Cormin består av naturliga mineraler från mald korall. Pulvret innehåller rikliga mängder av kalcium- och magnesiumkarbonater och en del spårämnen. Det är helt smak- och luktfritt vilket gör att det möjligt att använda som kosttillskott i mat och dryck.
Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 15:49 | Texten är en ”advertorial” dvs en redaktionellt skriven text som gör reklam för en produkt (Cormin)
Själv tar jag dagligen ett halvt kryddmått korallkalk i varje kopp kaffe, men inte mer än den rekommenderade dagsdosen. Min tanke är att vanan ska göra kaffet rundare i smaken, kanske neutralisera garvsyran och samtidigt får jag i mig kosttillskottet.
Enligt forskning behöver kroppen ha en balans mellan magnesium och kalcium. Det perfekta lär vara att inta förhållandet 2:1 (alltså dubbelt så mycket magnesium i relation till kalcium). Tillverkaren skriver att korallkalken har en mycket bra balans. Cormin är godkänt som naturligt livsmedelstillskott i Japan.
Läs mer om betydelsen av magnesium för kroppens funktioner.
Produkten Cormin baseras på en gammal japansk tradition från ögruppen Okinawa. Sedan urminnes tider har invånarna på ön använt sig av havsmineraler från denna korall, som inte skördas i sitt levande tillstånd utan istället samlas in som korallsand på stränderna och därefter mals den ned till ett pulver.
Korallkalk bra mot psoriasis
Det är min övertygelse att det var korallkalken Cormin som var en avgörande faktor i botandet av min psoriasis. Jag fick diagnosen på en vårdcentral i Stockholm och läkaren skrev ur kortison, men jag hämtade aldrig ut det. Istället satsade jag på dr Erik Enbys ordination där korallkalk ingår som en central beståndsdel. Läs mer om hur jag botades från psoriasis i nästa nummer av 2000-Talets Vetenskap (”Så läkte jag min psoriasis”, nr 4/2020).
Efter att min psoriasis försvann tar jag dagligen underhållsdoser i kaffet. Min psoriasis försvann helt och har, trots att flera år gått, aldrig kommit tillbaka.
Läs mer och beställ korallkalken från Japan
Text: Torbjörn Sassersson