MEDIA. Enhetschefen Emelie Wieslander på Malmös stadsarkiv öppnar nu för att ta in material från alla nedstängda journalister och kanaler på Youtube den senaste tiden. SwebbTV, Granskning Sverige och Svegot är material som nämns i diskussioner där Dawit Isaak-bibliotek i så fall skulle ta in det digitala materialet.
Text: Anders Gustafsson
”Ja tycker egentligen inte att verksamheten skall behövas. Det är en verksamhet som man önskar skall försvinna.” säger Wieslander när hon blir uppringd.
Hon menar vidare att det finns en bibliotekslag i Sverige och säger att syftet är att stärka demokratin genom att vara en arena för fritt åsiktsbildande.
Vill utöka med andra konstformer
Emelie Wieslander menar att Dawit Isaak-biblioteket är en enhet med framförallt böcker, något som hon vill utöka med andra konstformer. Deras fokus är författare som blivit ”bannade” eller censurerade. Det allra viktigaste för Wieslander är material som svenskarna inte hade fått läsa om någon annan hade fått bestämma.
Det här med att utöka, kan det vara med filmer och klipp?
”Precis, i dagsläget är det litteratur, men vi har också en station på utställning där man kan lyssna på förbjuden musik.”
Finns det någon musik från Sverige?
”Nej, de finns det inte.”
Hon menar vidare att man enbart kan skapa åsiktsfrihet genom kunna ta del av information. Hon pekar på bibliotekets grundkärna är att vara en arena för fritt åsiktsbildande.
Gäller detta även om åsikter som är obekväma för vissa?
”Yttrandefrihet. Att leva i yttrandefrihet. En demokrati handlar om att tolerera att även obekväma, otrevliga, dumma eller korkade åsikter får föras fram. Man skapar inte demokrati genom att tysta dem.”
Detta är ett bibliotek för konstnärlig yttrandefrihet, anför hon vidare.
Är all journalistisk yttrandefrihet konstnärlig i sig?
”Ja, exakt. Exakt. Det handlar om censurerad kultur. Litteratur, journalistik, teater, film, dans och så vidare. I Malmö har vi en lång tradition av att jobba med att främja hotad kultur och hotade kulturarbetare.”
Kan man lämna in material till er från tystade och censurerade journalister?
”Ja, det kan du göra. Menar du att det skall vara tillgängligt i biblioteket?”
Ja, som människor skall kunna ta del av.
”Ja, men absolut. Det är ju det som är syftet – att göra sånt tillgängligt.”
Kan tänka sig att ta alternativmedias raderade material från Youtube
Wieslander informeras under samtalet om att allt raderat material från SwebbTV, Granskning Sverige, Svegot, Feministinspektion och politikern Jeff Ahl med flera.
De som har tystats genom en gemensam aktion av Youtube, regeringen, Expressen, och Tidningsutgivarna med Jeanette Gustafsdotter i spetsen. Det är material som jag vill skicka in.
”Vad var anledning till att detta tystades?”
Det är ingen som vet. Det är inga som får besked utan det hänvisas till ”hat och hot”.
Wieslander menar då att deras gräns går vid Sveriges lagar.
Går det bra att skicka i detta material?
”Ja, vi kan absolut höras av senare för att diskutera vad det är för material och hur det kan ingå i biblioteket.”
Du känner inte spontant att det är rätt väg att gå?
”Ja, jag ser inga hinder. Det handlar om vad det är för material och hur vi kan tillgängliggöra det i biblioteket, men vi kan inte här och nu säga att vi tar allt.”
Emelie Wieslander uppmanar de som vill att maila in sitt material med exempel. Mikael Willgert med SwebbTV har sagt att han kommer ta kontakt med biblioteket för att reda ut detaljerna i erbjudandet.
Besök Dawit-Isaak-biblioteket
Text: Anders Gustafsson
Relaterat
Medier och institutioner som stödjer yttrande- och pressfrihet:
- Amnesty: Ett bibliotek för det förbjudna öppnar i Malmö
- ETC: En säker plats för känsliga röster
- Malmö Stad: Malmö – en fristad för konstnärlig yttrandefrihet
- Malmö Stad: Malmö Stadsarkiv och Unesco i avtal om mänskliga rättigheter
- Malmö Stad: Nu öppnar Dawit Isaak-biblioteket -Sveriges första yttrandefrihetsbibliotek
- Unesco: ”Runt om i världen finns böcker som någon vill att vi inte ska läsa – yttrandefrihetsbiblioteket tillgängliggör de böckerna”
- Sveriges Radio: Dawit Isaak-bibliotek för censurerade böcker öppnar i Malmö
Diktatorn kallar allt som sägs emot ”hat och hot”.
Är man säker på att biblioteket storleksmässigt räcker till? Det finns ju kolossalt mycket litteratur som ”inte får stå framme” här i Sverige p g a politiska beslut. Det gäller allt från den akademiska bokhandeln och alla bibliotek, inklusive de akademiska, för inte kan väl bara Youtube-material komma å fråga, om man vill peka på samhällets förbudsmentalitet, oaktat om litteraturen är förbjuden eller inte i lagens mening.
Ämnet historia är ju eljest ett område som har fått känna av censur, av politiska skäl, det vet alla som försökt finna något vetenskapligt trovärdigt om holocaust, exempelvis.
Att detta s k bibliotek har fått sitt namn genom Dawit Isaak och de skriverier om honom som svensk Fake News Media via stort upplagda kampanjer har åstadkommit några gånger, inger inget som helst förtroende. Ett mycket bättre namn hade varit att låta Robert Faurisson stå som namne!