Hur coronarestriktionerna påverkar dejtning och förhållanden

publicerad 14 januari 2021
- Underhållning @NewsVoice
Laptop woman. Foto och licens: Pexels.com

 

Dejtning på nätet. Foto och licens: Pexels.com
Dejtning på nätet. Foto och licens: Pexels.com

LIVSSTIL. När de första rykten om ett nytt virus i Kina uppstod kunde ingen inbilla sig hur världen skulle förändras inom bara ett par månader. Och nu, ett år senare, befinner vi oss fortfarande i en mycket besvärlig situation. Livet har förändrats för dagens människor. Tiotals länder har stängt sina gränser, många företag ger numera företräde åt distansarbete och elever pluggar hemifrån. Dessutom ser situationen dyster ut för turismen och nöjesbranschen.

Det är inte förvånande att ensamma människor drabbas mest av självisoleringen. De har förlorat möjligheten att fullvärdigt umgås med andra och dessutom saknar de helt enkelt en nära människa som de kan tillbringa tiden med. Nätutgivningen Mental Health Foundation har publicerat en intressant artikel som heter ”Ensamhet under coronapandemin”. Författarna har genomfört en rad undersökningar bland Storbritanniens vuxna befolkning och fastställt följande:

  • Var fjärde person (24%) sade att man har upplevt ensamhet under karantän.
  • 10% erkände att de hade levt med den känslan före pandemin och restriktionerna.
  • Unga människor i åldersgruppen 18-24 år upplever känslan av ensamhet oftare under coronapandemin. De var 44%. Och 16% sade att de hade känt sig ensamma redan före coronatiden.

Ensamhet är en obehaglig känsla i sig. Men den kan dessutom kraftigt skada människans psykiska hälsa. En människa som känner känslan av ensamhet kan lida av depression, apati, ångest, stresstillstånd och dylikt.

Regeringar runt om i världen gör allt möjligt för att stoppa smittspridningen av Covid-19. Medborgare uppmanas att inte lämna sina hem utan synnerliga skäl. I vissa fall åtföljs dessa rekommendationer med böter och för många ensamma människor blir det mycket svårt att uthärda dessa månader.

Är det bättre att vara ett par under karantän?

Inte alltid. Att vara mellan fyra väggar med en och samma person kan vara uttröttande. Affärstidningen Forbes publicerade en artikel om detta redan i april 2020. Enligt undersökningar är endast 18% av par nöjda med sina förhållanden under karantän. Andra hamnar ofta i vardagskonflikter med varandra, upplever en känsla av avskildhet och även en ogrundad ondska bildas.


Ungefär 70% av de som deltog i undersökningen erkände att de känner en ständig ångest, upplever stress och känner sig förtryckta medan de är ett par i karantän. En stor del av paren som deltog i undersökningen erkände att de tillbringar över 20 timmar mer om veckan tillsammans på grund av social distansering. Men kvalitén på tiden som man tillbringar tillsammans sjunker.


 

Dejtning och sällskap på nätet som en utväg ur ensamheten under coronakrisen

Låt oss gå tillbaka till situationen i Kina under den första vågen av coronavirus. När restriktionerna lättades ökade antalet skilsmässor kraftigt. Många par tröttnade på varandra under den tiden de var tillsammans dygnet runt och därför kom beslutet att skilja sig.

Enligt Maslows behovstrappa är det sociala behovet och självhävdelsebehovet bland de primära behoven en människa har. Så väl som behovet av att älska och bli älskad. När en människa förlorar möjligheten att tillfredsställa dessa behov i verkligheten, söker man sig till ett alternativ. Internet och dejtning är just det alternativet.

Enligt utgivningen Psychology Today börjar var fjärde-femte relation på nätet. Och enligt många specialister kommer redan år 2040 mer än 70% av människor hitta sin framtida partner just på nätet.

Samtidigt bör man första att ingen dejtingsida eller videoroulette kan ersätta träff i verkligheten till 100%. Dock kan det vara en bra start till ett starkt förhållande eller åtminstone ett vänskap.

Dejting och sällskap på nätet kan rekommenderas för alla människor som är i självisolering.

  • Singlar kan få nya bekantskaper, umgås med intressanta människor, utvidga sina horisonter och ibland även lindra depression som är orsakad av ensamhet.  Även några minuter av sällskap kan förbättra humöret, öka självförtroendet och släppa dåliga tankar.  Och vad som är viktigast är att man får chansen att möta någon som man kanske kan bygga en relation med redan i den nära framtiden.
  • Människor som har en partner får möjlighet att få en omväxling i det sociala livet, umgås med en annan person, få veta något nytt och abstrahera sig från den rådande situationen i världen. Naturligtvis pratar vi nu inte om socialisering som har som syfte att hitta en ny partner. Det avser att man helt enkelt umgås spontant och pratar med okända människor om allt möjligt.

Att prata med en ny människa är alltid något stressigt och utlöser kraftiga emotioner.  Och det är dessa känslor som hjälper en att stänga av tvångstankarna och i alla fall för en liten stund få tänka på något positivt.

Vad sägs om dejtning då?

Dejtning har naturligtvis minskat ute i världen. Människor tar sin och sina näras hälsa mycket allvarligt. Därför är de inte så benägna att träffas med okända människor, särskilt där det är massor med människor. I vissa länder avråds man från sådant till och med på en statlig nivå.

Och därför har dejtning och träffar övergått till en online-form och i vissa fall är det till och med en fördel:

  • du har mer tid för att lära känna din möjliga partner redan före den första träffen.
  • du behöver inte tänka på vart ni ska gå tillsammans och hur ni tillbringar tiden.
  • om din online-dejt inte går riktigt som förväntat, kan du snabbt koppla dig fram till nästa person – inga begränsningar.

En kraftig minskning av träffar ute i samhället kunde man se redan under den första vågen av corona våren 2020.  Den andra vågen förstärkte den tendensen. För de flesta är det mycket enklare och säkrare att träffas och umgås på nätet. Ett möte i verkligheten kan vänta ett tag.

Hur ChatRoulette förändrade världen för tio år sedan och hur den blev aktuell igen

Webbsidan ChatRoulette har en tuff historia. Enligt Wikipedia skapades Chatroulette av en vanlig elev från Moskva, Andrej Ternovskij, på bara två dagar. Verksamheten påbörjades i november 2009. Redan efter bara två månader hade hemsidan över 35 tusen människor som ständigt var online. Efter ett halvår till meddelade utvecklaren att tjänsten hade över 1,5 miljoner användare. The New York Times skrev om webbsidan, den diskuterades på The Daily Show och nämndes även i ett avsnitt av South Park.

Videorouletten blev världskänd på nolltid. Det är inte förvånande att snart började det uppstå sidor som härmade ChatRoulette. Vissa av dem kopierade bara ”ursprungsversionens” design och funktionalitet. Andra tillförde något nytt på riktigt.

ChatRoulette själv hade det inte så lätt under den tiden. På grund av en bristfällig moderation, en långsam utveckling av funktionerna och den allmänna ansvarslösheten av ledningen, började plattformen kraftigt tappa sina användare. Webbsidan blev ett fäste för blottare och liknande som skrämde bort alla normala användare intresserade av dejtning fram till slutet av 2010.

Men varför pratar vi då igen om ChatRoulette idag?

Året 2020 blev en vändpunkt för sajten. Plattformens ägare Andrej Ternovskij och verkställande direktör Andrew William Done tog till slut webbsidans modernisering på allvar. En ny plattform, en förnyad design, en komplett modernisering och ett förbud att använda plattformen för personer som är under 18 år – allt detta fick åter liv i tjänsten. Enligt uppgifter ur det officiella instagram-kontot har de över 2 miljoner användare. Och även om det är fortfarande långt kvar till äran från gången tid, är de på rätt spår.

Samtliga nutida chatrouletter ger användare många möjligheter:

  •  Snabba bekantskaper med människor runt jordklotet. Chatrouletter påminner om speed dating till en viss utsträckning. På bara en halvtimme hinner man umgås med ett tiotal olika människor.
  •  Helt och hållet anonym och säker kommunikation. Personen på andra sidan skärmen har ingen information om dig såvida du inte själv har meddelat det till hen.
  •  En snabb uppkoppling. Du trycker på en knapp och efter ett par sekunder pratar du med en ny människa. Det är bekvämt.

Givetvis finns det många sidor som ChatRoulette med flera funktioner. Till exempel funktionen att välja personens kön (som i denna chattroulette) såväl som dennes läge. Det förenklar många saker vid förberedande dejtning.

Om du känner dig ensam under karantäntiden och vill umgås med fler intressanta människor är det bara att upptäcka videochatt-roulette. Det behöver inte nödvändigtvis vara plattformen ChatRoulette. Kika på alternativen, undersök dess funktioner och möjligheter och se vilka det är som hänger på vilken sida. Vi är säkra på att du hittar något som passar dig!

Kom ihåg att ensamhet kan bli en vana. Det får inte hända. Annars kan det hända att man avskärmar sig och blir aggressiv mot världen och andra människor. Människan är ett socialt djur och en ’änniska har behov av att känna sig som en del av samhället. I den rådande situationen är videochattar ett av det enklaste sätten att tillfredsställa detta behov.

Extern skribent

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: dejtning