Allergier – allt du behöver veta

publicerad 3 april 2021
- Gästskribent
Allergi, snuva, influensa. Foto: Brittany Colette. Licens: Unsplash,com
Allergi, snuva, influensa. Foto: Brittany Colette. Licens: Unsplash,com
Allergier. Foto: Brittany Colette. Licens: Unsplash,com

Minst 30 procent av befolkningen har någon form av allergi. Det motsvarar tre miljoner svenskar! Och antalet som drabbas ökar hela tiden. Vilka allergier finns det? Och vad kan du göra för att må bättre?

Text i samarbete med Holistic.se

Leif Östberg arbetar som senior adwisor på Holistic och är en återkommande gäst podden. Programledare Petra Månström är journalist och driver även Maratonpodden.

Varför ökar allergier i Sverige?

Leif berättar om studier på barnallergier som professor Bengt Björkstén från Karolinska institutet gjorde i Baltikum på 90-talet. Forskarna trodde att den stora användningen av kol skulle ge barnen i Baltikum mer allergier, men de visade sig ha färre problem än svenska barn.

Förklaringen kallas hygienhypotesen. Vi lever så rent och sterilt att vårt immunsystem har lättare att överreagera. Det är en förklaring till varför allergier ökar i Sverige. En annan förklaring är det ökande användandet av kemikalier.

Jordbruk med spannmål. Foto: Raphael Rychetsky. Licens: Unsplash.com
Jordbruk med spannmål. Foto: Raphael Rychetsky. Licens: Unsplash.com

Vi kan också misstänka den ökade användningen av spannmål, där bland annat konsumtionen av gluten ökar kraftigt. En positiv nyhet för Sverige är att vi är försiktiga med att skriva ut antibiotika, som kan rubba tarmfloran. På samma sätt har barn som växt upp med husdjur ett bättre skydd mot allergier.

Svårt att hitta dolda allergier

Allergi orsakas av att kroppens immunsystem reagerar på ämnen som normalt tolereras. Ibland får man en snabb, till och med akut reaktion. Då är det enkelt att se vad man är allergisk emot.

Det finns även en dold eller fördröjd allergi, där reaktionen kommer ett par dagar efter exponeringen, vilket kan göra det svårare att härleda orsaken. Denna typ av allergi är ofta kopplad till vad vi äter.

Det finns tester du kan göra hos terapeuter eller privatpraktiserande läkare för att identifiera diffusa symtom (IgG-antikroppstest). Behandlingen kan sedan bestå av en illuminations- och rotationskost med en provokationsfas, vilket beskrivs närmare i avsnittet.

Intoleranser ska inte ignoreras

Många människor är intoleranta mot vissa livsmedel, till exempel gluten i bröd och laktas i mjölk. Att ha en intolerans är inte det samma som att ha en sjukdom eller allergi, men det kan likväl vara till besvär, om man inte tar symtomen på allvar.

Intoleranser är ofta kopplade till brist på enzymer som kan bryta ner födoämnen i maten, bland annat gluten och laktas. Här kan ensymtillskott hjälpa när man t.ex. är bortbjuden och vill äta något som man vanligen inte mår bra av.

Petra undrar om man kan provocera fram en allergi genom att utesluta viss mat. Den myten slår Leif hål på. Om du utesluter mat som du egentligen inte tål och sedan introducerar den igen, kan reaktionen bli kraftigare än om du mår halvdåligt hela tiden.

Tarmfloran är viktig mot allergier

Hela 70–80 procent av vårt immunsystem är kopplat till mag-tarm-systemet, och tarmfloran påverkar vår känslighet mot allergier något enormt.

Forskningen på detta område växer snabbt, och en av de saker som det forskas på är avföringstransplantioner, som kan hjälpa människor att få en frisk tarmflora.

En annan sak som Leif utvecklar i podden är problemen med läckande tarm. Han nämner bland annat hur alkohol och vissa antiinflammatoriska läkemedel kan vara aggressiva mot slemhinnan i mage och tarm.

Vi avslutar med pollen

Podden avslutas med ett fördjupande avsnitt kring pollen. Vad ger upphov till pollenallergi, vilka symtom ser vi – och vilka tips har Leif att ge? Bland annat att ta en ordentlig dusch innan läggdags och byta lakan ofta. Även husdjurens päls drar in mycket pollen, nämner Leif. Ett annat bra tips är att skölja näsan med ljummet vatten och salt när man varit ute.

Att stötta tarmen och arbeta för en frisk tarmflora är viktigt för hela din hälsa. Det hjälper dig även vid allergier.

Text i samarbete med Holistic.se | Podden ”Hälsa kommer inifrån” finns där poddar finns. Du hittar en kort presentation av alla avsnitt på holistic.se/podd

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq