistansersättning som betalats ut via Försäkringskassan baseras på fusk.

I tisdags avslöjades att Hillary Clinton och hennes medarbetare låg bakom bluffen om att Donald Trump hade kopplingar till Ryssland inför det amerikanska valet 2016. Syftet var att leda bort uppmärksamheten från Clintons egna misstag.

SwebbTV nämner omständigheterna runt mordet på Tommie Lindh och att en statlig utredare vid namn Carl Heath gått ut med ett betänkande om att införa mer censur mot oliktänkande som ifrågasätter myndigheternas verklighetsbeskrivning.

Donald Trump är åter nominerad till Nobels fredspris för fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten och Bahrain, samt Trumps försök att dra USA ur konfliktområden.

”Sveriges radio har blivit anmälda av medborglig samling för diskriminering till DO då VD Cilla Benkö öppet erkänt att de rekryterar på bland annat etnicitet och kön och inte på kompetens, vilket är emot gällande diskrimineringslagstiftningen i Sverige.”

Redaktörens slutkommentar

SwebbTV tar upp Estoniakatastrofen. Dokumentären Estonia avslöjar att färjan användes för att smuggla militär utrustning från det sönderfallande Sovjetunionen till väst. Ett dokument från 1997 visar att Marinen skyddade Estonia genom att följa färjan i en svensk ubåt.

Svenska aktörer i samarbete med amerikanska stal i så fall rysk kärnteknik, vilket i en omvänd situation skulle betraktas som en krigshandling, dvs om ryska aktörer stal svensk eller amerikansk vapenteknologi. I övrigt har det länge varit misstänkt, inom fria undersökande kretsar, att Estonia med svensk hjälp transporterade rysk kärnteknik till Väst (red anm). Nu har dessa påstådda ”konspirationsteorier” nått allmänheten.


Vad ska vi ha stora mediekanaler med enorma budgetar och dyr teknisk utrustning till om merparten av vad de producerar ändå är politiskt vinklat, ideologiskt skruvat eller vetenskapligt falskt? Då är det bättre att läsa kortare nyheter, lyssna på enkelt framställda intervjuer med sakkunniga och titta på kärnfulla reportage i de nya nätmedierna förutsatt att deras produktioner är mer sanningsenliga, vilket jag anser att de ofta är.


I övrigt, när undertecknad ser på SVT, läser DN eller lyssnar på Sveriges Radio handlar det mest om att skanna av vad dagens narrativ går ut på. Vad ska vi tro på idag, tycker Staten och Kapitalet, för att travestera på låten från Ebba Grön? Därefter kan vi gå till de riktiga nyhetskanalerna i Sverige och utlandet och få veta vad som egentligen pågår i världen och varför.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq