EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: turister måste vaccinera sig för inresa till EU

publicerad 27 april 2021
- av Torbjörn Sassersson red.
Ursula Von der Leyen. Arkivbild: Europaportalen.se

NOTERAT. EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen meddelar att turister från USA måste vaccinera sig för att få resa in i EU. Ett år efter att EU stängt av icke essentiellt resande till unionen från större delen av världen öppnar åter Europa upp för turister, men det är villkorat. Turister från tex USA måste vara vaccinerade mot Covid-19.

Beslutet om vaccintvång framfördes den 25 april av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som även är deltagare på Bilderberggruppens hemlighetsfulla möten som sedan 1954 varit stängda för all insyn för allmänheten och journalister.

”Alla 27 medlemsländer accepterar, villkorslöst, alla de som vaccinerats med vacciner som är godkända av EMA”, sa Ursula von der Leyen till bland annat New York Times.

Turisterna måste vara fullt vaccinerade. Det räcker inte enbart med en dos, men det är ännu oklart hur medborgare bortom EU, som inte påtvingas EU gröna vaccinpass ska redovisa vaccinationsstatus.

De tre vacciner som har godkänts för användning i USA tillverkade av Pfizer-BioNTech, Moderna och Johnson & Johnson har välsignats av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. AstraZenecas Covid-19-vaccin väntar fortfarande på tillstånd för akut användning i USA.

“The Americans, as far as I can see, use European Medicines Agency-approved vaccines… This will enable free movement and the travel to the European Union”, sa von der Leyen till New York Times.

Ursula von der Leyen: Kravet kommer sannolikt att gälla även EU-medborgare

De negativa reaktionerna har varit starka bland många både i och utanför EU. Kritiker och kända namn i USA kallar vaccinkravet för dystopiskt. Säkerhetsanalytikern och redaktören för NATO-journalen "Defence Strategic Communications" J. Michael Waller skriver på Twitter:

"I guess I won't see much of Europe any more. It was a lovely place when it wasn't ripping itself apart."

Ursula Von der Leyen menar att det är sannolikt att även EU-medborgare kommer att behöva använda sina digitala gröna vaccincertifikat för resor inom EU. NewsVoice tolkar Von der Leyen som att vaccinkravet så småningom ska gälla alla turister från alla länder utanför EU.

NewsVoice kommentar

Von der Leyen tillhör en mycket liten elitistisk grupp av makthavare som blivit inbjuden både 2016 och 2019 till Bilderberggruppens hemliga möten. Enligt gruppens hemsida diskuterades 2019 bland annat ämnena: "A Stable Strategic Order", "What Next for Europe?" och "The Future of Capitalism". Ingen utanför de stängda dörrarna vet vilka briefings som deltagare fick och vilka beslut som togs alternativt vilka beslut som deltagarna utifrån sina maktpositioner inom politiken uppmanades att ta efter mötena.

Omvärlden kan dock räkna ut vilka villkorade maktpositioner de erbjudits vid mötena. Bilderbergmötet 2019 hölls den 30:e maj till den 2:a juni 2019. Europaparlamentet valde därefter Ursula von der Leyen till ny kommissionsordförande den 16 juli 2019, enligt EU-parlamentets hemsida.

Det är värt att notera att finansminister Magdalena Andersson deltog på samma Bilderbergmöte som Ursula Von der Leyen 2016. På samma möte fanns även riskkapitalisten Conni Jonsson (EQT), Carl-Henric Svanberg, ordförande i styrelserna för Volvo och British Petroleum samt en ständigt närvarande deltagare sedan 1957 från familjen Wallenberg.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat