Nätbedrägerier – Så här kan du skydda dig

publicerad 8 januari 2021
- Gästskribent
Nätbedragerier. Foto: Surface, Unsplash.com
Det enklaste du kan göra för att skydda sig mot nätbedrägerier är att aldrig använda BankID på uppmaning av en främmande person.. Foto: Surface, Unsplash.com
Det enklaste du kan göra för att skydda sig mot nätbedrägerier är att aldrig använda BankID på uppmaning av en främmande person.. Foto: Surface, Unsplash.com

PRIVATEKONOMI. Det blir allt vanligare med skräckberättelser om hur människor förlorat alla sparpengar som en följd av nätbedrägerier. Det blir allt viktigare att veta vilka åtgärder du måste vidta för att skydda dig, dina uppgifter och tillgångar mot intrång.

Eftersom bedragare kan komma åt sina bankkonton enbart med hjälp av personnummer och digital signering via BankID, har bedragarna varit förhållandevis framgångsrika i att lura okunniga offer. Det finns även en hel del andra sorters bedrägerier som vi kort kommer gå igenom nedan, men eftersom BankID är så brett använt i det svenska samhället idag är det viktigast att ta upp problematiken kring.

BankID kan användas vid nätbedrägerier

I Sverige är ett av de vanligaste nätbedrägerierna en uppmaning av någon som påstår sig komma från en bank eller någon annan sorts auktoritet som uppmanar dig att utföra en digital signering.

Detta leder ofta till att bedragarna får tillgång till offrets bankkonto och därefter antingen stjäl pengar eller öppnar upp ett nytt BankID i den utsattes namn. I och med att digitala betalningsmetoder blir allt vanligare, ökar också användningen av BankID. Du kan läsa mer om detta i a2zcasinos undersökning om betalningstrender.

Det viktigaste du kan göra för att skydda dig mot nätbedrägerier är helt enkelt att aldrig använda BankID på uppmaning av en främmande person.

Läs också alltid texten innan du signerar. Där står det vad det är du godkänner och andra tillhörande detaljer. Om någonting inte stämmer i det du signerar, signerar du helt enkelt inte. Du kan också sätta på notifikationer för att bli uppmärksammad om någon annan försöker aktivera ett nytt BankID under ditt namn.

Om du misstänker att du har blivit lurad är det viktigt att du spärrar ditt BankID så snabbt som möjligt och kontaktar polisen. Med rätt signering kan bedragarna få tillgång till mycket känslig information som kan äventyra din personliga och finansiella säkerhet. Det är alltså inte bara några tusenlappar på spel, utan livsbesparingar.

Grundläggande IT-säkerhet

Även om nätbedrägerier är vanligt, är det också mycket enkelt att skydda sig mot de allra flesta. Vi har precis pratat lite om vad du kan göra för att skydda dig själv mot mer socialt inriktade attacker, det vill säga attacker vars framgång grundar sig på att du blir lurad att godkänna någonting du egentligen inte godkänner.

När det kommer till rent IT-baserade attacker som virus, nätfiske eller kontointrång som en följd av att lösenordet äventyrats, är det svårare för gemene man att helt förlita sig på sunt förnuft för att inte råka ut för potentiella attacker.

Lösenordet är ofta någonting där folk byter säkerhet mot bekvämlighet, och istället för att välja en säker, svårgissad men också svårihågkommen teckenkombination väljer någonting som de lätt kan komma ihåg. Husdjursnamn, årstider och gatunamn är inte helt ovanligt att se. Det är viktigt att välja ett lösenord som är tillräckligt komplext för att undkomma sabotageprogram som kan knäcka det och ett vars innebörd inte kan kopplas till dig personligen.

I kombination till allt ovanstående bör du också installera ett antivirusprogram som kan skydda dig mot de vanligaste nätbedrägerierna. Var också försiktig när det kommer till att trycka på länkar hur som helst. Om du surfar på betrodda webbplatser och vidtar ovanstående åtgärder, har du en godkänd nivå på IT-säkerheten. Du hittar bra antivirusprogram här enligt PC Tidningen.

Extern skribent

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq