Den globala ekonomin står i centrum för det italienska ordförandeskapets första G20-möte mellan finansministrar och centralbankschefer. Den viktigaste frågan är hur den rådande krisen kan vändas till en hållbar, robust och inkluderande global tillväxt, exempelvis genom att säkerställa global vaccintillgång.
Finansminister Magdalena Andersson är inbjuden till mötet i egenskap av ordförande för IMFC, IMF:s högsta rådgivande organ. Det är första gången på över ett decennium som en svensk minister deltar.
Magdalena Andersson tillträdde som ordförande för IMFC i januari. Dagens G20-möte blir det första officiella framträdandet på den nya posten.
”Jag kommer fokusera på åtgärder för att ta oss ur krisen och särskilt på tillgången till vaccin på ett globalt plan. Det är helt avgörande för vår hälsa men också för att vi ska kunna ta oss ur den ekonomiska krisen på ett hållbart och inkluderande sätt. En ojämn fördelning av vaccin riskerar att öka inkomstklyftorna mellan länder än mer”, säger Magdalena Andersson.
Förutom frågor kopplade till pandemin kommer mötet också att handla om finansmarknadsfrågor på temat digitala valutor och hållbar finansiering. Dessutom väntas frågor om internationell beskattning och finansiering av globala nyttigheter att diskuteras.
På G20-mötet deltar finansministrar och centralbankschefer från G20-länderna, det vill säga 19 av världens största ekonomier och EU. EU representeras av EU-kommissionen och av ordförandelandet i ministerrådet, för närvarande Portugal. Därutöver bjuds ett antal länder in som observatörer. Även organisationer som IMF, Världsbanken, OECD och WTO deltar.
Källa: Isabel Lundin, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, pressmeddelande