UTVANDRARNA. ”Jag bor i centrala Algarve i Portugal. När jag flyttade till Portugal startade jag en personlig Portugalblogg. Detta är min story. Jag trivs fantastiskt bra. Det enda jag ångrar är att jag inte flyttade tidigare.” Det skriver Kristina som är utvandrare från Sverige.
Text: Kristina | Bild överst: Cabo da Roca, Portugal. Foto: David Klein, Unsplash.com | Läs hela serien Utvandrarna i NewsVoice
Det var ett stort steg att ta, att lämna Sverige, där jag är född och har bott i nästan hela mitt liv. Det har gått bra, trots att det är en del byråkrati som kan bitvis vara krånglig och svår. När man gått igenom det är det en härlig känsla. Jag är idag många erfarenheter rikare i mitt nya hemland.
Portugal är ett tryggt land
Här i Portugal känner jag mej trygg. Jag vågar till och med gå ut ensam när det är mörkt. Enligt The Portugal News är Portugal det tredje säkraste landet i världen och det säger en hel del. Sverige kommer på 15:e plats, vilket förvånar mej. Spanien hamnar på 38:e plats. Visst finns det kriminalitet även här i Portugal precis som överallt i världen, men jag känner mej mycket trygg här och det är värt mycket.
När jag skaffat ett portugisiskt mobilabonnemang gick till telefonoperatören för att kunna spärra mitt abonnemang ifall jag skulle tappa telefonen eller den skulle bli stulen. Den trevliga kvinnan i butiken tittade förvånat på mej med ett leende och sa: ”Här i Portugal lämnar vi in en telefon om vi hittar den”. Så är det nog för det mesta, de flesta är ärliga. Jag vet folk som glömt sin plånbok eller telefon på biltaket på platser där det rör sig mycket folk och de har varit borta 1-2 timmar. När de kommit tillbaka ligger grejorna kvar, orörda. Det är fantastiskt, man blir rörd.
Portugiserna är ett trevligt folk
Portugiserna är så otroligt trevliga, de är framförallt välkomnande. De är hjälpsamma och hjärtliga. Jag försöker lära mej portugisiska och det är inte det lättaste, men jag gör mitt bästa. Det går sakta, men säkert framåt. Även om de flesta här i Algarve pratar engelska och man klarar sej bra på engelskan. Så tycker jag att man ska lära sej språket i det landet man bor i, med respekt till landet och portugiserna. Jag märker så tydligt hur glada de blir när jag åtminstone försöker prata portugisiska. De hjälper mej när jag säger fel, vilket händer ganska ofta och uttalen är inte det lättaste. Om du tänker flytta till Portugal, börja plugga språket direkt så har du mycket vunnet.
Det är relativt billigt att bo och leva i Portugal
Om jag jämför med Sverige så är det billigare för mej att leva här. Jag vet flera svenska ”fattigpensionärer” som bor permanent här och de kan leva gott på sin lilla pension, men då är de sparsamma, men kan ändå unna sej det där lilla extra.
Att gå ut och äta på restaurang är relativt billigt. Du kan äta dagens rätt ”prato do dia” för 8,5 euro (85 kr). Då ingår bröd och oliver, huvudrätt (ofta flera att välja mellan), efterrätt och kaffe. Även dryck ingår. Du kan välja: 0,5 liter vin, en öl, vatten eller läsk. Så det är rätt bra pris, tycker jag.
Om du går på café så kostar en kopp kaffe, ett glas vin eller en öl runt 1 euro (10 kr), så det är bra priser.
Är du en vinälskare så är Portugal landet för dej. Här finns otroligt mycket vin att välja på och det sägs att de flesta vinerna är riktigt bra. Priserna är från 1-2 euro (10-20 kr) för en flaska.
Färsk frukt och grönsaker på mercadon
I de flesta städer och även i små byar finns alltid en mercado som säljer färsk frukt, grönsaker, fisk och kött till bra priser. På mercadon samlas ortens odlare och säljer sina grödor, ett mycket trevligt inslag i gatubilden. Utöver det så finns det större marknader på olika orter och olika dagar där man kan handla det mesta, allt från kläder, husgeråd, mat och mycket mera. Matkedjan Lidl finns i Portugal.
Tips om du funderar på att flytta till Portugal
Om du funderar på att flytta till Portugal är det bra att hyra ett boende den första tiden. Du kan hitta boende över vintern på de olika uthyrnings-sajterna såsom Homeaway, Boooking.com, Olx.pt, Custojusto.pt och liknande. Notera att info i dessa annonser inte alltid stämmer överens med verkligheten, foto, läge osv. Så ha en pålitlig kontakt på plats som kan kontrollera boendet till dej ifall du tänker hyra på distans.
Genom att hyra boende första tiden kan du lära känna landet och i lugn och ro se var du kan trivas. Enklast är att hyra månadsvis över vintern. Var noga med att inte betala hyror i förskott. Ta även reda på om el, vatten och gas ingår i hyran. Något som är bra att tänka på om du ska hyra månadsvis på vintern är att ha söderläge. Då spar du en del uppvärmningskostnader och det är härligt att sitta i solen. Den värmer även på vintern i Portugal.
Köra bil till Portugal
Många svenskar kör bil till Portugal. Det är en lång resa på över 300 mil och det kostar ofta mer än vad en flygbiljett kostar, men det har en del fördelar också. Du har bil när du är här nere och provbor. Det finns en väl fungerande kollektivtrafik här, både bussar och tåg, men för oss som har bil är det väldigt bekvämt och ett måste. Vi har kört bil sträckan Sverige-Portugal några gånger och det har gått bra. Man ska vara försiktig och helst övernatta på motell eller liknande. Att sova i bilen längs vägen eller vid bensinmackar i länderna på vägen till Portugal kan vara farligt. Rånrisken är hög.
Äga bil i Portugal
Jag har köpt bil här i Portugal. En mellanstor bil som är sju år gammal. En del väljer att köpa bil i Sverige och registrera den här i Portugal. Det sägs att priserna på bilar här i Portugal är lite högre än i Sverige, men det kostar också att registrera en bil här samt all byråkrati kring det. Att reparera en bil i Portugal är mycket billigare än i Sverige så var inte rädd för att köpa en äldre bil. Går den sönder blir det troligtvis inte så kostsamt. Skatt och försäkring på den bil jag äger nu, en mellanklassbil, kostar omkring 120 euro (1200 kr) i bilskatt och 180 euro (1800 kr) i försäkring per år.
Hyra eller köpa bostad?
I Portugal finns inte bostadsbolag som har hyresrätter som det finns i Sverige. Här hyr du direkt av ägaren. Hur mycket hyran är beror på många olika faktorer som: läge, storlek, skick, möblering och om el, vatten och gas ingår. Du kan hitta boende med en hyra från 300 euro (3000 kr) i månaden och uppåt. Det är vanligt att man betalar 1-3 månader i förskott när man ska hyra årsvis. Det är generellt dyrast att hyra i storstadsområden samt här i Algarve. Ju längre från kusten, desto billigare.
Om du köper bostad är det ungefär samma som jag nämnde ovan, dyrare i storstadsområdena och i Algarve. När du köper bostad här, oavsett om det är en bostad i ett condominium eller ett fristående hus, slipper du hyra när du äger din bostad. Ett condominium är ungefär som en svensk samfällighetsförening.
Köper du bostad i ett condominium har du en avgift varje månad för skötsel av fastigheten, eventuell, pool, trädgård, trappstädning och då ingår även försäkringar och det juridiska. Köper du en fristående bostad sär det du som står för allt själv.
Viktigt att tänka på när du ska köpa bostad
Det är viktigt att ha en fastighetsmäklare som har goda rekommendationer och som du kan lita på. När du hittat en fastighetsmäklare som du har förtroende för letar du upp objekt som du är intresserad av och skickar till din mäklare. Denne tar reda på information och sköter visningen av bostaden. Här i Portugal är det få objekt som mäklare har ensamrätt på, vilket kan vara bra att veta. Alla mäklare har normalt tillgång till alla objekt som är till salu.
Det är viktigt att du har rätt försäkringar och att allt går rätt till juridiskt. Var försiktig med försäkringar som banken försöker sälja till dej, anlita istället en försäkringsförmedlare.
Hyra ut din bostad i Portugal
Om du köper bostad och bara ska bo i Portugal deltid kan du hyra ut din bostad när du inte är där. Det finns företag som sköter om hela uthyrningsprocessen. De tar en avgift som brukar vara på 20-25% av hyran, men då sköter de allt med uthyrningen, städning, lämna ut nycklar osv. Det är väldigt bekvämt. Du behöver inte göra någonting. Det är ganska lätt att hyra ut oavsett om bostaden finns i en turistort eller ligger långt ute på landet.
Jag bor i en by i ett turistområde som är väldigt populärt för medelålders och barnfamiljer. Här tar mina grannar 1000-1500 euro (10.000-15.000 kr) per vecka under högsäsong för en privat lägenhet med två sovrum, två badrum, kök och tillgång till pool, samt 500 meter till stranden. Ute på landet blir det andra priser, men det finns många turister som föredrar att bo på landet i lugn och ro. Många vill vandra, cykla och vara ute i naturen.
Det är nog många svenskar som funderar på att flytta utomlands på heltid eller deltid som jämför Portugal och Spanien. Vilket land ska man välja? Det är så klart en smaksak för var och en, men det sägs att man får mycket mer bostad för pengarna i Spanien jämfört med Portugal. Min personliga åsikt är att jag hellre väljer Portugal, för jag älskar landet, portugiserna och tryggheten här.
Försäkringar och jurist
Jag anlitar själv AMC Seguros till alla våra försäkringar. De pratar bra engelska. I de fall du behöver en jurist i Albufeira/Algarve kan jag varmt rekommendera Ana Maria Cruz som jag anlitat sedan jag flyttade ner när jag behövt juridisk hjälp. Hon är fantastiskt duktig och pratar engelska. Jag har skrivit om henne och hennes tjänster på min blogg.
Om du ska låna till bostaden på bank här i Portugal krävs en livförsäkring. Denna livförsäkring behöver du inte teckna via banken. Du kan i de flesta fall själv hitta både en bättre och billigare försäkring på egen hand, tex via AMC Seguros.
Vill du flytta ensam?
Det finns säkert många som inte har en partner som gärna vill flytta, men är rädda för att bli ensamma. Här är det lite lite annorlunda, som jag uppfattar det, vilket är bäst att poängtera. Som jag nämnt är portugiserna väldigt trevliga och lätta att få kontakt med. Portugiserna är inte så reserverade som svenskarna utan de tycker det är kul att prata med oss utlänningar. Utöver det så är det ett utmärkt sätt att lära sej portugisiska. Beroende på var i Portugal du ska bo, så finns det överallt utlänningar som svenskar, engelsmän, fransmän, tyskar, holländare osv.
Albufeira-klubben
Det finns många svenskklubbar i Albufeira. Här finns Albufeira-klubben som har massor av aktiviteter och många medlemmar. Deras aktiviteter består av olika saker. Det finns fredagsmys för de som vill träffas på en specifik bar eller restaurang en kväll i veckan. De finns en damklubbar, herrklubbar, luncher, boule, gympa, bridge, paddeltennis, portugiskurser, walking football för dej som är 50 plus. Så om du flyttar till Albufeira-trakten kan du gå med i Albufeira-klubben och du kan delta i alla deras aktiviteter och hitta nya vänner. Liknande klubbar finns på andra orter också.
Här i Portugal är lönerna låga och nu i coronatider är det svåra tider för många familjer. Albufeira-klubben arbetar även med välgörenhet. De hjälper barn och ungdomar i Albufeira till en bättre start i livet. De handlar nödvändiga matvaror, skolmaterial och i jultider så får de julgåvor. Utöver det samarbetar de med tandläkare som ställer upp ideellt och hjälper barn och ungdomar. Denna typ välgörenhet finansieras av Albufeira-klubben med bidrag från privatpersoner.
Corona i Portugal och konsekvenserna av det
Nu i coronatider är inget sej likt. I byn där jag bor, som ligger strax utanför Albufeira, är det otroligt lugnt nu och har varit så länge. Vi har haft utegångsförbud, vilket inneburit att vi ska stanna hemma när vi inte måste gå ut. Vi får gå ut på promenader i närheten av bostaden, handla mat, gå till apoteket, doktorn och hjälpa anhöriga. Under helger som Påsk, Pingst, Jul och liknande får vi inte köra över kommungränsen utan tillstånd. Munskydd ska bäras så fort du ska gå in i en lokal någonstans och det krävs i kollektivtrafiken. Affärer, restauranger och caféer har öppet, men med 50% kapacitet och avstånd mellan borden osv.
Sommaren 2020 var inte sej lik, nästan inga turister kom från andra länder. De flesta turister var portugiser från övriga Portugal och några enstaka från övriga Europa. I julas var det tyst och lugnt. Det är ledsamt att se för man vet hur många som lider i dessa tider. I Portugal finns inte samma statliga och kommunala skyddsnät som i Sverige.
Bostadsmarknaden under corona tider
Det händer inte så mycket på bostadsmarknaden och det har varit väldigt lite aktivitet sedan corona kom hit. Enligt min uppfattning har priserna varken gått upp eller ner. Det verkar som priserna generellt står stilla. Det ser inte ut som det tillkommer så många nya bostäder till försäljning. Jag har sett ett fåtal bostäder som sålts under 2020. Om priserna går upp eller ner efter att corona passerat är oklart.
Jag hoppas att du uppskattar min berättelse och det finns så mycket mer att berätta om. Mer detaljerad info hittar du på min blogg Mittportugal.se.
Text: Kristina
Relaterat
- Läs hela serien Utvandrarna i NewsVoice
Kent, jag förstår dina tankar. Jag är tyvärr inte så insatt i just äldrevården här i Portugal, men jag har skäl att ta reda på det inom en snar framtid och då ska jag skriva om det på min blogg.
När du bor och är skriven här i Portugal så har du rätt till samma vård som portugiserna och här finns äldreboende här också och du behöver inte ha privata försäkringar eller vara rik för att få vård här. Givetvis så får du alltid bättre vård om du betalar för dyra privata försäkringar men så är det i Sverige också, pengarna styr överallt tyvärr.
Sen är det också så att portugiserna bryr sej om sina nära och kära på ett helt annat sätt än vi gör i Sverige. Vet en svenska som var i Sverige i några veckor, hon hade bott här i kanske 1-2 år och inte berättat för sina grannar att hon skulle vara borta några veckor. När hon kom tillbaka, så kom portugiser fram på gatan och kramade om henne och var så lyckliga för att hon var välbehållen. Rörande hur dom bryr sej och då ska man ha i åtanke att detta var inte personer som hon kände utan bara var bekant med.
Om man vill flytta utomlands, så är det bra att göra det så länge man är pigg och frisk, då hinner man få kontakter, fixa allt praktiskt med sjukvård och sådant. Sen tror jag att man får hjälp när man behöver det och utan att behöva betala dyra försäkringar.
För mej är det inte dags för äldreboende än på många år (hoppas jag) men rent spontant så hade jag nog känt mej tryggare på ett äldreboende här i Portugal än i Sverige. Men det är mina tankar om det, någon annan kan tänka annorlunda.
Tack för svaret, jag skall börja följa din blogg! Förhoppningsvis kan jag återvända till Portugal i höst om coronahysterin lugnar ner sig och om inte vaccinationspass krävs för att få resa. I så fall får jag väl stanna hemma 🙁
Kent, läs här: https://www.gp.se/fria-ord/ingen-f%C3%A5r-tvingas-att-vaccinera-sig-1.41517452 så det finns ett litet hopp att vaccinationspass inte blir verklighet.
Kent, jag förstår dina tankar. Jag är tyvärr inte så insatt i just äldrevården här i Portugal, men jag har skäl att ta reda på det inom en snar framtid och då ska jag skriva om det på min blogg.
När du bor och är skriven här i Portugal så har du rätt till samma vård som portugiserna och här finns äldreboende här också och du behöver inte ha privata försäkringar eller vara rik för att få vård här. Givetvis så får du alltid bättre vård om du betalar för dyra privata försäkringar men så är det i Sverige också, pengarna styr överallt tyvärr.
Sen är det också så att portugiserna bryr sej om sina nära och kära på ett helt annat sätt än vi gör i Sverige. Vet en svenska som var i Sverige i några veckor, hon hade bott här i kanske 1-2 år och inte berättat för sina grannar att hon skulle vara borta några veckor. När hon kom tillbaka, så kom portugiser fram på gatan och kramade om henne och var så lyckliga för att hon var välbehållen. Rörande hur dom bryr sej och då ska man ha i åtanke att detta var inte personer som hon kände utan bara var bekant med.
Om man vill flytta utomlands, så är det bra att göra det så länge man är pigg och frisk, då hinner man få kontakter, fixa allt praktiskt med sjukvård och sådant. Sen tror jag att man får hjälp när man behöver det och utan att behöva betala dyra försäkringar.
För mej är det inte dags för äldreboende än på många år (hoppas jag) men rent spontant så hade jag nog känt mej tryggare på ett äldreboende här i Portugal än i Sverige. Men det är mina tankar om det, någon annan kan tänka annorlunda.
Tack för svaret, jag skall börja följa din blogg! Förhoppningsvis kan jag återvända till Portugal i höst om coronahysterin lugnar ner sig och om inte vaccinationspass krävs för att få resa. I så fall får jag väl stanna hemma 🙁
Kent, läs här: https://www.gp.se/fria-ord/ingen-f%C3%A5r-tvingas-att-vaccinera-sig-1.41517452 så det finns ett litet hopp att vaccinationspass inte blir verklighet.
Tack för dina fina ord Helén, de värmer :-).
Jag känner flera fattigpensionärer både svenskar och från andra delar av europa som tagit steget och flyttat hit! Så det går, men vi har alla olika förutsättningar, så är det ju. Att tänka på, du lever billigare här än du gör i Sverige, speciellt om du bor utanför turistorterna och storstäderna.
Jag önskar dej lycka till och hoppas att din dröm går i uppfyllelse!!!
Jag har besökt Portugal två gånger och funderar också på att flytta dit när jag blir pensionär om några år. Men hur smart är det egentligen att flytta till ett annat land när man blir gammal? Även om välfärden nedmonteras allt eftersom i Sverige har vi ju i alla fall än så länge en äldrevård med äldreboenden t.ex. Vad händer i Portugal om du inte är rik och kan betala 20000-40000 kr per månad på ett privat vårdhem? Flyttar man ”hem” till Sverige då? Har aldrig sett att något skrivits om situationen då du eventuellt inte kan klara dig själv längre.
Ett alternativ är att man gör som man alltid gjort tidigare, man dog helt enkelt när man var mitt i livet i stuga.
WOW Tack Kristina
För att du delade din berättelse!
Det var intressant att läsa verkligen.
Ska läsa din blogg absolut 🙂
Är själv fattigpensionär, men min dröm är ju att bo i värmen nära stranden(viktigt) så för mig är det bara en dröm jag vet det men ändå upplyftande att läsa om någon som lyckats lämna Sverige och inte ångrar sig.
Önskar dig all lycka och välmående på din fortsätta färd genom ett behagligare liv.
/Helén
Johan, du kan flytta till Portugal som fattigpensionär och ekonomiskt så kommer du att kunna leva ett bättre liv, utan tvekan.
Som Torkil skriver, vågar du hoppa? Ibland så måste man chansa för att vinna, men jag förstår dej också, det är ett stort steg att flytta till ett nytt land.
I övrigt tror jag att du får en mycket högre livskvalitet i Portugal, men svårt för mej att säga, det är ju så individuellt.
Enligt Pensionsmyndigheten försvinner större delen av min pension om jag officiellt lämnar landet blir ca 3500:-att leva på.
Johan, jag kan av förklarliga skäl inte säga om det är rätt eller fel för just dej, men enligt Pensionsmyndigheten: https://www.pensionsmyndigheten.se/monicas-pensionsblogg/monicas-pensionsblogg/fem-tips-till-dig-som-drommer-om-att-flytta-utomlands-som-pensionar så behåller du din pension så som den är idag om du skulle flytta till Portugal. Skatten blir annorlunda, eftersom du betalar sinkskatt som är 25%.
Kontakta Pensionsmyndigheten igen och ställ frågan igen och se vad dom svarar denna gången.
Tack för dina fina ord Helén, de värmer :-).
Jag känner flera fattigpensionärer både svenskar och från andra delar av europa som tagit steget och flyttat hit! Så det går, men vi har alla olika förutsättningar, så är det ju. Att tänka på, du lever billigare här än du gör i Sverige, speciellt om du bor utanför turistorterna och storstäderna.
Jag önskar dej lycka till och hoppas att din dröm går i uppfyllelse!!!
Jag har besökt Portugal två gånger och funderar också på att flytta dit när jag blir pensionär om några år. Men hur smart är det egentligen att flytta till ett annat land när man blir gammal? Även om välfärden nedmonteras allt eftersom i Sverige har vi ju i alla fall än så länge en äldrevård med äldreboenden t.ex. Vad händer i Portugal om du inte är rik och kan betala 20000-40000 kr per månad på ett privat vårdhem? Flyttar man ”hem” till Sverige då? Har aldrig sett att något skrivits om situationen då du eventuellt inte kan klara dig själv längre.
Ett alternativ är att man gör som man alltid gjort tidigare, man dog helt enkelt när man var mitt i livet i stuga.
WOW Tack Kristina
För att du delade din berättelse!
Det var intressant att läsa verkligen.
Ska läsa din blogg absolut 🙂
Är själv fattigpensionär, men min dröm är ju att bo i värmen nära stranden(viktigt) så för mig är det bara en dröm jag vet det men ändå upplyftande att läsa om någon som lyckats lämna Sverige och inte ångrar sig.
Önskar dig all lycka och välmående på din fortsätta färd genom ett behagligare liv.
/Helén
Som fattigpensionär lever man mkt bättre i Portugal! Där boende, mat o skatt är lägre. Möjligheten att flytta ligger nog snarare på det mentala planet än det ekonomiska. Tips från fattigpensionärer som flyttat får du lätt från Svensk klubbarna i ex vis Algarve. Vågar du hoppa? 🙂
Lämnar man Sverige officiell så blir min pension ca 3500 i månaden går knappast att leva på inte ens i Portugal. Kollat genom Pensionsmyndigheten !
Pga att jag är fattigpensionär finns inte möjligheten att flytta till varmare trakter !
Jag skulle flytta omgående till Portugal om jag inte vore fattigpensionär !
Johan, du kan flytta till Portugal som fattigpensionär och ekonomiskt så kommer du att kunna leva ett bättre liv, utan tvekan.
Som Torkil skriver, vågar du hoppa? Ibland så måste man chansa för att vinna, men jag förstår dej också, det är ett stort steg att flytta till ett nytt land.
I övrigt tror jag att du får en mycket högre livskvalitet i Portugal, men svårt för mej att säga, det är ju så individuellt.
Enligt Pensionsmyndigheten försvinner större delen av min pension om jag officiellt lämnar landet blir ca 3500:-att leva på.
Johan, jag kan av förklarliga skäl inte säga om det är rätt eller fel för just dej, men enligt Pensionsmyndigheten: https://www.pensionsmyndigheten.se/monicas-pensionsblogg/monicas-pensionsblogg/fem-tips-till-dig-som-drommer-om-att-flytta-utomlands-som-pensionar så behåller du din pension så som den är idag om du skulle flytta till Portugal. Skatten blir annorlunda, eftersom du betalar sinkskatt som är 25%.
Kontakta Pensionsmyndigheten igen och ställ frågan igen och se vad dom svarar denna gången.
Som fattigpensionär lever man mkt bättre i Portugal! Där boende, mat o skatt är lägre. Möjligheten att flytta ligger nog snarare på det mentala planet än det ekonomiska. Tips från fattigpensionärer som flyttat får du lätt från Svensk klubbarna i ex vis Algarve. Vågar du hoppa? 🙂
Lämnar man Sverige officiell så blir min pension ca 3500 i månaden går knappast att leva på inte ens i Portugal. Kollat genom Pensionsmyndigheten !
Pga att jag är fattigpensionär finns inte möjligheten att flytta till varmare trakter !
Jag skulle flytta omgående till Portugal om jag inte vore fattigpensionär !